Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επάγγελμα: Φαρμακοποιός

τελευταία νέα

ΕΟΦ: Αίρει την απαγόρευση παράλληλων εξαγωγών εντός της Ε.Ε.
Υπάρχουν πάντως κυρώσεις για όσες εταιρείες δεν καλύπτουν την ελληνική αγορά με φάρμακα
ΦΣΘ: Μείωση κινδύνου νοσηλείας ή θανάτου έως και 88% παρέχουν τα νέα αντι-ιικά φάρμακα κατά της COVID-19
Ανακοινώσεις κατά τη διάρκεια ειδικής εκδήλωσης του Συλλόγου
Φαρμακευτική εταιρεία προσέλαβε την Jennifer Aniston
Για τις ανάγκες ενημερωτικής καμπάνιας για την αϋπνία

ΦΣΑ: 'Aρθηκαν οι αμφισημίες για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό του προσωπικού φαρμακείων

10/9/2021 3:36:41 μμ
Σύμφωνα με τη νομική υπηρεσία του Συλλόγου
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


 Η Νομική Υπηρεσία του ΦΣΑ και η σύμβουλος Σοφία Αγγέλου καταγράφουν ότι με την τροπολογία 1062/6.9.2021 στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Εσωτερικών που υπερψηφίστηκε, αίρονται αρκετές αμφισημίες του νόμου περί υποχρέωσης των ιδιωτών φαρμακοποιών να εμβολιαστούν και θεσπίζονται συγκεκριμένες υποχρεώσεις που θα εφαρμοστούν όταν η τροπολογία δημοσιευτεί σε ΦΕΚ.

Ενδεικτικά αναφέρονται οι εξής:
  • Θεσπίζεται υποχρέωση εμβολιασμού για τον αδειούχο φαρμακοποιό και όλο το προσωπικό του φαρμακείου τουλάχιστον για α’ δόση ή για τη μοναδική μέχρι την 1/9/2021, με τις εξαιρέσεις που ορίζει ο νόμος. Η υποχρέωση εμβολιασμού καταλαμβάνει και τους ασκούμενους, οι οποίοι δικαιούνται να εμβολιαστούν μέχρι την 30/9/2021, καθώς και τους παρέχοντες συμβάσεις έργου, ανεξαρτήτων υπηρεσιών, και συμβάσεις εξαρτημένης εργασίας δανειζόμενου προσωπικού που συμβάλλεται εργολάβο.
  • Ο φαρμακοποιός οφείλει να ενημερώνει όλο το προσωπικό του για την υποχρέωση του εμπρόθεσμου εμβολιασμού και τις συνέπειες της μη τήρησής του που είναι η καταγγελία της σύμβασης με τον ΕΟΠΥΥ και τα ασφαλιστικά ταμεία και η αναστολή της δυνατότητας εκτέλεσης ηλεκτρονικών συνταγών.
  • Εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων, σε περίπτωση μη ολοκλήρωσης του εμβολιαστικού κύκλου, ο εργοδότης υποχρεούται να μην κάνει δεκτή παροχή εργασίας του εργαζομένου και απαλλάσσεται από την υποχρέωση καταβολής αποδοχών. Σε επιχείρηση φαρμακείου που απασχολεί προσωπικό κατά παράβαση του παρόντος, επιβάλλεται διοικητικά πρόστιμα. 
  • Για το δανεικό προσωπικό, υπόχρεοι για την καταβολή προστίμων εργοδότες είναι οι πάροχοι υπηρεσιών -εργολάβοι για προσωπικό που δανείζουν- που απασχολούν σε φαρμακεία.
Η Σοφία Αγγέλλου εντοπίζει ένα κενό στο νομοθέτημα ως προς το αν υπάρχει δυνατότητα αντικατάστασης εκ πεποιθήσεως ανεμβολίαστου φαρμακοποιού από διορισμένο υπεύθυνο φαρμακοποιό, καθώς οι οικείες διατάξεις δεν προβλέπουν αντικατάσταση, χωρίς αποδεδειγμένη κατάσταση υγείας που απαγορεύει τον εμβολιασμό του. Ωστόσο, η μη αποδοχή ενός τέτοιου αιτήματος παρίσταται κατά τη γνώμη της ανεπιεικής και οριακά αντισυνταγματική
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Έχει φαρμακείο στην Κάρυστο Ευβοίας


Σχετικά άρθρα

ΦΣΘ: Μείωση κινδύνου νοσηλείας ή θανάτου έως και 88% παρέχουν τα νέα αντι-ιικά φάρμακα κατά της COVID-19
Ανακοινώσεις κατά τη διάρκεια ειδικής εκδήλωσης του Συλλόγου
ΦΣΘ: Απάτες σε βάρος φαρμακοποιών στη Θεσσαλονίκη
Επιτήδειοι αποσπούν χρήματα ισχυριζόμενοι ότι έχουν συνεννοηθεί με το Σύλλο
Σκωτία: Η μολνουπιραβίρη από τα φαρμακεία
Η υπηρεσία αποζημιώνεται 45 λίρες ανά συσκευασία
Ο ρόλος των φαρμακοποιών  την επόμενη δεκαετία, σύμφωνα  με το Columbia University
Ασθενείς και επαγγελματίες υγείας αναγνωρίζουν την αξία τους