Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Ευ Ζην

τελευταία νέα

12 μύθοι για την οστεοαρθρίτιδα, που δεν πρέπει να πιστεύουμε
Δρ. Φώτης Τσούκας, Διευθυντής Ορθοπαιδικής Κλινικής Metropolitan Hospital
Pfizer Hellas: Δωρεά 100 monitors για ΜΕΘ
Και 100.000 προστατευτικές μάσκες για τους επαγγελματίες υγείας


Η ακράτεια ούρων έχει σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία των γυναικών

22/6/2018 10:31:32 πμ
Πότε πρέπει να καταφύγετε στον ουρολόγο;
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Σημαντικό πρόβλημα για τις γυναίκες με επιτακτική ακράτεια ούρων είναι η κακή ποιότητα ύπνου, αφού αναγκάζονται να ξυπνούν πολλές φορές τη νύχτα για να ικανοποιήσουν την ανάγκη τους. Μάλιστα, όσο συχνότερα είναι τα επεισόδια τόσο σοβαρότερες είναι οι διαταραχές του ύπνου, αλλά και οι επιπτώσεις στη γενική υγεία τους.

Τα επαναλαμβανόμενα ξυπνήματα, εκτός από ενοχλητικά για τις ίδιες τις ασθενείς και για τους συντρόφους τους, δεν επιτρέπουν την επαρκή ξεκούραση του οργανισμού και η έλλειψη του ύπνου μπορεί να αποβεί ακόμα και μοιραία για τους ανθρώπους με καρδιαγγειακές παθήσεις και διαβήτη.

«Το ποσοστό των γυναικών που εμφανίζουν ουρολογικά προβλήματα είναι αξιοσημείωτο. Περίπου το ένα τρίτο έως το ήμισυ αυτών αντιμετωπίζουν αυξημένη συχνότητα ούρησης, επείγουσας ανάγκης, νυκτουρίας και / ή επιτακτικής ακράτειας ούρων. Οι επιπτώσεις της ακράτειας ούρων στην ποιότητα ζωής είναι δυσμενείς και περιλαμβάνουν την κατάθλιψη, τους περιορισμούς των καθημερινών δραστηριοτήτων, πτώσεις και κατάγματα, αλλά και διαταραχές του ύπνου», επισημαίνει ο χειρουργός ουρολόγος Δρ. Νικόλαος Γ. Κατσένης. «Η έλλειψη ποιοτικού και επαρκούς ύπνου προκαλεί κόπωση κατά τη διάρκεια της ημέρας, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε ποικίλα άλλα προβλήματα υγείας. Στόχος λοιπόν πρέπει να είναι η θεραπεία των ουρολογικών παθήσεων, η οποία θα βελτιώσει τον ύπνο και αυτομάτως θα ωφελήσει ποικιλοτρόπως την υγεία, θα προστατεύσει την ασθενή από απρόοπτες καταστάσεις και θα βελτιώσει την ποιότητα ζωής της», συμπληρώνει.


Η επιτακτική ακράτεια ούρων αποτελεί σύμπτωμα του συνδρόμου υπερδραστήριας κύστης, κατά στην οποία οι μύες της ουροδόχου κύστης συστέλλονται ανεξέλεγκτα. Η ασθενής νοιώθει μια έντονη και ξαφνική ανάγκη για ούρηση που ακολουθείται από τυχαίες διαρροές, η οποία την ξυπνά πολλές φορές στη διάρκεια της νύχτας. Αυτό το είδος είναι 5 έως 10 φορές συχνότερο μεταξύ των γυναικών συγκριτικά με τους άνδρες. Μερικές φορές προκαλείται από νευρολογικά προβλήματα. Ο μη ελεγχόμενος διαβήτης, ορισμένα φάρμακα, όπως διουρητικά, αλλά και το άγχος μπορούν να συμβάλλουν στην εμφάνιση ή στην επιδείνωση του προβλήματος. Η διάγνωση της υπερδραστήριας κύστης θα πρέπει να γίνεται από ουρολόγο, δεδομένου ότι η επιτακτική ανάγκη για ούρηση και η ακράτεια ενδεχομένως να οφείλονται σε άλλες σοβαρότερες παθήσεις, όπως καρκίνος.

