Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Ευ Ζην

τελευταία νέα


Γιατί προτιμάμε συγκεκριμένα γλυκά;

30/12/2015 11:35:00 πμ
Περί ορέξεως κολοκυθόπιτα αλλά οι επιστήμονες έχουν άλλη άποψη
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος


Τα κριτήρια με τα οποία διαλέγουμε φαγητά και γλυκά  όπως αν θα φάμε σοκολάτα ή γλυκό  ανακάλυψαν επιστήμονες. Έτσι εκτός από τη γευστική απόλαυση εξίσου σημαντικό ρόλο παίζει και η... μνήμη.


Όπως λένε, οι επιλογές μας επηρεάζονται από τις καταγεγραμμένες αναμνήσεις που έχουμε από ένα συγκεκριμένο είδος τροφής: μια ισχυρή ανάμνηση συνδεδεμένη με μια συγκεκριμένη τροφή, μας ενθαρρύνει να επιλέξουμε αυτή κι όχι μια άλλη, ενδεχομένως πιο ελκυστική, υποστηρίζουν Ελβετοί ερευνητές στην επιθεώρηση Neuron.
Δεν είναι εξάλλου τυχαίο το γεγονός ότι οι περισσότεροι βασανίζονται για το αν θα πρέπει να διαλέξουν σοκολάτα ή γλυκό!

Η μελέτη που πραγματοποιήθηκε από τον Δρ. Sebastian Gluth και την ερευνητική του ομάδα στο Universität Basel στην Ελβετία αποκαλύπτει επίσης ότι η επιρροή των αναμνήσεων στην επιλογή τροφίμων οφείλεται σε μια αύξηση της επικοινωνίας μεταξύ δύο περιοχών του εγκεφάλου –τον ιππόκαμπο και τον μεσοκοιλιακό προμετωπιαίο φλοιό, μια μικρή περιοχή του εγκεφάλου μας πίσω από το μέτωπο. Στο πλαίσιο της έρευνας, ζήτησαν από εθελοντές να διαλέξουν μεταξύ δύο σνακς από μια ποικιλία 48 ειδών που τους είχαν επιδειχθεί σε διαφορετικά σημεία μιας οθόνης υπολογιστή. Με την βοήθεια λειτουργικής μαγνητικής τομογραφίας (fMRI) διαπιστώθηκε ότι η επιλογή τους έγινε περισσότερο βάσει μνήμης και μάλιστα επελέγησαν τα σνακς όπως σοκολάτα  που θυμόνταν καλύτερα, ακόμη κι αν ήταν χαμηλότερα στην προτίμησή τους!
Αλλωστε, σύμφωνα με τους επιστήμονες, ακόμη και οι πιο πεζές αποφάσεις που παίρνουμε καθημερινά –όπως πού να πάμε απόψε για φαγητό– καθοδηγούνται από πληροφορίες που ανασύρονται από την «αποθήκη» με τις μνήμες μας.

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Μετά την επιτυχία αυτή, ανακοινώνονται οι επόμενοι στόχοι
Και πώς να παρέχετε την κατάλληλη συμβουλή, με τη βοήθεια της f-anazitisi






Σχετικά άρθρα

Υποτροφίες «Εις Μνήμη Νικολάου Σαριπόλου»
Από το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας
Νέα στοιχεία για τον αντιφλεγμονώδη ρόλο της άσκησης σε ασθενείς
Γράφει ο Σταύρος Ξηντάρας, Πρωταθλητής Ευρώπης (Αθλητική Ιαπωνική Ξιφασκία), Εξειδικευθείς στην Ιατρική ψυχολογία & Αθλητικές επιστήμες, Διευθυντής του ερευνητικού Ινστιτούτου Spochan
Θετική η επίδραση των βιταμινών C και E σε άνδρες αθλητές
Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Sports Medicine and Health Science
Σημαντικά ευρήματα για τη δράση των πολυβιταμινών στην εγκεφαλική λειτουργία
Η καθημερινή λήψη βελτίωσε τη μνήμη σε ηλικιωμένους