Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επάγγελμα: Φαρμακοποιός

τελευταία νέα

Απαγορεύεται το delivery φαρμάκων από φαρμακοποιούς
Μία περίπτωση φαρμακοποιού παραπέμφθηκε στο πειθαρχικό
Ειδικά ναυλωμένη πτήση έφερε υγειονομικό υλικό για τις ΜΕΘ
Πρόκειται για μεγάλη παραγγελία του ελληνικού δημοσίου
Bayer: O Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων εγκρίνει τη δαρολουταμίδη
Για τη θεραπεία του μη μεταστατικού, ευνουχοάντοχου καρκίνου του προστάτη


ΦΥΚ από τα φαρμακεία: Ναι μεν… αλλά

24/9/2019 3:10:11 μμ
Μόνο υπό προϋποθέσεις θα δίνονται δωρεάν από τα φαρμακεία
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Αν και η πλειονότητα των φαρμακοποιών που συμμετείχαν στην έκτακτη γενική συνέλευση του ΠΦΣ ψήφισε υπέρ του να δίνονται τα 59 Φάρμακα Υψηλού Κόστους από τα φαρμακεία στους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ (89 υπέρ 25 κατά) οι μισοί είπαν το ναι μόνο με προϋποθέσεις. Σύμφωνα με τα όσα συζητήθηκαν η πρώτη και πολύ βασική προϋπόθεση είναι:

1. Αυτά να χορηγούνται μόλις ολοκληρωθεί το μηχανογραφικό σύστημα που θα υποστηρίξει αυτήν τη διαδικασία και την ευθύνη του οποίου θα την έχει ο ΕΟΠΥΥ και όχι η ΗΔΙΚΑ.

Ωστόσο, μέχρι σήμερα αυτό το μηχανογραφικό σύστημα δεν έχει τελειοποιηθεί, γεγονός που δημιουργεί πολλές δυσλειτουργίες στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ, πόσω μάλλον αν το ίδιο σύστημα εφαρμοστεί σε μεγαλύτερη κλίμακα. Προς το παρόν το υπουργείο Υγείας δεν έχει δεσμευτεί για το χρόνο υλοποίησης της νέας πλατφόρμας μέσω της οποίας θα διακινούνται τα ΦΥΚ από τα ιδιωτικά φαρμακεία. Στελέχη του κλάδου πάντως, αναφέρουν στο f.daily, πως δεν αποκλείεται η μηχανοργάνωση να πάρει πολύ καιρό ίσως και μήνες.

2. Από την έναρξη της διαδικασίας διακόπτεται οποιαδήποτε διάθεση φαρμάκων με courier εκτός συγκεκριμένων περιπτώσεων που θα καθορισθούν.

Επομένως θα πρέπει να διακοπεί η συνεργασία του υπ. Υγείας με εταιρείες κούριερ και αν υπογραφεί νέα σύμβαση, θα έχει προηγηθεί μνημόνιο συνεργασίας με τους φαρμακοποιούς.

3. Ανεξάρτητα από την ημερομηνία έναρξης της δωρεάν διάθεσης των ΦΥΚ από τα φαρμακεία, αυτά θα διακινηθούν χωρίς επιστημονική αμοιβή για τους φαρμακοποιούς το αργότερο έως τις 31.8.2020.

Αμέσως μετά θα πρέπει να καθορισθεί άμεσα επιστημονική αμοιβή για τους 11 χιλιάδες φαρμακοποιούς ανά την Ελλάδα. Στελέχη από τον κλάδο του φαρμακείου τόνισαν στο f.daily πως για άλλη μια φορά οι φαρμακοποιοί αποδεικνύουν έμπρακτα πως θέλουν να στηρίξουν τους ασθενείς που ταλαιπωρούνται στις ουρές των φαρμακείων του ΕΟΠΥΥ, δίνοντας ένα μεταβατικό χρόνο στην κυβέρνηση να ορίσει την επιστημονική αμοιβή τους.


Ωστόσο, περιμένουν από την κυβέρνηση κάτι «πιο απτό», όπως για παράδειγμα πότε θα αυξηθεί η φαρμακευτική δαπάνη η οποία παραμένει καθηλωμένη όλα τα μνημονιακά χρόνια και πότε θα έχει ολοκληρωθεί-τελειοποιηθεί τελικά η μηχανοργάνωση του συστήματος ώστε να μπορούν να τοποθετηθούν εκ νέου.

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Φαρμακοποιοί, προσοχή στις γραφειοκρατικές διαδικασίες
Οι πληρωμές των συνταγών θα γίνουν κανονικά διαβεβαίωσε ο ΕΟΠΥΥ


Σχετικά άρθρα

Απαγορεύεται το delivery φαρμάκων από φαρμακοποιούς
Μία περίπτωση φαρμακοποιού παραπέμφθηκε στο πειθαρχικό
'Αυλες συνταγές: Περικοπές και πρόστιμα αν δεν διεκπεραιώνονται σωστά
Φαρμακοποιοί, προσοχή στις γραφειοκρατικές διαδικασίες
ΠΦΣ: Μέτρα στήριξης των φαρμακείων ζήτησε από τους υπουργούς Υγείας και Οικονομικών
Οι πληρωμές των συνταγών θα γίνουν κανονικά διαβεβαίωσε ο ΕΟΠΥΥ
ΠΦΣ: Προμήθεια ειδών ατομικής προστασίας και υγιεινής
Αίτημα στον υπουργό Ανάπτυξης Αδ. Γεωργιάδη