Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επάγγελμα: Φαρμακοποιός

Για πλουτισμό κατηγορούν τους φαρμακοποιούς οι υπάλληλοι του ΕΟΠΥΥ

9/5/2023 8:15:38 μμ
Ανακοίνωση για τις προθέσεις μεταφοράς μεγάλου μέρους των ΦΥΚ στα φαρμακεία
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Οργισμένη απάντηση σε όσα δήλωσε πρόσφατα ο Απ. Βαλτάς για τη μεταφορά των ΦΥΚ έως 250 ευρώ στα ιδιωτικά φαρμακεία έδωσε ο Πανελλήνιος Σύλλογος Εργαζομένων του ΕΟΠΥΥ, κάνοντας λόγο για «απαράδεκτη, ατεκμηρίωτη έως και παραπλανητική επίθεση». 

Όπως λένε οι εργαζόμενοι «οι ασθενείς δεν έχουν το περιθώριο να ρισκάρουν τη φαρμακευτική αγωγή τους στα παιχνίδια της αγοράς και του κέρδους. Έχουν πρόσβαση στη φαρμακευτική αγωγή τους συνεχώς και αδιαλείπτως, ανεξαρτήτως κόστους, χωρίς το φόβο των ελλείψεων (όπως συχνά συμβαίνει στα ιδιωτικά φαρμακεία, σε αντίθεση με τα Φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ), χωρίς καμία συμμετοχή στη δαπάνη για όλα τα νοσήματα (κάτι που δεν θα ισχύει στα ιδιωτικά φαρμακεία) αλλά και με τη δυνατότητα παραλαβής φαρμάκων για δύο και τρεις μήνες (όπως μόνο τα Φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ μπορούν να διαθέσουν)».

Διαμηνύουν δε στη διοίκηση του ΠΦΣ: «Αδίκως ανησυχείτε, κύριοι εκπρόσωποι του ΠΦΣ, τα ΦΥΚ βρίσκονται σε καλά χέρια! Δεν είναι ανάγκη μετά από τόσα χρόνια να εξαθλιώσουμε ευπαθείς ομάδες ασφαλισμένων στο όνομα του εφήμερου κέρδους φαρμακοποιών και φαρμακέμπορων». Εξάλλου, όπως σημειώνουν οι εργαζόμενοι, δεν μπορούν να είναι καλοί για τη διάθεση των ΦΥΚ άνω των 250 ευρώ αλλά κακοί για όσα κοστίζουν λιγότερο. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο πρόεδρος του Συλλόγου Κ. Κερασίδης, μιλώντας στο f.daily, είπε ότι δέχονται έναν άδικο πόλεμο από τον Απ. Βαλτά και αναρωτήθηκε πώς θα μπορέσουν οι φαρμακοποιοί να στοκάρουν τόσο ακριβά φάρμακα, όταν θα πληρώνονται μετά από 2 μήνες.

Απ. Βαλτάς: Θα διεκδικήσουμε τα ΦΥΚ από την επόμενη κυβέρνηση
Στη συνέντευξη τύπου του ΠΦΣ στις 25/04/2023, ο Απ. Βαλτάς δήλωσε πως από την επόμενη κυβέρνηση θα διεκδικήσει με επιχειρήματα ένα μεγάλο ποσοστό των ΦΥΚ να διατίθενται μέσω των ιδιωτικών φαρμακείων, αφήνοντας στα κρατικά μόνο τα πολύ ακριβά φάρμακα. Ανέφερε δε ότι τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ «έχουν τεράστια κόστη λειτουργίας, παρέχουν κακές υπηρεσίες προς τους πολίτες με καθυστερήσεις, ταλαιπωρία, αλλά και παραβίαση των πρωτοκόλλων ασφαλούς παράδοσης των φαρμάκων».

Α. Σοφιανόπουλος: «Το πτυχίο μας δεν είναι μόνο για τα φτηνά φάρμακα»
Τις ενστάσεις κάποιων φαρμακοποιών στην πολιτική των διεκδικήσεων του ΠΦΣ ενστερνίζεται και ο Ανδρέας Σοφιανόπουλος, πρόεδρος του Φ.Σ. Αχαΐας και μέλος του Δ.Σ. του ΠΦΣ, ο οποίος, μιλώντας στο f.daily, τόνισε: «Το πτυχίο του φαρμακοποιού είναι μόνο για τα φτηνά φάρμακα; Αλλά αυτά έχουν μικρό clawback, δεν είναι πρωτότυπα και δεν ενδιαφέρονται τόσο οι εταιρείες να τα κρατήσουν στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ. Αν η κυβέρνηση εκβιάζεται από τις εταιρείες, αυτό είναι δικό της πρόβλημα», σχολιάζει ο ίδιος και προσθέτει πως «σύμφωνα με νόμο του 2013 οι εταιρείες καθορίζουν οι ίδιες το κανάλι διανομής εωσότου εκδοθούν από το υπουργείο Υγείας τα μητρώα ασθενών. Πόσος χρόνος χρειάζεται για αυτά;».
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Οι Αμερικανοί ωθούνται σε αυτά για οπιοειδή και GLP-1
Δημοσιεύτηκε η ΚΥΑ για την κατανομή των επιπλέον 300 εκατ. ευρώ






Σχετικά άρθρα

IQVIA: 100 εκατ. συνταγές εκτελέστηκαν το 2023 από παράνομα e-pharmacies των ΗΠΑ
Οι Αμερικανοί ωθούνται σε αυτά για οπιοειδή και GLP-1
Ο αντίκτυπος της FIP σε όλον τον κόσμο
Δημοσιεύτηκε η ετήσια έκθεση της Διεθνούς Φαρμακευτικής Ομοσπονδίας
Ελλείψεις φαρμάκων: Χειρότερο το πρόβλημα το 2024 έναντι του 2023
Σύμφωνα με δημοσκόπηση σε φαρμακεία της Αγγλίας