Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

τελευταία νέα


Γαληνικά τοπικά αναλγητικά: Δεν είναι αποτελεσματικά στο χρόνιο πόνο

5/2/2019 4:01:14 μμ
Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Annals of Internal Medicine
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Οι συνήθεις γαληνικές αναλγητικές κρέμες για τοπική χρήση στις ΗΠΑ δεν δείχνουν να είναι αποτελεσματικές στο νευροπαθητικό και στον αλγαισθητικό πόνο, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Annals of Internal Medicine.


Στη μελέτη συμμετείχαν 399 ασθενείς 47-57 ετών, οι οποίοι λάμβαναν για 2,5 χρόνια είτε γαληνικές κρέμες είτε placebo και κατέγραφαν τους έντονους ή μέτριους πόνους που βίωναν.


Τα συμπεράσματα των ερευνητών ήταν ότι δεν υπήρχε διαφορά μεταξύ όσων λάμβαναν τις φαρμακευτικές κρέμες και εκείνων που λάμβαναν placebo.


Σύμφωνα με τον επικεφαλής της έρευνας, Steven P. Cohen από το Πανεπιστήμιο Johns Hopkins, «οι γαληνικές αναλγητικές κρέμες προτιμώνται γιατί δεν έχουν ανεπιθύμητες ενέργειες. Φαίνεται όμως ότι αυτό συμβαίνει γιατί δεν "φτάνουν" να δράσουν θεραπευτικά στο κεντρικό νευρικό σύστημα».


Αξίζει ωστόσο να σημειωθεί ότι η εν λόγω έρευνα είχε δύο σημαντικούς περιορισμούς: α) ορισμένοι συμμετέχοντες, πριν ενταχθούν στην έρευνα, είχαν δοκιμάσει συμβατικές θεραπείες και δεν είχαν δει αποτέλεσμα, που σημαίνει ότι η υπήρχε μεγάλη πιθανότητα να μη δουν αποτέλεσμα με τα γαληνικά. β) Στην έρευνα δεν δοκιμάστηκε η καψαϊκίνη (ουσία εγκεκριμένη από τον FDA για τον νευροπαθητικό και αλγαισθητικό πόνο) αλλά ούτε και η αμιτριπτυλίνη που δεν έχει πάρει έγκριση για χρόνιο πόνο και δεν έχει δείξει ότι είναι αποτελεσματική σε τοπική θεραπεία.

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Η Λίλιαν Ατσάλη, Παθολόγος - Λοιμωξιολόγος, Αναπληρώτρια Διευθύντρια ΓΆ Παθολογικής Κλινικής του Metropolitan General εξηγεί πώς λειτουργούν
Εκδήλωση του Νοσοκομείου Παπαγεωργίου για τους επαγγελματίες υγείας






Σχετικά άρθρα

TikTok: Δραστικά μέτρα κατά του περιεχομένου για την απώλεια βάρους
Η νέα ρύθμιση αφορά και τα φάρμακα αδυνατίσματος
Κατανοώντας την επίδραση της αφρικανικής σκόνης στην υγεία
Συστάσεις της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας για τους πολίτες
AstraZeneca: Μια νέα θεραπευτική επιλογή για παιδιά με σοβαρό ηωσινοφιλικό άσθμα
Εγκρίθηκε στις ΗΠΑ για ασθενείς 6-11 ετών