Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επιχειρείν

τελευταία νέα

Pharmazac: Επένδυση 8 εκατ. ευρώ στο χώρο των ραδιοφαρμάκων
Η εταιρεία επεκτείνει τις προοπτικές ανάπτυξής της
iGEM PATRAS: Παγκόσμια διάκριση για φοιτητές του Πανεπιστημίου Πατρών
Αργυρό μετάλλιο απέσπασε το Project Hippocrates σε διαγωνισμό του ΜΙΤ
Φαρμακεία: Αυξήθηκαν πάνω από 40% οι πωλήσεις εμβολίων
Τις πρώτες βδομάδες του Οκτωβρίου

GIVMED: Ο ρόλος των κοινωνικών φαρμακείων κατά την διάρκεια της πανδημίας του κορονοϊού

14/5/2020 4:56:35 μμ
Το 55% ανέλαβε νέες ευθύνες καθώς οι ανάγκες των ευάλωτων ομάδων αυξήθηκαν
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Τα κοινωνικά φαρμακεία, λειτουργώντας ως βασικές δομές υποστήριξης των ευάλωτων ομάδων της κοινωνίας, προσάρμοσαν την λειτουργία τους με στόχο τη διασφάλιση της ατομικής και δημόσιας υγείας κατά την περίοδο της πανδημίας. Το GIVMED σε συνεργασία με την Διεθνή Αμνηστία, στο πλαίσιο της έρευνας που έγινε τον Σεπτέμβριο του 2019 για τον ρόλο των κοινωνικών φαρμακείων κατά την περίοδο της κρίσης πραγματοποίησε συμπληρωματική έρευνα, με στόχο να ερευνήσει τον τρόπο λειτουργίας των κοινωνικών φαρμακείων κατά την διάρκεια της πανδημίας του κορονοϊού. Η λειτουργία των κοινωνικών φαρμακείων προσαρμόστηκε στις εξαιρετικές περιστάσεις. Το καθένα εφάρμοσε μέτρα όπως η παροχή φαρμάκων μέσω ραντεβού, εργασία με βάρδιες για τους υπαλλήλους, αναστολή ενεργειών δικτύωσης και μετακίνησης υπαλλήλων για παραλαβή φαρμάκων, τροποποίηση του ωραρίου τους, εξυπηρέτηση σε εξωτερικούς χώρους κ.ά.

 

Περίπου το 55% των κοινωνικών φαρμακείων απάντησε ότι ανέλαβε νέες ευθύνες κατά την διάρκεια της πανδημίας όπως:

 • Παράδοση φαρμάκων και υγειονομικού υλικού κατΆ οίκον (σε κάποιες περιπτώσεις σε συνεργασία με το πρόγραμμα "Βοήθεια στο Σπίτι").
 • Επείγουσα κάλυψη ατόμων που δεν ήταν εγγεγραμμένοι στο κοινωνικό φαρμακείο.
 • Ενημέρωση για γραμμή εξυπηρέτησης κατοίκων Δήμου.

  Η έρευνα έδειξε ότι τα κοινωνικά φαρμακεία λαμβάνουν περισσότερα αιτήματα/παρέχουν διευρυμένες υπηρεσίες κατά την διάρκεια της πανδημίας για μια σειρά από λόγους:
 • 70% των κοινωνικών φαρμακείων απάντησε ότι οι ωφελούμενοι τους είχαν επιπλέον ανάγκες λόγω της πανδημίας συμπεριλαμβανομένου υγειονομικού υλικού για προφύλαξη από τον Covid-19 όπως μάσκες και αντισηπτικά.
 • Αυξημένη ζήτηση σε ταινίες σακχάρου λόγω της δυσκολίας συνταγογράφησης από γιατρούς και προμήθειάς τους από νοσοκομεία.
 • Πολλοί ασθενείς δίστασαν να επισκεφτούν τους γιατρούς τους, ιδιαίτερα στα νοσοκομεία.
 • Ασθενείς δεν μπορούν να γράψουν τα φάρμακα τους στο ΙΚΑ ή δε βρίσκουν ιδιώτη γιατρό ή δεν ξέρουν να χρησιμοποιήσουν την άυλη συνταγογράφηση.
 • Ωφελούμενοι αναζητούν ψυχοκοινωνική υποστήριξη, λόγω επιπτώσεων του εγκλεισμού, στους κοινωνικούς λειτουργούς των κοινωνικών φαρμακείων.
 • Υποστήριξη σε ωφελούμενους του προγράμματος "Βοήθεια Στο Σπίτι" που χρήζουν δωρεάν φαρμακευτική κάλυψη (ΦΕΚ 55/τ.Α/11-3-2020) και ας μην είναι εγγεγραμμένοι στο Κοινωνικό Φαρμακείο.

  Περίπου 60% των κοινωνικών φαρμακείων απάντησαν ότι εγγέγραψαν νέους ωφελούμενους/ες κατά την διάρκεια της πανδημίας και 25% ότι εξυπηρέτησαν έκτακτα περιστατικά ενώ οι χορηγίες δόθηκαν από Δήμους, εταιρείες ή το ίδιο το κοινωνικό φαρμακείο ή την GIVMED.
Η ποιοτική έρευνα διεξήχθη την περίοδο 14/4/2020-24/4/2020 μέσω ηλεκτρονικών ερωτηματολογίων. Στην έρευνα συμμετείχαν 20 κοινωνικά φαρμακεία (12 εκ των οποίων λειτουργούν στην Αττική και 3 στην Θεσσαλονίκη).
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Εκστρατεία Ευαισθητοποίησης για την ορθή χρήση των φαρμάκων
Διευκρινίσεις για τους πληττόμενους ΚΑΔ


Σχετικά άρθρα

Pharmazac: Επένδυση 8 εκατ. ευρώ στο χώρο των ραδιοφαρμάκων
Η εταιρεία επεκτείνει τις προοπτικές ανάπτυξής της
ELPEN: Προσφέρει 200 tablets στους μαθητές της Σάμου
Για την κάλυψη των αναγκών τηλεκπαίδευσης
Novartis Hellas: Νέα ενοποιημένη δομή στο τμήμα Επικοινωνίας
Στόχος η αύξηση της επιδραστικότητας των επιχειρηματικών της προτεραιοτήτων
FITO+: Συνεργασίες με μεγάλα ερευνητικά κέντρα της Ευρώπης
Τα προϊόντα της περιέχουν σύγχρονα φυτικά δραστικά βιοτεχνολογίας