Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

τελευταία νέα


Γ.Ν. Παπαγεωργίου: Λειτουργεί το μοναδικό κέντρο για τις σπάνιες δερματικές παθήσεις

30/5/2023 11:54:52 μμ
Παρέχει διάγνωση, θεραπεία και στενή παρακολούθηση των ασθενών
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Το πρώτο και μοναδικό πανελλαδικά Διατομεακό Κέντρο Εμπειρογνωμοσύνης για τα αυτοάνοσα πομφολυγώδη νοσήματα, που λειτουργεί στο Γ.Ν. Παπαγεωργίου, παρουσιάστηκε σε ημερίδα που πραγματοποιήθηκε στο αμφιθέατρο του Νοσοκομείου. Στόχος της διατομεακής ομάδας που το στελεχώνει είναι να παρέχει την ακριβέστερη δυνατή διάγνωση, την κατάλληλη θεραπεία, βασισμένη στις τελευταίες εξελίξεις και τις διεθνείς οδηγίες, καθώς και τη στενή παρακολούθηση των ασθενών.

Όπως ανέφερε η επιστημονικά υπεύθυνη του Κέντρου, καθηγήτρια Δερματολογίας-Αφροδισιολογίας ΑΠΘ, Κατερίνα Πατσατσή, «το Κέντρο Εμπειρογνωμοσύνης καλείται να καλύψει την τεράστια ανάγκη των ασθενών με αυτοάνοσα πομφολυγώδη νοσήματα, που αφορά την έγκαιρη και σωστή διάγνωση και την εξεύρεση θεραπειών. Τα συγκεκριμένα νοσήματα αποτελούν τη συχνότερη αιτία μακροχρόνιας νοσηλείας ασθενών σε δερματολογικές κλινικές, παγκοσμίως.

Είναι χρόνια, υποτροπιάζουν και για τη θεραπεία τους απαιτούνται υψηλές δόσεις κορτιζόνης. Αυτό σημαίνει συχνά ότι οι ασθενείς ταλαιπωρούνται λόγω υποτροπής αλλά και ανεπιθύμητων ενεργειών από την κορτιζονοθεραπεία», τόνισε. Το Κέντρο Εμπειρογνωμοσύνης αναγνωρίστηκε με ΦΕΚ τον Φεβρουάριο του 2023. Επόμενος στόχος του είναι να ενταχθεί στα Ευρωπαϊκά Κέντρα Αναφοράς για τα σπάνια νοσήματα, ώστε να επιτευχθεί η βέλτιστη διασύνδεση και συνεργασία με τα εξειδικευμένα κέντρα του εξωτερικού.
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Μέσω της ένταξης της FIP σε Διεθνή Συμμαχία






Σχετικά άρθρα

Ένα καινοτόμο φάρμακο για το κοινωνικό άγχος βρίσκεται σε κλινικές μελέτες
Είναι ρινικό σπρέι με ταχεία δράση που λαμβάνεται "on demand"
Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Εμβολιασμού 2024
«Τα εμβόλια είναι ένα από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα της ανθρωπότητας»
Υπ. Υγείας: Συστάσεις για την προστασία των πολιτών από την αφρικανική σκόνη
Αποφεύγεται η σωματική άσκηση σε εξωτερικούς χώρους
ΕΠΕ: Εκστρατεία ενημέρωσης & ευαισθητοποίησης με πρωταγωνιστές - έκπληξη
Μεταφέρει το μήνυμα: «Όλοι έχουμε Πνευμόνια! Πνευμονολόγο;»