«Η γήρανση αποτελεί επιβαρυντικό παράγοντα για την εμφάνιση της πάθησης, οπότε οι διαταραχές ύπνου γίνονται πολύ πιο συχνές. Η φαρμακευτική θεραπεία της επιτακτικής ακράτειας ούρων έχει διαπιστωθεί ότι επηρεάζει θετικά την υγεία και την ποιότητα ζωής των ασθενών, δεδομένου ότι μπορεί να θεραπεύσει τόσο την ίδια την πάθηση όσο και τις επιπτώσεις της στον ύπνο», επισημαίνει ο Δρ. Νικόλαος Κατσένης.


Οι β3 αδρενεργοί αγωνιστές είναι μια νέα φαρμακευτική προσέγγιση της ακράτειας ούρων επιτακτικού τύπου. Η αποτελεσματικότητά τους έχει αποδειχθεί και είναι ανάλογη της παλαιότερης θεραπείας με αντιμουσκαρινικά φάρμακα. Σε ορισμένες περιπτώσεις ενδείκνυται ο συνδυασμός των δύο αυτών φαρμακευτικών αγωγών.


Επίσης για τις γυναίκες με επιτακτική ακράτεια ούρων που δεν έχουν ανταποκριθεί στη θεραπεία με φάρμακα, οι ενδοκυστικές ενέσεις Botox μπορούν να βοηθήσουν στον έλεγχο των διαρροών. Το Botox λειτουργεί χαλαρώνοντας τους υπερλειτουργικούς μυς της ουροδόχου κύστης που προκαλούν το πρόβλημα. Η πρωτεΐνη αυτή εγχέεται σε μικρές δόσεις στους μυς για να προκαλέσει προσωρινή μερική παράλυση. Επίσης, στοχεύει στα νεύρα που ελέγχουν την αίσθηση του επείγοντος. Οι επιδράσεις της είναι προσωρινές και διαρκούν για 6-12 μήνες, οπότε απαιτείται επανάληψη της διαδικασίας.


Σύμφωνα με τους ειδικούς, ο επαρκής ύπνος είναι απαραίτητος καθώς ωφελεί τον άνθρωπο πολλαπλώς. Επιδρά θετικά στον τρόπο μάθησης, σκέψης, δράσης, αντίδρασης, και κοινωνικοποίησης. Βοηθά την καρδιά, επιταχύνει την επούλωση ανάπλαση ιστών και αγγείων, ρυθμίζει τις ορμονικές εκκρίσεις, επιτρέπει στον εγκέφαλο να ταξινομήσει και επεξεργαστεί τις πληροφορίες που έχει λάβει και να έχει καλύτερη μνήμη, ενισχύει το ανοσοποιητικό, κ.ά. Επομένως, οτιδήποτε τον επηρεάζει αρνητικά θα πρέπει να θεραπεύεται.

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Προς το παρόν δεν υπάρχουν δεδομένα που να αποδεικνύουν το αντίθετο
Σύμφωνα με τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο


Σχετικά άρθρα

12 μύθοι για την οστεοαρθρίτιδα, που δεν πρέπει να πιστεύουμε
Δρ. Φώτης Τσούκας, Διευθυντής Ορθοπαιδικής Κλινικής Metropolitan Hospital
Η Περιφέρεια Αττικής αναζητά εθελοντές
Για τις Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων
Covid-19: Νοσούν τα ζώα συντροφιάς και μεταδίδουν τον ιό;
Αθηνά Τραχήλη, Πρόεδρος του Πανελληνίου Κτηνιατρικού Συλλόγου και Αντιπρόεδρος της Πανευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Κτηνιάτρων
Ουροποιητικό: Ποια συμπτώματα χρειάζονται επειγόντως ιατρικό έλεγχο;
Και πρέπει να σας παρακινήσουν να μιλήσετε με το γιατρό σας;