Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επάγγελμα: Φαρμακοποιός

τελευταία νέα


Η ανεκτίμητη αξία να εκπαιδεύονται οι φαρμακοποιοί στην τεχνική ΚΑΡΠΑ

3/3/2022 11:28:05 μμ
Πώς δύο φαρμακοποιοί στη Λέσβο έσωσαν μια ανθρώπινη ζωή
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Στιγμιότυπο από την εκπαίδευση των φαρμακοποιών το 2017
Η αξία της ειδικής εκπαίδευσης των φαρμακοποιών για την παροχή Πρώτων Βοηθειών και ΚΑΡΠΑ αποδείχθηκε σωτήρια για έναν νεαρό εργαζόμενο του ΣΥ.ΦΑ. Λέσβου, ο οποίος έπαθε καρδιακή ανακοπή την ώρα της εργασίας του. Δύο φαρμακοποιοί ο Μιχάλης Παπασωτηρίου και ο Παναγιώτης Μαλλής, εφαρμόζοντας την πιο κρίσιμη στιγμή, τις τεχνικές ΚΑΡΠΑ και τεχνητής αναπνοής που είχαν μάθει σε σεμινάρια του Φ.Σ. Λέσβου, κατάφεραν με ψυχραιμία να σώσουν τη ζωή του συναδέλφου τους, προσφέροντας εναλλάξ για 20 λεπτά τις Πρώτες Βοήθειες, εωσότου τον παρέλαβε το ΕΚΑΒ.


Περιγράφοντας στο f.daily το συγκλονιστικό περιστατικό, ο Μιχάλης Παπασωτηρίου τόνισε: «είναι σημαντικό να αντιδράσεις. Ακόμα κι αν κάνεις κάποια λάθη, είναι καλύτερα από το να μην κάνεις τίποτα. Φοβήθηκα ότι ο εγκέφαλός του έμεινε πολλή ώρα χωρίς να αιματώνεται, αλλά ευτυχώς όλα πήγαν καλά. Μίλησα μαζί του και ανυπομονεί να επιστρέψει στη δουλειά».

Ο Παναγιώτης Μαλλής δήλωσε στο f.daily: «Δεν έκανα τίποτα παραπάνω από αυτό που θα έκανε ο καθένας αν βρισκόταν σε αυτήν τη θέση. Χρειάζονταν γνώσεις και ψυχραιμία. Οι γνώσεις υπήρχαν, γιατί έχουμε την τύχη να είμαστε σε ένα Σύλλογο που μας τις παρείχε, με έναν πρόεδρο που ασχολείται και τρέχει για αυτά τα πράγματα. Ευτυχώς αποδείχθηκε ότι ήμασταν και ψύχραιμοι. Το σημαντικό είναι ότι υπήρχε ευτυχής κατάληξη».

Με τον άνθρωπο να έχει διαφύγει πια τον κίνδυνο, ο πρόεδρος του Συλλόγου Απ. Βαλτάς ευχαρίστησε από καρδιάς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τους δύο διασώστες-φαρμακοποιούς συμπληρώνοντας: «Νιώθω ειλικρινά υπερήφανος που στο Σύλλογο μας υπάρχουν τέτοια μέλη. Επίσης νιώθω και ευτυχισμένος, και εγώ αλλά και όλο το ΔΣ του ΦΣ Λέσβου, που η δια βίου μάθηση των φαρμακοποιών και συγκεκριμένα η εκπαίδευσή τους στην παροχή των Πρώτων Βοηθειών, βλέπουμε να πιάνουν τόπο». 

Αξίζει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τον Ν. Θεοφανόπουλο-Πέζερ, όλοι οι φαρμακοποιοί του νησιού το 2017 είχαν συμμετάσχει στο σεμινάριο με τίτλο «Basic Life Support» που είχε διοργανώσει ο Σύλλογος με εκπαιδευτές το εξειδικευμένο προσωπικό του ΕΕΣ.

«Σήμερα, περισσότερο από ποτέ, δεσμεύομαι ότι θα συνεχίσουμε την προσπάθειά μας να εκπαιδευόμαστε συνεχώς εδώ στο Σύλλογό μας, ώστε να παρέχουμε υψηλές υπηρεσίες υγείας στους πολίτες του νησιού μας, αλλά και πανελλήνια σε όλους τους Συλλόγους της χώρας με τα εκπαιδευτικά προγράμματα του ΠΦΣ. Η δική σας πράξη έβαλε τον πήχη ακόμη ψηλότερα! Σας ευχαριστώ!», καταλήγει η συγκινητική ανάρτηση του Απ. Βαλτά.

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Δηλώσεις Απ. Βαλτά και Κ. Λουράντο με αφορμή την ανακοίνωση της ΔηΕΦ






Σχετικά άρθρα

Η τεχνητή νοημοσύνη φέρνει «κοντά» τον φαρμακοποιό με τον ασθενή
Νέα συστήματα που επιτρέπουν την ουσιαστική επικοινωνία
ΠΦΣ: «Τα φαρμακεία καθιερώνονται ως Κέντρα Εμβολιασμού Ενηλίκων»
Μετά την επιτυχία αυτή, ανακοινώνονται οι επόμενοι στόχοι
MSD ONCOLOGY: Ανοιχτή πρόσκληση για υποβολή προτάσεων ερευνητικών έργων
Με θέμα την πολιτική υγείας για τον καρκίνο