Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επάγγελμα: Φαρμακοποιός

τελευταία νέα


ΦΣΑ: Τα μέτρα του ΕΟΠΥΥ αναιρούν την έννοια της συλλογικής σύμβασης

23/8/2017 1:23:57 μμ
Οι προσωπικές ενημερώσεις και οι κατ' επιλογή πληρωμές οδηγούν σε αθέμιτο ανταγωνισμό
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής (ΦΣΑ) αντιδρά στην ανακοίνωση του ΕΟΠΥΥ για την ενημέρωση της πορείας της εκκαθάρισης των υποβολών των φαρμακοποιών μέσω e-mail (δείτε εδώ σχετικά).


Αυτός ο προσωπικός τρόπος ενημέρωσης κάθε φαρμακοποιού (και όχι μέσω των συλλόγων τους όπως ισχύει για τα φάρμακα) σημαίνει για τον ΦΣΑ ότι «παύει η έννοια της συλλογικής σύμβασης και αυτομάτως οι 10.000 φαρμακοποιοί γίνονται 10.000 ατομικοί πάροχοι». Σε περίπτωση δε περικοπής, κάθε φαρμακοποιός οφείλει να αντιδρά «ακαριαία» και μόνος του, ώστε εντός τριών ημερών να προσκομίσει τα όποια απαραίτητα έγγραφα του ζητηθούν για την προώθηση των πληρωμών του.


Οι εκπρόσωποι του ΦΣΑ επισημαίνουν και άλλο ένα προβληματικό σημείο της ανακοίνωσης του ΕΟΠΥΥ:

«Δεν ισχύει για τα αναλώσιμα η τελευταία φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα που υποβάλουμε για τα φάρμακα, όπως είχε συμφωνηθεί. Απαιτούνται νέες ενημερότητες για τις νέες συμβάσεις που να ισχύουν την στιγμή της πληρωμής μας, κατά παράβαση των συμφωνηθέντων αλλά και των νόμων που ορίζουν ότι αν μη τι άλλο, την ασφαλιστική ενημερότητα του ΕΟΠΥΥ πρέπει να την κατεβάζει ο ίδιος ο Οργανισμός από το αρχείο του.


Με αυτό τον τρόπο, σημειώνει ο ΦΣΑ, εδραιώνεται η κατ' επιλογή πληρωμή των φαρμακοποιών και «εξαρτάται πλέον από την πορεία του ελέγχου κάθε ενός παρόχου ξεχωριστά (βλ. φαρμακοποιού), πράγμα που οδηγεί σε αθέμιτο ανταγωνισμό και σε υποψίες για πληρωμές αλά καρτ, πράγμα επίσης παράνομο και αντισυμβατικό». Η δικαιολογία του ότι εδώ η πληρωμή γίνεται μετά τον έλεγχο και "όποιος ελέγχεται πληρώνεται", ενώ στα φάρμακα δεν υφίσταται έλεγχος πριν από την πληρωμή, όχι μόνο δεν ευσταθεί, αλλά είναι πολύ κακός οιωνός για το άμεσο μέλλον», εκτιμά ο Σύλλογος.


Τέλος, ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής ζητά από τον Π.Φ.Σ. να μη μεταφέρει απλά τις ανακοινώσεις του προέδρου του ΕΟΠΥΥ αλλά:

  • να προσπαθήσει για την τήρηση και βελτίωση των όρων της σύμβασης, χωρίς να επιβαρύνει περαιτέρω τους φαρμακοποιούς με πρόσθετα γραφειοκρατικά βάρη
  • να σχολιάζει επί των κειμένων των ανακοινώσεων του ΕΟΠΥΥ και να ενημερώνει για τις σκέψεις και τις προθέσεις του.
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Οι φαρμακοποιοί ενθαρρύνονται να συνδεθούν και να περιηγηθούν στο σύστημα
Έχουν εξυπηρετηθεί 294 χιλιάδες αιτήματα από τον Ιούνιο του 2025






Σχετικά άρθρα

Ιδιοκτησιακό φαρμακείων: Έρχονται απεργίες αν αλλάξει το Προεδρικό Διάταγμα
Το ψήφισμα της Γενικής Συνέλευσης του ΠΦΣ
Νέος Δρόμος - Συμμαχία Φαρμακοποιών: Η υγεία δεν είναι logistics
Απάντηση στις δηλώσεις του πρωθυπουργού περί κατΆ οίκον διανομής φαρμάκων
Care for Carers: Εστιάζει στην ψυχική ανθεκτικότητα των φαρμακοποιών
Νέα καινοτόμος βιωματική διοργάνωση από τον Φ.Σ. Κοζάνης
ΠΦΣ: Ετοιμάζει εκπαιδευτικό webinar για τη νέα κατηγορία ΦΥΚ στα φαρμακεία
Που περιλαμβάνει 48 φαρμακευτικά σκευάσματα και 5 δραστικές ουσίες