Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επάγγελμα: Φαρμακοποιός

τελευταία νέα


ΦΣΑ: Πώς αίρονται οι παράλληλες εξαγωγές για φάρμακα που είναι ελλειπτικά;

10/7/2020 2:33:05 μμ
Ο Σύλλογος εφιστά την προσοχή του ΕΟΦ για την πρόσφατη απόφασή του
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Αίσθηση και προβληματισμό έχει προκαλέσει στους φαρμακοποιούς της Αττικής η πρόσφατη απόφαση του ΕΟΦ να άρει την απαγόρευση παράλληλων εξαγωγών για 43 φαρμακευτικά σκευάσματα τη στιγμή που τα περισσότερα από αυτά είναι ελλειπτικά και ταλαιπωρούν ασθενείς και φαρμακοποιούς στη διεκπεραίωση των συνταγών τους.

Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος του Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής (ΦΣΑ), Κώστας Λουράντος αναφέρει σε σημερινή ανακοίνωσή του πως «με έκπληξη στις 3/7 διαβάσαμε απόφαση του ΕΟΦ όπου αίρεται η απαγόρευση παράλληλων εξαγωγών φαρμάκων. Το δυστύχημα είναι ότι τα φαρμακεία αλλά και οι ασθενείς δυσκολεύονταν αφάνταστα για να βρουν ή δεν έβρισκαν τα εν λόγω φάρμακα ακόμη και στην περίοδο που ίσχυε η απαγόρευση εξαγωγών. Ως εκ τούτου μας προξενεί τεράστια εντύπωση σε ποια στοιχεία στηρίχθηκε ο ΕΟΦ και προχώρησε σε άρση της απαγόρευσης των εξαγωγών».

Είναι ενδεικτικό ότι σε πολλές περιοχές της χώρας και εκτός Αττικής υπάρχουν καταγγελίες φαρμακοποιών οι οποίοι αναφέρουν πως πολύ συχνά λείπουν καρδιολογικά φάρμακα, νευρολογικά και δερματολογικά από τα ράφια τους, ενώ παράλληλα δημιουργείται πραγματικό αλαλούμ όταν οι συνταγές είναι «κλειδωμένες» και δεν μπορούν να αντικατασταθούν με άλλα σκευάσματα.

«Καλούμε τον ΕΟΦ να παρέμβει άμεσα προς διευθέτηση του θέματος όχι απελευθερώνοντας τις παράλληλες εξαγωγές αλλά ελέγχοντάς τις για τα φάρμακα εκείνα τα οποία δεν μπορούν να βρουν οι Έλληνες ασθενείς. Θεωρούμε αδιανόητο, φάρμακα τα οποία εισάγονται στην Ελλάδα, να μην μπορούν να τα βρουν Έλληνες ασθενείς διότι επανεξάγονται, και να τα βρίσκουν με σχετική ευκολία άλλοι Ευρωπαίοι Ασφαλισμένοι. Είναι σαφές ότι πέρα από οποιοδήποτε οικονομικό όφελος προέχει η υγεία των Ελλήνων πολιτών και μάλιστα σε τέτοια κρίσιμη εποχή πανδημίας λόγω κορονοϊού».

Σημειώνεται ότι την προηγούμενη εβδομάδα το θέμα της έλλειψης των φαρμάκων τέθηκε στη συνάντηση που είχε στην Κρήτη ο υπουργός Υγείας με τον πρόεδρο του Φ.Σ. Ηρακλείου Γιάννη Τσικανδηλάκη. Όπως είχε σημειώσει ο τελευταίος, «έχουμε φτάσει στο σημείο να μη βρίσκονται φάρμακα ούτε με το σταγονόμετρο στα φαρμακεία και οι ελλείψεις πλέον να έχουν εξαπλωθεί ακόμη και στα γενόσημα».
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Μετά την επιτυχία αυτή, ανακοινώνονται οι επόμενοι στόχοι






Σχετικά άρθρα

Η τεχνητή νοημοσύνη φέρνει «κοντά» τον φαρμακοποιό με τον ασθενή
Νέα συστήματα που επιτρέπουν την ουσιαστική επικοινωνία
ΠΦΣ: «Τα φαρμακεία καθιερώνονται ως Κέντρα Εμβολιασμού Ενηλίκων»
Μετά την επιτυχία αυτή, ανακοινώνονται οι επόμενοι στόχοι
MSD ONCOLOGY: Ανοιχτή πρόσκληση για υποβολή προτάσεων ερευνητικών έργων
Με θέμα την πολιτική υγείας για τον καρκίνο