Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Ευ Ζην

τελευταία νέα


Γιατί οι Έλληνες δεν πτοούνται από τα αντικαπνιστικά μέτρα

23/3/2018 2:19:33 μμ
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Ιδρύματος «Για έναν Κόσμο χωρίς Καπνό»
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Ο πρόεδρος του Ιδρύματος «Για έναν Κόσμο χωρίς Καπνό», Δρ Ντέρεκ Γιατς, σκοπεύει να επισκεφθεί τη χώρα μας το καλοκαίρι για να βοηθήσει το υπουργείο Υγείας και την επιστημονική κοινότητα στην εφαρμογή του αντικαπνιστικού μέτρου, σύμφωνα με συνέντευξη που έδωσε ο ίδιος στο in.gr.


Αφορμή για την επίσκεψη αυτή είναι η πρόσφατη έρευνα του ιδρύματος που έδειξε -μεταξύ άλλων- ότι μόνο το 39% των Ελλήνων καπνιστών σκέφτεται να το κόψει, τη στιγμή μάλιστα που η Ελλάδα κατέχει παγκοσμίως ένα από τα υψηλότερα ποσοστά καπνιστών.


Ο Δρ Γιατς εξηγεί ότι «σήμερα οι προσπάθειες ελέγχου της καπνιστικής συνήθειες επικεντρώνονται κυρίως στην φορολογία των προϊόντων, τον έλεγχο των πωλήσεων και το μάρκετινγκ των τσιγάρων, με απαγόρευση του καπνίσματος σε συγκεκριμένους χώρους. Κι ενώ αυτά τα μέτρα έχουν συντελέσει σε μείωση του ποσοστού των καπνιστών, εξακολουθούμε κάθε χρόνο να έχουμε παγκοσμίως 1 δισ. καπνιστές και 7,2 εκατ. θανάτους που σχετίζονται με το κάπνισμα, κάθε χρόνο. Κι αυτό, όπως καταλαβαίνετε, είναι απαράδεκτο».


Σημειώνεται δε ότι το Ίδρυμα «Για έναν Κόσμο χωρίς Καπνό» στοχεύει στην εξάλειψη της συμπεριφοράς του καπνίσματος, μέσω όμως της κατανόησης παραμέτρων, όπως η συσχέτιση των προϊόντων καπνού με καθημερινές μας δραστηριότητες, με παρέες, με τις αντιλήψεις φίλων και συγγενών.


Ο Δρ Γιατς λοιπόν διευκρινίζει ότι «τα αποτελέσματα της μελέτης δείχνουν ότι οι αντικαπνιστικές πολιτικές θα πρέπει να αντιμετωπίσουν το κάπνισμα ως μια ολιστική εμπειρία, που ενσωματώνει πολιτιστικά και κοινωνικοοικονομικά χαρακτηριστικά».

Τα εναλλακτικά προϊόντα

Ερωτώμενος για τα εναλλακτικά καπνικά προϊόντα (ηλεκτρονικά τσιγάρα, τσίχλες νικοτίνης, επιθέματα, θερμαινόμενες ράβδοι καπνού κ.ά.), ο Δρ Γιας παραδέχεται ότι «ενώ η καλύτερη λύση είναι σαφώς η αποχή από το κάπνισμα, τα στοιχεία δείχνουν ότι πολλοί καπνιστές προσπαθούν να σταματήσουν το τσιγάρο χωρίς βοήθεια, αλλά λιγότερο από το 10% τα καταφέρνει. Επίσης, υπάρχουν μελέτες που δείχνουν ότι συγκριτικά με τα συμβατικά τσιγάρα, τα εναλλακτικά προϊόντα είναι λιγότερο επικίνδυνα. Πρέπει, λοιπόν, να επενδύσουμε στην έρευνα, ώστε να διασφαλίσουμε ότι αυτά τα προϊόντα μπορούν όντως να πραγματοποιήσουν όσα υπόσχονται». Πρόσθεσε δε ότι «τα ηλεκτρονικά τσιγάρα και οι θερμαινόμενες ράβδοι καπνού μπορεί να είναι μια βιώσιμη προσέγγιση στην προσπάθεια μείωσης της συνήθειας, αντιμετωπίζοντας τόσο τις παθολογικές όσο και τις συμπεριφορικές πτυχές της εξάρτησης».

Η μείωση της νικοτίνης στα τσιγάρα θα βοηθήσει;

Ο Δρ Γιατς σχολίασε και την πρόσφατη απόφαση του FDA να εξετάσει πρόταση για μείωση της νικοτίνης στα καπνικά προϊόντα, σε επίπεδα που να μη δημιουργείται εξάρτηση στο χρήστη.

«Από μικρού εύρους μελέτες έχει φανεί ότι τα τσιγάρα με μειωμένη νικοτίνη οδηγούν σε μείωση του αριθμού των τσιγάρων που καπνίζει κάποιος ημερησίως. Όμως, η πρόταση του FDA ενέχει και κάποιους κινδύνους. Η μείωση της νικοτίνης στα τσιγάρα μπορεί να ενισχύσει λάθος αντιλήψεις μεταξύ των καπνιστών για τις επιπτώσεις της νικοτίνης στην υγεία, η οποία αν και δεν είναι καλή, δεν ευθύνεται για τους θανάτους που σχετίζονται με τα καπνικά προϊόντα που βασίζονται στην καύση.


Κι αυτό μπορεί να εμποδίσει τους καπνιστές από το να δοκιμάσουν θεραπείες υποκατάστασης της νικοτίνης ή προϊόντα μειωμένου κινδύνου. Τέλος, χρειαζόμαστε περισσότερα στοιχεία ώστε να διασφαλίσουμε ότι οι καπνιστές δεν θα προσπαθήσουν να αντισταθμίσουν τη χαμηλή περιεκτικότητα σε νικοτίνη με μεγαλύτερο αριθμό τσιγάρων, αυξάνοντας τελικά τον κίνδυνο θανάτου και νοσηρότητας», καταλήγει ο Δρ Ντέρεκ Γιατς.


Πληροφορίες από εδώ.

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Αναρτήθηκαν σε ειδική πλατφόρμα στην ιστοσελίδα του
31/3/2024 9:33:35 μμTop Pharma Launches 2023
Η έκδοση που συγκεντρώνει τη δράση όλης της αγοράς για ένα ολόκληρο έτος






Σχετικά άρθρα

Υποτροφίες «Εις Μνήμη Νικολάου Σαριπόλου»
Από το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας
Νέα στοιχεία για τον αντιφλεγμονώδη ρόλο της άσκησης σε ασθενείς
Γράφει ο Σταύρος Ξηντάρας, Πρωταθλητής Ευρώπης (Αθλητική Ιαπωνική Ξιφασκία), Εξειδικευθείς στην Ιατρική ψυχολογία & Αθλητικές επιστήμες, Διευθυντής του ερευνητικού Ινστιτούτου Spochan
Θετική η επίδραση των βιταμινών C και E σε άνδρες αθλητές
Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Sports Medicine and Health Science
Σημαντικά ευρήματα για τη δράση των πολυβιταμινών στην εγκεφαλική λειτουργία
Η καθημερινή λήψη βελτίωσε τη μνήμη σε ηλικιωμένους