Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επάγγελμα: Φαρμακοποιός

τελευταία νέα


FIP: «Τα τεστ στα φαρμακεία πρέπει να θεσμοθετηθούν και να αποζημιώνονται»

23/9/2022 1:32:21 πμ
Κάλεσμα προς τις κυβερνήσεις να αναθεωρηθεί η νομοθεσία
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Η Διεθνής Φαρμακευτική Ομοσπονδία (FIP) προωθεί τη διεξαγωγή τεστ για προσυμπτωματικό έλεγχο στα φαρμακεία, κάνοντας έκκληση να αποζημιώνεται από την εκάστοτε πολιτεία και το ασφαλιστικό σύστημα, αλλά και να προσφέρεται ιδιωτικά επ' αμοιβή. Στη δήλωση πολιτικής της με τίτλο: «Ο ρόλος των φαρμακοποιών στον προσυμπτωματικό έλεγχο», η Ομοσπονδία κάνει λόγο για ένα ευρύ φάσμα ελέγχων που μπορεί να γίνεται στα φαρμακεία, όπως τεστ για νοσήματα (Covid-19, HIV κ.ά.), αλλά και ανίχνευση δεικτών για χρόνιες παθήσεις, όπως είναι έλεγχος για τα επίπεδα χοληστερόλης και γλυκόζης στο αίμα. 

Προϋπόθεση για τη FIP είναι οι φαρμακοποιοί να αποκτήσουν πρόσβαση σε φακέλους υγείας των πολιτών, ώστε να καταγράφονται ηλεκτρονικά τα αποτελέσματα των τεστ και να ενημερώνεται ολόκληρη η ομάδα των επαγγελματικών υγείας που φροντίζει τον ασθενή. Επιπλέον απαιτείται να αρθούν τα ρυθμιστικά εμπόδια, ώστε τα φαρμακεία να νομιμοποιούνται να παίξουν μεγαλύτερο ρόλο στο testing, με την Ομοσπονδία να καλεί τις κυβερνήσεις να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα και τους φαρμακευτικούς συλλόγους να ασκήσουν τις ανάλογες πιέσεις για την αναθεώρηση της νομοθεσίας.

Σύμφωνα με την Ομοσπονδία, οι υπηρεσίες testing στα φαρμακεία ανά τον κόσμο έχουν αυξηθεί με τη βοήθεια των βελτιωμένων τεχνολογιών και της μεγαλύτερης αποδοχής από το κοινό, γεγονός που παρέχει πλέον καταγεγραμμένα στοιχεία για τα υγειονομικά και οικονομικά οφέλη: έγκαιρη ανίχνευση της νόσου, η μείωση των περιττών επισκέψεων σε γενικούς ιατρούς, η πιο υπεύθυνη χρήση αντιβιοτικών κ.ά. Τονίζεται δε πως σύμφωνα με τον ΠΟΥ και τη Διακήρυξη της Αστάνα, πρέπει να γίνουν αλλαγές στην πρακτική για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας. 

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι η FIP στο 80ο Συνέδριό της που ολοκληρώνεται σήμερα, παρουσίασε και μια καινούρια έκθεση για το μετασχηματισμό του επαγγέλματος έως το 2030 και τη συμβολή των φαρμακείων στη βιώσιμη ανάπτυξη. Δείτε το εδώ: https://developmentgoals.fip.org/globalroadmap2030

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Οι Αμερικανοί ωθούνται σε αυτά για οπιοειδή και GLP-1
Βοηθά τους πολίτες να βρίσκουν άμεσα ποιο φαρμακείο εφημερεύει κοντά τους


Σχετικά άρθρα

IQVIA: 100 εκατ. συνταγές εκτελέστηκαν το 2023 από παράνομα e-pharmacies των ΗΠΑ
Οι Αμερικανοί ωθούνται σε αυτά για οπιοειδή και GLP-1
Ο αντίκτυπος της FIP σε όλον τον κόσμο
Δημοσιεύτηκε η ετήσια έκθεση της Διεθνούς Φαρμακευτικής Ομοσπονδίας
Ελλείψεις φαρμάκων: Χειρότερο το πρόβλημα το 2024 έναντι του 2023
Σύμφωνα με δημοσκόπηση σε φαρμακεία της Αγγλίας