Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Ευ Ζην

τελευταία νέα

ΠΦΣ: Πώς οι φαρμακοποιοί θα αποκτήσουν πρόσβαση στο Εθνικό Μητρώο Εμβολιασμού;
Ώστε να μην επιβαρυνθούν με περιττή γραφειοκρατία
Όμιλος ΣΥΦΑΚ: Το Β2Β website του αποτελεί την πλέον καινοτόμα πλατφόρμα στο χώρο
Το www.syfakb2b.gr έγινε ακόμη πιο ενημερωτικό, διαδραστικό και κερδοφόρο
Η εμμηνόπαυση και η αντιμετώπιση των επιπτώσεών της στο δέρμα
Oι ραγδαίες μεταβολές των ορμονών προκαλούν μείωση στην παραγωγή κολλαγόνου, σμήγματος και ελαστίνης

Γιατί είναι τόσο απαραίτητη η συναισθηματική νοημοσύνη σήμερα;

7/9/2020 3:40:47 μμ
Η Business Coaching Δρ. Νάνσυ Μαλλέρου γράφει για το f.daily
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


 Η συναισθηματική νοημοσύνη (EQ) είναι η ικανότητα να αντιλαμβανόμαστε, να κατανοούμε και να διαχειριζόμαστε αποτελεσματικά τα συναισθήματα -τα δικά μας και των άλλων- με θετικό τρόπο για εμάς και τους άλλους. Είναι ακόμη η ικανότητά μας να αυτοπαρακινούμαστε, δημιουργώντας διαρκώς κίνητρα για τον εαυτό μας. Σύμφωνα με τον Ντάνιελ Γκόλμαν (Αμερικάνος ψυχολόγος και συγγραφέας πάνω από 10 βιβλίων), ένα άτομο με μέτριο IQ και υψηλό ΕQ μπορεί να είναι περισσότερο πετυχημένο από ένα ιδιαίτερα ευφυές άτομο, που όμως έχει χαμηλότερη συναισθηματική νοημοσύνη!
Μερικά από τα οφέλη της υψηλής συναισθηματική νοημοσύνης είναι:
 1. Η μείωση του στρες.
 2. Η αποτελεσματικότερη επικοινωνία.
 3. Η πιο αποτελεσματική αντιμετώπιση των προκλήσεων.
 4. Η μείωση ακόμη και των συγκρούσεων.
 5. Η οικοδόμηση ισχυρότερων σχέσεων. 
Μέσω της συναισθηματικής νοημοσύνης μπορούμε να κατανοήσουμε ευκολότερα τα συναισθήματά μας αντί να τα αντιμαχόμαστε, να γίνουμε πιο ανθεκτικοί ψυχικά και πνευματικά, να συνδεθούμε με την εσωτερική μας αποστολή, να ευθυγραμμιστούμε με τις αξίες μας και να μετατρέψουμε την πρόθεση σε δράση. Για μένα η συναισθηματική νοημοσύνη είναι ένας βασικός άξονας της αυτο-ηγεσίας και πιστεύω ακράδαντα ότι μπορεί να αναπτυχθεί όπως και κάθε άλλη δεξιότητα. Η συναισθηματική νοημοσύνη ορίζεται συνήθως από τα τέσσερα παρακάτω χαρακτηριστικά. Εξασκηθείτε σε αυτά και αυτομάτως εξασκείστε και στη συναισθηματική νοημοσύνη:
 • Η Αυτοεπίγνωση (self-awareness) αναφέρεται στην επίγνωση των συναισθημάτων, στην αυτοαξιολόγηση και στην αυτοπεποίθηση. Είναι η ικανότητα να αναγνωρίζουμε τα συναισθήματά μας, να τα αναλύουμε (όχι υπερβολικά παρακαλώ!) και να βλέπουμε όσο πιο αντικειμενικά γίνεται πώς επηρεάζουν τις σκέψεις και τη συμπεριφορά μας.
 • O Αυτοέλεγχος αναφέρεται στην αυτοπειθαρχία, στην αυτορύθμιση, στην αξιοπιστία, στην ευσυνειδησία, στην προσαρμοστικότητα και στην καινοτομία. Είναι η ικανότητα να ελέγχουμε παρορμητικά συναισθήματα και συμπεριφορές, ανεξάρτητα με τους εξωτερικούς παράγοντες και να τα διαχειριζόμαστε με τρόπο εποικοδομητικό ώστε να μη μετατραπούν σε αυτο-σαμποτάζ.
 • Η Αυτο-παρακίνηση (selfmotivation) είναι η τάση προς επίτευξη στόχων, η δέσμευση, η πρωτοβουλία και η αισιοδοξία.
 • Η Ενσυναίσθηση είναι η ικανότητα κατανόησης των άλλων, η ενίσχυση της ανάπτυξης των άλλων, ο σωστός χειρισμός της διαφορετικότητας.
 • Οι Κοινωνικές Δεξιότητες: Πρόκειται για δεξιότητες επιρροής, επικοινωνίας, ηγεσίας, καταλυτικής δράσης όσον αφορά την αλλαγή, χειρισμός διαφωνιών, καλλιέργεια δεσμών, συνεργασία, ομαδικότητα.
 • Διαχείριση Σχέσεων: Να αναπτύσσεις και να διατηρείς καλές σχέσεις, να επικοινωνείς καθαρά, να εμπνέεις και να επηρεάζεις άλλους, να δουλεύεις καλά σε μια ομάδα και να διαχειρίζεσαι τις συγκρούσεις. 
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Σύμφωνα και με τα αποτελέσματα έρευνας του Παγκόσμιου Οργανισμού Αυτοφροντίδας


Σχετικά άρθρα

Covid-19: Το 42% των Ελλήνων δεν θέλουν να εμβολιαστούν με το πιθανό εμβόλιο
Η διστακτικότητα απέναντι στα εμβόλια η επόμενη πρόκληση για την Υγεία
Εφέτος το Race for the Cure® 2020 θα γίνει με digital… τρέξιμο
Στέλνοντας μήνυμα κατά του καρκίνου του μαστού