Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Ευ Ζην

τελευταία νέα


Γιατί είναι τόσο απαραίτητη η συναισθηματική νοημοσύνη σήμερα;

7/9/2020 3:40:47 μμ
Η Business Coaching Δρ. Νάνσυ Μαλλέρου γράφει για το f.daily
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


 Η συναισθηματική νοημοσύνη (EQ) είναι η ικανότητα να αντιλαμβανόμαστε, να κατανοούμε και να διαχειριζόμαστε αποτελεσματικά τα συναισθήματα -τα δικά μας και των άλλων- με θετικό τρόπο για εμάς και τους άλλους. Είναι ακόμη η ικανότητά μας να αυτοπαρακινούμαστε, δημιουργώντας διαρκώς κίνητρα για τον εαυτό μας. Σύμφωνα με τον Ντάνιελ Γκόλμαν (Αμερικάνος ψυχολόγος και συγγραφέας πάνω από 10 βιβλίων), ένα άτομο με μέτριο IQ και υψηλό ΕQ μπορεί να είναι περισσότερο πετυχημένο από ένα ιδιαίτερα ευφυές άτομο, που όμως έχει χαμηλότερη συναισθηματική νοημοσύνη!
Μερικά από τα οφέλη της υψηλής συναισθηματική νοημοσύνης είναι:
  1. Η μείωση του στρες.
  2. Η αποτελεσματικότερη επικοινωνία.
  3. Η πιο αποτελεσματική αντιμετώπιση των προκλήσεων.
  4. Η μείωση ακόμη και των συγκρούσεων.
  5. Η οικοδόμηση ισχυρότερων σχέσεων. 
Μέσω της συναισθηματικής νοημοσύνης μπορούμε να κατανοήσουμε ευκολότερα τα συναισθήματά μας αντί να τα αντιμαχόμαστε, να γίνουμε πιο ανθεκτικοί ψυχικά και πνευματικά, να συνδεθούμε με την εσωτερική μας αποστολή, να ευθυγραμμιστούμε με τις αξίες μας και να μετατρέψουμε την πρόθεση σε δράση. Για μένα η συναισθηματική νοημοσύνη είναι ένας βασικός άξονας της αυτο-ηγεσίας και πιστεύω ακράδαντα ότι μπορεί να αναπτυχθεί όπως και κάθε άλλη δεξιότητα. Η συναισθηματική νοημοσύνη ορίζεται συνήθως από τα τέσσερα παρακάτω χαρακτηριστικά. Εξασκηθείτε σε αυτά και αυτομάτως εξασκείστε και στη συναισθηματική νοημοσύνη:
  • Η Αυτοεπίγνωση (self-awareness) αναφέρεται στην επίγνωση των συναισθημάτων, στην αυτοαξιολόγηση και στην αυτοπεποίθηση. Είναι η ικανότητα να αναγνωρίζουμε τα συναισθήματά μας, να τα αναλύουμε (όχι υπερβολικά παρακαλώ!) και να βλέπουμε όσο πιο αντικειμενικά γίνεται πώς επηρεάζουν τις σκέψεις και τη συμπεριφορά μας.
  • O Αυτοέλεγχος αναφέρεται στην αυτοπειθαρχία, στην αυτορύθμιση, στην αξιοπιστία, στην ευσυνειδησία, στην προσαρμοστικότητα και στην καινοτομία. Είναι η ικανότητα να ελέγχουμε παρορμητικά συναισθήματα και συμπεριφορές, ανεξάρτητα με τους εξωτερικούς παράγοντες και να τα διαχειριζόμαστε με τρόπο εποικοδομητικό ώστε να μη μετατραπούν σε αυτο-σαμποτάζ.
  • Η Αυτο-παρακίνηση (selfmotivation) είναι η τάση προς επίτευξη στόχων, η δέσμευση, η πρωτοβουλία και η αισιοδοξία.
  • Η Ενσυναίσθηση είναι η ικανότητα κατανόησης των άλλων, η ενίσχυση της ανάπτυξης των άλλων, ο σωστός χειρισμός της διαφορετικότητας.
  • Οι Κοινωνικές Δεξιότητες: Πρόκειται για δεξιότητες επιρροής, επικοινωνίας, ηγεσίας, καταλυτικής δράσης όσον αφορά την αλλαγή, χειρισμός διαφωνιών, καλλιέργεια δεσμών, συνεργασία, ομαδικότητα.
  • Διαχείριση Σχέσεων: Να αναπτύσσεις και να διατηρείς καλές σχέσεις, να επικοινωνείς καθαρά, να εμπνέεις και να επηρεάζεις άλλους, να δουλεύεις καλά σε μια ομάδα και να διαχειρίζεσαι τις συγκρούσεις. 
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Είναι εξίσου σημαντική με την επισιτιστική και ενεργειακή αυτονομία, ανέφεραν στελέχη της εταιρείας
Νέα συστήματα που επιτρέπουν την ουσιαστική επικοινωνία






Σχετικά άρθρα

Υποτροφίες «Εις Μνήμη Νικολάου Σαριπόλου»
Από το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας
Νέα στοιχεία για τον αντιφλεγμονώδη ρόλο της άσκησης σε ασθενείς
Γράφει ο Σταύρος Ξηντάρας, Πρωταθλητής Ευρώπης (Αθλητική Ιαπωνική Ξιφασκία), Εξειδικευθείς στην Ιατρική ψυχολογία & Αθλητικές επιστήμες, Διευθυντής του ερευνητικού Ινστιτούτου Spochan
Θετική η επίδραση των βιταμινών C και E σε άνδρες αθλητές
Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Sports Medicine and Health Science
Σημαντικά ευρήματα για τη δράση των πολυβιταμινών στην εγκεφαλική λειτουργία
Η καθημερινή λήψη βελτίωσε τη μνήμη σε ηλικιωμένους