Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επιχειρείν

τελευταία νέα

ΣΦΕΕ: Τα αδιέξοδα του νέου νόμου «Γιατρός για όλους»
Σε επιστολή της προς στον Α. Πλεύρη
Υπέρταση: Ενημέρωση και σωστή καθοδήγηση από το φαρμακείο
Η νόσος έχει χαρακτηριστεί ως σιωπηλός κίνδυνος
Χιλιάδες πολίτες στην 1η μεγάλη δράση που οργάνωσαν φαρμακοποιοί
Το «Μαζί μια Αγκαλιά» θα γίνει θεσμός τα προσεχή χρόνια

GIVMED: Ο ρόλος των κοινωνικών φαρμακείων κατά την διάρκεια της πανδημίας του κορονοϊού

14/5/2020 4:56:35 μμ
Το 55% ανέλαβε νέες ευθύνες καθώς οι ανάγκες των ευάλωτων ομάδων αυξήθηκαν
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Τα κοινωνικά φαρμακεία, λειτουργώντας ως βασικές δομές υποστήριξης των ευάλωτων ομάδων της κοινωνίας, προσάρμοσαν την λειτουργία τους με στόχο τη διασφάλιση της ατομικής και δημόσιας υγείας κατά την περίοδο της πανδημίας. Το GIVMED σε συνεργασία με την Διεθνή Αμνηστία, στο πλαίσιο της έρευνας που έγινε τον Σεπτέμβριο του 2019 για τον ρόλο των κοινωνικών φαρμακείων κατά την περίοδο της κρίσης πραγματοποίησε συμπληρωματική έρευνα, με στόχο να ερευνήσει τον τρόπο λειτουργίας των κοινωνικών φαρμακείων κατά την διάρκεια της πανδημίας του κορονοϊού. Η λειτουργία των κοινωνικών φαρμακείων προσαρμόστηκε στις εξαιρετικές περιστάσεις. Το καθένα εφάρμοσε μέτρα όπως η παροχή φαρμάκων μέσω ραντεβού, εργασία με βάρδιες για τους υπαλλήλους, αναστολή ενεργειών δικτύωσης και μετακίνησης υπαλλήλων για παραλαβή φαρμάκων, τροποποίηση του ωραρίου τους, εξυπηρέτηση σε εξωτερικούς χώρους κ.ά.

 

Περίπου το 55% των κοινωνικών φαρμακείων απάντησε ότι ανέλαβε νέες ευθύνες κατά την διάρκεια της πανδημίας όπως:

 • Παράδοση φαρμάκων και υγειονομικού υλικού κατΆ οίκον (σε κάποιες περιπτώσεις σε συνεργασία με το πρόγραμμα "Βοήθεια στο Σπίτι").
 • Επείγουσα κάλυψη ατόμων που δεν ήταν εγγεγραμμένοι στο κοινωνικό φαρμακείο.
 • Ενημέρωση για γραμμή εξυπηρέτησης κατοίκων Δήμου.

  Η έρευνα έδειξε ότι τα κοινωνικά φαρμακεία λαμβάνουν περισσότερα αιτήματα/παρέχουν διευρυμένες υπηρεσίες κατά την διάρκεια της πανδημίας για μια σειρά από λόγους:
 • 70% των κοινωνικών φαρμακείων απάντησε ότι οι ωφελούμενοι τους είχαν επιπλέον ανάγκες λόγω της πανδημίας συμπεριλαμβανομένου υγειονομικού υλικού για προφύλαξη από τον Covid-19 όπως μάσκες και αντισηπτικά.
 • Αυξημένη ζήτηση σε ταινίες σακχάρου λόγω της δυσκολίας συνταγογράφησης από γιατρούς και προμήθειάς τους από νοσοκομεία.
 • Πολλοί ασθενείς δίστασαν να επισκεφτούν τους γιατρούς τους, ιδιαίτερα στα νοσοκομεία.
 • Ασθενείς δεν μπορούν να γράψουν τα φάρμακα τους στο ΙΚΑ ή δε βρίσκουν ιδιώτη γιατρό ή δεν ξέρουν να χρησιμοποιήσουν την άυλη συνταγογράφηση.
 • Ωφελούμενοι αναζητούν ψυχοκοινωνική υποστήριξη, λόγω επιπτώσεων του εγκλεισμού, στους κοινωνικούς λειτουργούς των κοινωνικών φαρμακείων.
 • Υποστήριξη σε ωφελούμενους του προγράμματος "Βοήθεια Στο Σπίτι" που χρήζουν δωρεάν φαρμακευτική κάλυψη (ΦΕΚ 55/τ.Α/11-3-2020) και ας μην είναι εγγεγραμμένοι στο Κοινωνικό Φαρμακείο.

  Περίπου 60% των κοινωνικών φαρμακείων απάντησαν ότι εγγέγραψαν νέους ωφελούμενους/ες κατά την διάρκεια της πανδημίας και 25% ότι εξυπηρέτησαν έκτακτα περιστατικά ενώ οι χορηγίες δόθηκαν από Δήμους, εταιρείες ή το ίδιο το κοινωνικό φαρμακείο ή την GIVMED.
Η ποιοτική έρευνα διεξήχθη την περίοδο 14/4/2020-24/4/2020 μέσω ηλεκτρονικών ερωτηματολογίων. Στην έρευνα συμμετείχαν 20 κοινωνικά φαρμακεία (12 εκ των οποίων λειτουργούν στην Αττική και 3 στην Θεσσαλονίκη).
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Συνεχίζει να της παρέχει την προφυλακτική της θεραπεία σε αναπτυσσόμενες χώρες
Στα Αριστεία της Ε.Ε.Φα.Μ.


Σχετικά άρθρα

Roche: Δεσμεύεται να στηρίζει την Παγκόσμια Ομοσπονδία Αιμορροφιλίας έως το 2028
Συνεχίζει να της παρέχει την προφυλακτική της θεραπεία σε αναπτυσσόμενες χώρες
Η ομάδα Δερματολογίας της AbbVie κατέκτησε το «χρυσό»
Στα Αριστεία της Ε.Ε.Φα.Μ.
Pfizer CDI: Φέρνει κοντά ασθενείς και επαγγελματίες υγείας
Για να συνδιαμορφώσουν τις λύσεις στις ψηφιακές ανάγκες τους
ΙΦΕΤ: Υπέγραψε Μνημόνιο Συνεργασίας με το Elevate Greece
Για την οικονομική επιβράβευση, δικτύωση και καθοδήγηση νεοφυών επιχειρήσεων