Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επάγγελμα: Φαρμακοποιός

τελευταία νέα

GSK: Επενδύει έως και 12 δισ. δολάρια σε 12 νέα φάρμακα
Σε συμφωνία με την κινεζική εταιρεία Jiangsu Hengrui Pharmaceuticals

Γ. Τσικανδηλάκης: «Το 30% των φαρμάκων που ζητούν οι ασθενείς είναι εξαφανισμένο»

27/4/2023 6:12:17 μμ
Σύμφωνα με τον ίδιο, μεγάλες οι ελλείψεις και σε ΜΗΣΥΦΑ
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Μετά το σάλο που προκλήθηκε σχετικά με το φάρμακο σεμαγλουτίδης που έχει γίνει δυσεύρετο, φαρμακοποιοί ανά την Ελλάδα επισημαίνουν ότι το πρόβλημα των ελλείψεων συνεχίζεται σε τραγικά επίπεδα και φυσικά δεν αφορά μόνο το συγκεκριμένο σκεύασμα για τους διαβητικούς. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει σε ανάρτησή του ο πρόεδρος του Φ.Σ. Αττικής Κ. Λουράντος, με αφορμή τις «οδηγίες» που εξέδωσε χθες ο ΕΟΦ, «ας κάνουν το ίδιο και με τα υπόλοιπα φάρμακα που έχουν εξαφανιστεί», τα οποία είναι εκατοντάδες και σημαντικά για την προστασία της δημόσιας υγείας.

Στο ίδιο κλίμα ο φαρμακοποιός Γιάννης Τσικανδηλάκης, μέλος Δ.Σ. ΠΦΣ & Φ.Σ. Ηρακλείου, μιλώντας σε τοπικό ραδιοφωνικό σταθμό (politica 89.8), τόνισε ότι λείπουν από την αγορά 245 κωδικοί, οι οποίοι είναι από τους πιο «κινήσιμους», δηλ. «μπορεί και να αντιπροσωπεύουν πάνω από το 30% των φαρμάκων που ζητά ο κόσμος». Είναι ενδεικτικό ότι σε εφημερία του φαρμακείου του πριν από λίγες ημέρες, οι μισές συνταγές δεν ήταν δυνατόν να καλυφθούν, με τους ασθενείς να αναζητούν αντιβιοτικά, αντιισταμινικά κ.ά. από φαρμακείο σε φαρμακείο.

Επισήμανε δε ότι σοβαρά είναι τα προβλήματα επάρκειας και με τα μη συνταγογραφούμενα σκευάσματα (που γενικά δεν παρουσιάζουν ελλείψεις), όπως τα αντιβηχικά. «Γνωστές μάρκες που υπάρχουν 30-40 χρόνια μας δίνουν 1-2 τεμάχια την εβδομάδα ή έχουμε να τις δούμε στα φαρμακεία πάνω από 1 μήνα», ανέφερε τονίζοντας ότι πλέον απαιτούνται γενναίες αποφάσεις από την πλευρά της πολιτείας και όχι του «φαρμακέμπορα».

Θεωρεί δε ότι η τάση είναι να διακινούνται τα πάντα στο μέλλον μέσω του υπολογιστή, άρα μέσω των e-shop φαρμακείων, αναφέροντας ότι μεγάλες εταιρείες κάνουν τεράστια προσπάθεια να «φέρουν» τουλάχιστον τα ΜΗΣΥΦΑ στο ηλεκτρονικό εμπόριο, ώστε «αυτοί που τα εισάγουν, να τα πωλούν κιόλας» και να χαθεί η προσωπική σχέση φαρμακοποιού-ασθενή. Στο πλαίσιο αυτό ανέφερε ότι: «εταιρεία που δραστηριοποιείται στον αθλητισμό μέσω κάποιων στοιχηματικών έχει ένα από τα μεγαλύτερα e-shop φαρμακείων στην Ελλάδα και δεν είναι ελληνικών συμφερόντων».
Σύμφωνα πάντως με τον ίδιο, η σωτηρία θα έρθει μόνο αν το φαρμακείο επιβιώσει και μπορέσει να επιτελέσει το ρόλο του.
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Όπως ορίζει η ΚΥΑ για την κατανομή της φαρμακευτικής δαπάνης
«Δεν θα επιτρέψουμε την εργαλειοποίηση των ασθενών για την εξυπηρέτηση οικονομικών συμφερόντων», αναφέρει η Θ. Καρποδίνη






Σχετικά άρθρα

Οι νέες επιχειρηματικές δεξιότητες για τους φαρμακοποιούς
Αναγκαία πλέον η εκπαίδευση στο HR
Sharon Levy: Τα φαρμακεία οδηγούν τη νέα εποχή της υγείας των καταναλωτών
Ο General Manager Haleon Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ μιλά στον Φαρμακευτικό Κόσμο
Φ.Σ. Θεσσαλονίκης: Προτείνει πλατφόρμα εκμάθησης ελληνικής νοηματικής γλώσσας
Με δυνατότητα παροχής φαρμακευτικής ορολογίας
ΠΦΣ: 9,5 χιλιάδες barcode readers προμηθεύτηκαν τα φαρμακεία με επιδότηση
Ξεκινά η υποβολή αιτήσεων για τους υπόλοιπους ενδιαφερομένους