Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επάγγελμα: Φαρμακοποιός

τελευταία νέα

Τα πρώτα σημάδια του Αλτσχάιμερ θα εντοπίζει το iPHONE
Στο πλαίσιο έρευνας που θα ξεκινήσει η Biogen με την Apple
Τρεις φαρμακοποιοί περιγράφουν πώς από το σκοτάδι πέρασαν στο φως
Εν μέσω πανδημίας η διατήρηση της αισιοδοξίας είναι πρόκληση

ΦΣΑ: Πώς αίρονται οι παράλληλες εξαγωγές για φάρμακα που είναι ελλειπτικά;

10/7/2020 2:33:05 μμ
Ο Σύλλογος εφιστά την προσοχή του ΕΟΦ για την πρόσφατη απόφασή του
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Αίσθηση και προβληματισμό έχει προκαλέσει στους φαρμακοποιούς της Αττικής η πρόσφατη απόφαση του ΕΟΦ να άρει την απαγόρευση παράλληλων εξαγωγών για 43 φαρμακευτικά σκευάσματα τη στιγμή που τα περισσότερα από αυτά είναι ελλειπτικά και ταλαιπωρούν ασθενείς και φαρμακοποιούς στη διεκπεραίωση των συνταγών τους.

Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος του Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής (ΦΣΑ), Κώστας Λουράντος αναφέρει σε σημερινή ανακοίνωσή του πως «με έκπληξη στις 3/7 διαβάσαμε απόφαση του ΕΟΦ όπου αίρεται η απαγόρευση παράλληλων εξαγωγών φαρμάκων. Το δυστύχημα είναι ότι τα φαρμακεία αλλά και οι ασθενείς δυσκολεύονταν αφάνταστα για να βρουν ή δεν έβρισκαν τα εν λόγω φάρμακα ακόμη και στην περίοδο που ίσχυε η απαγόρευση εξαγωγών. Ως εκ τούτου μας προξενεί τεράστια εντύπωση σε ποια στοιχεία στηρίχθηκε ο ΕΟΦ και προχώρησε σε άρση της απαγόρευσης των εξαγωγών».

Είναι ενδεικτικό ότι σε πολλές περιοχές της χώρας και εκτός Αττικής υπάρχουν καταγγελίες φαρμακοποιών οι οποίοι αναφέρουν πως πολύ συχνά λείπουν καρδιολογικά φάρμακα, νευρολογικά και δερματολογικά από τα ράφια τους, ενώ παράλληλα δημιουργείται πραγματικό αλαλούμ όταν οι συνταγές είναι «κλειδωμένες» και δεν μπορούν να αντικατασταθούν με άλλα σκευάσματα.

«Καλούμε τον ΕΟΦ να παρέμβει άμεσα προς διευθέτηση του θέματος όχι απελευθερώνοντας τις παράλληλες εξαγωγές αλλά ελέγχοντάς τις για τα φάρμακα εκείνα τα οποία δεν μπορούν να βρουν οι Έλληνες ασθενείς. Θεωρούμε αδιανόητο, φάρμακα τα οποία εισάγονται στην Ελλάδα, να μην μπορούν να τα βρουν Έλληνες ασθενείς διότι επανεξάγονται, και να τα βρίσκουν με σχετική ευκολία άλλοι Ευρωπαίοι Ασφαλισμένοι. Είναι σαφές ότι πέρα από οποιοδήποτε οικονομικό όφελος προέχει η υγεία των Ελλήνων πολιτών και μάλιστα σε τέτοια κρίσιμη εποχή πανδημίας λόγω κορονοϊού».

Σημειώνεται ότι την προηγούμενη εβδομάδα το θέμα της έλλειψης των φαρμάκων τέθηκε στη συνάντηση που είχε στην Κρήτη ο υπουργός Υγείας με τον πρόεδρο του Φ.Σ. Ηρακλείου Γιάννη Τσικανδηλάκη. Όπως είχε σημειώσει ο τελευταίος, «έχουμε φτάσει στο σημείο να μη βρίσκονται φάρμακα ούτε με το σταγονόμετρο στα φαρμακεία και οι ελλείψεις πλέον να έχουν εξαπλωθεί ακόμη και στα γενόσημα».
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Επιρρίπτουν οι εργαζόμενοι στον ΕΟΠYΥ
Μειωμένες οι πωλήσεις των ΟΤC και των φαρμάκων


Σχετικά άρθρα

Τρεις φαρμακοποιοί περιγράφουν πώς από το σκοτάδι πέρασαν στο φως
Εν μέσω πανδημίας η διατήρηση της αισιοδοξίας είναι πρόκληση
Ευθύνες στα ΕΛΤΑ για τις καθυστερημένες παραδόσεις φαρμάκων
Επιρρίπτουν οι εργαζόμενοι στον ΕΟΠYΥ
Φαρμακαποθηκάριοι: «Κι εμείς πρέπει να εμβολιαστούμε κατά της COVID-19»
Αίτημα προς τον υπ. Υγείας για την ένταξή τους στην πρώτη φάση εμβολιασμών
Φαρμακεία: Αύξηση των πωλήσεων 38% στα καλλυντικά τα Χριστούγεννα
Μειωμένες οι πωλήσεις των ΟΤC και των φαρμάκων