Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επάγγελμα: Φαρμακοποιός

τελευταία νέα

APIVITA: Εντάχθηκε στο Δίκτυο «1% για τον Πλανήτη»
Δεσμεύεται να επιστρέψει αξία στο περιβάλλον
Λάρισα: Ζημιές σε φαρμακεία του Νομού μετά το μεγάλο σεισμό
Κάποιοι φαρμακοποιοί δεν άνοιξαν το απόγευμα της 3/3
Ομαδικές απολύσεις στις φαρμακοβιομηχανίες καταγγέλλουν οι υπάλληλοι
Χάθηκε το 70% των θέσεων εργασίας την τελευταία δεκαετία, υποστηρίζει η ΠΟΣΥΦΕ-ΣΕΚ

ΦΣΘ: "Όχι στη διανομή ΦΥΚ μέσω εταιρειών ταχυμεταφοράς"

14/12/2020 12:55:46 μμ
Αυτό που διασφαλίζει τους ασθενείς είναι το… δια χειρός φαρμακοποιού
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Την έντονη αντίθεσή του στη διανομή φαρμάκων μέσω εταιρειών ταχυμεταφοράς εκφράζει ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης (ΦΣΘ), με αφορμή την ανακοίνωση ότι εγκαινιάζεται αυτός ο τρόπος διανομής φαρμάκων (Φάρμακα Υψηλού Κόστους) από τον ΕΟΠΥΥ προς τους ασφαλισμένους.

Όπως επισημαίνει ο ΦΣΘ, τα φάρμακα είναι ευπαθή προϊόντα που χορηγούνται δια χειρός φαρμακοποιού βάσει Νόμου. Επιπλέον υπόκεινται σε ειδικές συνθήκες μεταφοράς, φύλαξης και διάθεσης με στόχο την ασφάλεια των ασθενών και τα μοναδικά εχέγγυα για την τήρηση αυτών των κανόνων είναι οι φαρμακοποιοί και ο χώρος του φαρμακείου.

Ο Σύλλογος επισημαίνει ότι η αδυναμία εξυπηρέτησης των πολιτών από τις εταιρείες ταχυμεταφορών το τελευταίο χρονικό διάστημα, εξαιτίας της απρόβλεπτης αύξησης των αποστολών, έχει γίνει εμφανής σε όλους με τις πολυήμερες καθυστερήσεις αποστολών και διανομών και τις ανακοινώσεις για την αδυναμία εξυπηρέτησης νέων αποστολών. Μάρτυρες αυτής της κατάστασης έχουν γίνει και οι φαρμακοποιοί της πόλης που προτίμησαν τις εταιρείες ταχυμεταφορών για την αποστολή των συνταγών τους στο Σύλλογο και παρόλο που πέρασε η προθεσμία υποβολής, αυτές ακόμη δεν έχουν παραδοθεί!

«Τέτοιες καθυστερήσεις, όμως, είναι απαγορευτικές όταν πρόκειται για φάρμακα από τα οποία εξαρτάται η θεραπεία των ασθενών», τονίζει ο ΦΣΘ και συμπληρώνει:
«Σε καμία περίπτωση δεν δύναται μία εταιρεία ταχυμεταφοράς να αντικαταστήσει ή να παρακάμψει το ρόλο του φαρμακοποιού, ο οποίος είναι ο άνθρωπος της πρώτης γραμμής στην επικοινωνία με τους πολίτες και φροντίζει για κάθε ασθενή να λάβει το φάρμακο που χρειάζεται, τη στιγμή που το χρειάζεται, διασφαλίζοντας τις συνθήκες αποθήκευσης και διάθεσής του. Οι φαρμακοποιοί, επιτελώντας τον κοινωνικό ρόλο τους, στηρίζουν έμπρακτα τους ασθενείς με σοβαρές παθήσεις, καθώς συνεργάζονται με τον ΕΟΠΥΥ και διαθέτουν τα αναγκαία φάρμακα γλιτώνοντας τους από την ταλαιπωρία και την πολύωρη αναμονή σε ουρές».

Ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης δηλώνει ότι παραμένει πιστός στη διάθεση όλων των φαρμάκων από το φυσικό χώρο τους, που είναι το φαρμακείο και ζητά την κατάργηση της υπηρεσίας διανομής φαρμάκων από εταιρεία κούριερ ή οποιοδήποτε άλλο κανάλι.
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Κίνητρα και ορθολογικές πολιτικές για να ενθαρρυνθεί η παραγωγή βασικών φαρμάκων στην Ευρώπη


Σχετικά άρθρα

Λάρισα: Ζημιές σε φαρμακεία του Νομού μετά το μεγάλο σεισμό
Κάποιοι φαρμακοποιοί δεν άνοιξαν το απόγευμα της 3/3
Ανάδειξη του ρόλου του φαρμακοποιού στην παροχή φαρμακευτικής φροντίδας σε ηλικιωμένους ασθενείς
Βοηθήστε τον φαρμακοποιό Γ. Οικονόμου στη διπλωματική εργασία του
ΦΣΘ: Πρωτοποριακή δράση για την αποκομιδή μολυσματικών αποβλήτων στα φαρμακεία
Η όλη διαδικασία κύλησε ομαλά, δήλωσε ο πρόεδρος του Συλλόγου, Διονύσιος Ευγενίδης