Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Ευ Ζην

τελευταία νέα

ΕΦΚΑ: Νέες εισφορές επικουρικής ασφάλισης και εφάπαξ παροχών
Θεσπίζονται τρεις ασφαλιστικές κατηγορίες για κάθε περίπτωση
ΦΣΑ: Πώς αίρονται οι παράλληλες εξαγωγές για φάρμακα που είναι ελλειπτικά;
Ο Σύλλογος εφιστά την προσοχή του ΕΟΦ για την πρόσφατη απόφασή του
Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης: Πώς οι φαρμακοποιοί θα πραγματοποιούν τεστ για τον κορονοϊό στα φαρμακεία τους
Αποκλειστική συνέντευξη του καθηγητή Θεόδωρου Κωνσταντινίδη στη Βάσω Καλυβιώτη


Φυσιολογική η αναζήτηση της σεξουαλικής ταυτότητας στους εφήβους

15/11/2017 12:31:36 μμ
Απαραίτητη η ψυχιατρική εκτίμηση στην πρόθεση αλλαγής φύλου
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


«Απαραίτητη κρίνεται η ουσιαστική ψυχολογική προσέγγιση του εφήβου στο να βοηθηθεί κυρίως στο να ανακαλύψει τη σεξουαλική του ταυτότητα, με δεδομένο ότι στην κρίσιμη αυτή ηλικία δεν είναι σπάνιες οι περιπτώσεις του «πειραματισμού» για τη διερεύνηση του σεξουαλικού τους ορίζοντα, τόσο στα αγόρια όσο και στα κορίτσια», επισημαίνει η Δρ. Αγγελική Πετροπούλου, Ψυχίατρος-Ψυχοθεραπεύτρια, MD Πανεπιστημίου Αθηνών, επαναφέροντας τη συζήτηση στο προσκήνιο, με αφορμή το θέμα που απασχολεί την κοινή γνώμη το τελευταίο διάστημα.

«Στο πλαίσιο αυτό, η αλλαγή φύλου σε πολύ νεαρή ηλικία δεν συνιστάται ψυχιατρικά», συνεχίζει η γιατρός, «εκτός φυσικά της περίπτωσης που συναντάμε πολύ συγκεκριμένες ενδοκρινικές ενδείξεις που καθιστούν επιβεβλημένη μια ριζικότερη αντιμετώπιση της ψυχολογικής φόρτισης που έχει το διεμφυλικό άτομο».


Δεν θα πρέπει συγχρόνως να αγνοηθεί το γεγονός, πως εάν προχωρήσει ένα άτομο σε αλλαγή φύλου, χωρίς να έχουν διευκρινιστεί απόλυτα οι επιθυμίες του, είναι ενδεχόμενο ανακαλύπτοντας τελικά τη σεξουαλική του ταυτότητα, να θελήσει να αλλάξει τις αρχικές εκτιμήσεις του. Αυτό όμως, αν έχει ήδη οδηγήσει σε ριζικές χειρουργικές λύσεις, αυτές να είναι δύσκολο να αναταχθούν, με ότι αυτό θα συνεπάγεται για την ψυχική του υγεία, εφόσον ο «εγκλωβισμός» σΆ ένα νέο σώμα τελικά δεν θα «συμφωνεί» με την αλλαγή που αυτό θα επιθυμεί.


«ΣΆ αυτήν την περίπτωση», συμπληρώνει η Δρ. Πετροπούλου, «είναι πιθανό ο άνδρας ή γυναίκα που έχει προχωρήσει σε μια τέτοια ριζική λύση να χρειαστεί ψυχολογική υποστήριξη και δεν πρέπει ποτέ να ξεχνάμε πως «προβληματισμός» για τη σεξουαλική ταυτότητα είναι ενδεχόμενο να διατηρηθεί επί μακρόν και να απασχολήσει άνδρες και γυναίκες ακόμα και σε ηλικία που αυτή χαρακτηρίζεται ώριμη».

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Πρόκειται για τη μοναδική από του στόματος θεραπεία για αυτήν την ηλικιακή ομάδα


Σχετικά άρθρα

Το φαρμακείο των φετινών διακοπών είναι διαφορετικό
Τι πρέπει να προτείνει ο φαρμακοποιός στους πελάτες του
Πώς να αποφύγετε τα τσιμπήματα από τα κουνούπια
Δρ. Μάρκος Μιχελάκης, Δερματολόγος-Αφροδισιολόγος
Διακοπές χωρίς γυναικολογικά απρόοπτα
Dr. Γρηγόριος Α. Καραμπάς MD, MSc, PhD, MIGS, Μαιευτήρας - Χειρουργός Γυναικολόγος, Επιστημονικός Συνεργάτης Βιοκλινικής
ΕΦΚΑ: Συνεχίζονται οι αιτήσεις για το κατασκηνωτικό πρόγραμμα
Γίνονται αποκλειστικά ηλεκτρονικά στο δικτυακό τόπο του e-ΕΦΚΑ