Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Ευ Ζην

τελευταία νέα


Γιατί απαγορεύεται το φαγητό απ' έξω στα παιδιά

18/12/2017 3:32:01 μμ
Τα συμπεράσματα μεγάλης μελέτης για την παιδική διατροφή
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Το γεγονός ότι το φαγητό "απ' έξω" δεν είναι υγιεινό το γνωρίζουν όλοι, παρόλα που συχνά υποκύπτουν στον πειρασμό της ευκολίας αλλά και της γεύσης… Οι ειδικοί πάντα συμβουλεύουν να τα αποφεύγουμε όσο το δυνατόν περισσότερο και ιδίως να τα απαγορεύουμε στα παιδιά, για τα οποία είναι εξαιρετικά σημαντικό να τρέφονται με θρεπτικές τροφές που θα συμβάλλουν στην ομαλή σωματική και πνευματική τους ανάπτυξη. Πάλι όμως δεν είναι λίγοι οι γονείς που κάποιες φορές θα δώσουν στα παιδιά τους έτοιμες τροφές, θεωρώντας ότι δεν βλάπτει αν τις καταναλώνουν περιστασιακά.


Δυστυχώς τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά. Το έτοιμο φαγητό δεν είναι απλά ανθυγιεινό και άχρηστο θρεπτικά, αλλά φαίνεται πως είναι και επικίνδυνο για την υγεία μικρών και μεγάλων. Εστιάζοντας εν προκειμένω στους μικρούς, σύμφωνα με μια μεγάλη μελέτη, τη Child Heart And health Study in England (CHASE) που διεξήγε το Πανεπιστήμιο του Λονδίνου, τα παιδιά που καταναλώνουν συχνά έτοιμο πρόχειρο φαγητό ενδεχομένως να αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο καρδιακής νόσου και διαβήτη!


Οι ερευνητές επισκέφτηκαν 85 δημοτικά σχολεία του Λονδίνου, του Μπέρμινγκχαμ και του Λάνκαστερ και πήραν πληροφορίες για τη διατροφή περίπου 2000 παιδιών, 9-10 ετών. Επιπλέον υπολόγιζαν την ενεργειακή πυκνότητα και τα θρεπτικά συστατικά των τροφίμων που έτρωγαν, ενώ μέτρησαν το ύψος, το βάρος, την περίμετρο μέσης και το πάχος του δέρματός τους. Τέλος, πήραν και δείγματα αίματος για τα επίπεδα της χοληστερόλης.


Σύμφωνα με τα πορίσματά τους, ένα στα τέσσερα παιδιά δεν έτρωγαν ποτέ έτοιμα γεύματα απ' έξω, σχεδόν τα μισά έτρωγαν έτοιμες τροφές λιγότερο από μια φορά την εβδομάδα και 555 έτρωγαν τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα.


Επίσης, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι αν και η αρτηριακή πίεση και η αντίσταση ινσουλίνης ήταν στα ίδια επίπεδα σε όλες τις ομάδες παιδιών, τα παιδιά που κατανάλωναν συχνά έτοιμα φαγητά είχαν υψηλότερες τιμές ως προς το πάχος του δέρματος, το σωματικό λίπος και τα λιπίδια του αίματος…


Τα παιδιά αυτά καταναλώνουν πολύ περισσότερες θερμίδες και κορεσμένα λιπαρά και λιγότερες βιταμίνες και ιχνοστοιχεία, ενώ συγκεκριμένα έδειξαν να υστερούν σε άμυλο, βιταμίνη C, ασβέστιο και φυλλικό οξύ (σε σύγκριση με τους συνομήλικούς τους καταναλωτές σπιτικών γευμάτων).


Αυτή η διατροφή μπορεί εύκολα να οδηγήσει σε σοβαρά προβλήματα υγείας, προειδοποιούν οι επιστήμονες, εξηγώντας ότι η υψηλότερη ολική χοληστερόλη και LDL που παρατηρήθηκαν στην ομάδα που έτρωγε τακτικά έτοιμα πρόχειρα γεύματα, αν διατηρηθεί, αρκεί για να αυξηθεί ο μακροχρόνιος κίνδυνος στεφανιαίας νόσου κατά 10%»!


Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Archives of Disease in Childhood.

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Εγκρίθηκε στις ΗΠΑ για ασθενείς 6-11 ετών
Στοχεύουν στο γονιδίωμα σύμφωνα με τον καθηγητή Χ. Βλαχόπουλο






Σχετικά άρθρα

Υποτροφίες «Εις Μνήμη Νικολάου Σαριπόλου»
Από το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας
Νέα στοιχεία για τον αντιφλεγμονώδη ρόλο της άσκησης σε ασθενείς
Γράφει ο Σταύρος Ξηντάρας, Πρωταθλητής Ευρώπης (Αθλητική Ιαπωνική Ξιφασκία), Εξειδικευθείς στην Ιατρική ψυχολογία & Αθλητικές επιστήμες, Διευθυντής του ερευνητικού Ινστιτούτου Spochan
Θετική η επίδραση των βιταμινών C και E σε άνδρες αθλητές
Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Sports Medicine and Health Science
Σημαντικά ευρήματα για τη δράση των πολυβιταμινών στην εγκεφαλική λειτουργία
Η καθημερινή λήψη βελτίωσε τη μνήμη σε ηλικιωμένους