Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Ευ Ζην

τελευταία νέα


Γιατί η πανσέληνος μας κόβει τον ύπνο;

9/7/2014 11:26:55 πμ
Και γιατί είναι πιο ευαίσθητοι οι άνδρες;
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος


Νέα σουηδική επιστημονική έρευνα επιβεβαιώνει την πανάρχαια πεποίθηση ότι το ολόγιομο φεγγάρι αναστατώνει τη ζωή των ανθρώπων και μάλιστα επηρεάζει τους άνδρες περισσότερο από ό,τι τις γυναίκες. Με βάση τη μελέτη, όταν έχει πανσέληνο κοιμόμαστε κατά μέσο όρο 25 λεπτά λιγότερο.

Οι ερευνητές της ιατρικής Ακαδημίας Σαλγκρένσκα του Πανεπιστημίου του Γκέτεμποργκ, με επικεφαλής τον Μάικλ Σμιθ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό βιολογίας «Current Biology», μελέτησαν στο εργαστήριο 47 υγιή άτομα ηλικίας 18 έως 30 ετών.

Η έρευνα έδειξε ότι η φάση της Σελήνης επηρεάζει τον ανθρώπινο ύπνο. Όταν υπάρχει πανσέληνος, οι άνθρωποι δυσκολεύονται να αποκοιμηθούν περισσότερο από άλλα βράδια και κοιμούνται 25 λεπτά λιγότερα.

Μία άλλη ελβετική έρευνα που είχε γίνει πέρυσι, είχε καταλήξει σε ανάλογα συμπεράσματα, ενώ είχε δείξει, επίσης ότι κατά τις πανσελήνους οι άνθρωποι βλέπουν περισσότερα όνειρα.

Από την άλλη, όμως, γερμανική έρευνα, σε περισσότερους από 1.000 ανθρώπους, είχε αποτύχει να βρει κάποια συσχέτιση ανάμεσα στη φάση του φεγγαριού και στον ανθρώπινο ύπνο.

Οι Σουηδοί ερευνητές επισήμαναν ότι η μελέτη τους πραγματοποιήθηκε σε έναν κλειστό εργαστηριακό χώρο, χωρίς παράθυρα, συνεπώς, για το λιγότερο ύπνο δεν μπορεί να ευθύνεται το αυξημένο φως στο περιβάλλον, λόγω της πανσελήνου.

Όπως είπε ο Μ. Σμιθ, «πρέπει το ενσωματωμένο βιολογικό ρολόι μας να επηρεάζεται από το φεγγάρι, όπως συμβαίνει με τον κιρκαδιανό ρυθμό. Προς το παρόν, πάντως, αυτό είναι μία υπόθεση, που πρέπει να επιβεβαιωθεί από μεγαλύτερες μελέτες, προτού εξαχθούν οριστικά συμπεράσματα».

Όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, οι Σουηδοί επιστήμονες αποδίδουν την επιρροή της πανσελήνου στο γεγονός ότι στη διάρκειά της ο εγκεφαλικός φλοιός γίνεται πιο ευαίσθητος στα εξωτερικά ερεθίσματα. Η επίδραση αυτή είναι σαφώς πιο έντονη στους άνδρες.


Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Το κεντρικό μήνυμα της καμπάνιας της ΕΔΑΕ για τις παθήσεις του τριχωτού της κεφαλής
Σύμφωνα με έρευνα στο Journal of Alzheimer's Disease






Σχετικά άρθρα

Υποτροφίες «Εις Μνήμη Νικολάου Σαριπόλου»
Από το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας
Νέα στοιχεία για τον αντιφλεγμονώδη ρόλο της άσκησης σε ασθενείς
Γράφει ο Σταύρος Ξηντάρας, Πρωταθλητής Ευρώπης (Αθλητική Ιαπωνική Ξιφασκία), Εξειδικευθείς στην Ιατρική ψυχολογία & Αθλητικές επιστήμες, Διευθυντής του ερευνητικού Ινστιτούτου Spochan
Θετική η επίδραση των βιταμινών C και E σε άνδρες αθλητές
Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Sports Medicine and Health Science
Σημαντικά ευρήματα για τη δράση των πολυβιταμινών στην εγκεφαλική λειτουργία
Η καθημερινή λήψη βελτίωσε τη μνήμη σε ηλικιωμένους