Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επάγγελμα: Φαρμακοποιός

τελευταία νέα


FIP: «Τα τεστ στα φαρμακεία πρέπει να θεσμοθετηθούν και να αποζημιώνονται»

23/9/2022 1:32:21 πμ
Κάλεσμα προς τις κυβερνήσεις να αναθεωρηθεί η νομοθεσία
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Η Διεθνής Φαρμακευτική Ομοσπονδία (FIP) προωθεί τη διεξαγωγή τεστ για προσυμπτωματικό έλεγχο στα φαρμακεία, κάνοντας έκκληση να αποζημιώνεται από την εκάστοτε πολιτεία και το ασφαλιστικό σύστημα, αλλά και να προσφέρεται ιδιωτικά επ' αμοιβή. Στη δήλωση πολιτικής της με τίτλο: «Ο ρόλος των φαρμακοποιών στον προσυμπτωματικό έλεγχο», η Ομοσπονδία κάνει λόγο για ένα ευρύ φάσμα ελέγχων που μπορεί να γίνεται στα φαρμακεία, όπως τεστ για νοσήματα (Covid-19, HIV κ.ά.), αλλά και ανίχνευση δεικτών για χρόνιες παθήσεις, όπως είναι έλεγχος για τα επίπεδα χοληστερόλης και γλυκόζης στο αίμα. 

Προϋπόθεση για τη FIP είναι οι φαρμακοποιοί να αποκτήσουν πρόσβαση σε φακέλους υγείας των πολιτών, ώστε να καταγράφονται ηλεκτρονικά τα αποτελέσματα των τεστ και να ενημερώνεται ολόκληρη η ομάδα των επαγγελματικών υγείας που φροντίζει τον ασθενή. Επιπλέον απαιτείται να αρθούν τα ρυθμιστικά εμπόδια, ώστε τα φαρμακεία να νομιμοποιούνται να παίξουν μεγαλύτερο ρόλο στο testing, με την Ομοσπονδία να καλεί τις κυβερνήσεις να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα και τους φαρμακευτικούς συλλόγους να ασκήσουν τις ανάλογες πιέσεις για την αναθεώρηση της νομοθεσίας.

Σύμφωνα με την Ομοσπονδία, οι υπηρεσίες testing στα φαρμακεία ανά τον κόσμο έχουν αυξηθεί με τη βοήθεια των βελτιωμένων τεχνολογιών και της μεγαλύτερης αποδοχής από το κοινό, γεγονός που παρέχει πλέον καταγεγραμμένα στοιχεία για τα υγειονομικά και οικονομικά οφέλη: έγκαιρη ανίχνευση της νόσου, η μείωση των περιττών επισκέψεων σε γενικούς ιατρούς, η πιο υπεύθυνη χρήση αντιβιοτικών κ.ά. Τονίζεται δε πως σύμφωνα με τον ΠΟΥ και τη Διακήρυξη της Αστάνα, πρέπει να γίνουν αλλαγές στην πρακτική για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας. 

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι η FIP στο 80ο Συνέδριό της που ολοκληρώνεται σήμερα, παρουσίασε και μια καινούρια έκθεση για το μετασχηματισμό του επαγγέλματος έως το 2030 και τη συμβολή των φαρμακείων στη βιώσιμη ανάπτυξη. Δείτε το εδώ: https://developmentgoals.fip.org/globalroadmap2030

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Και οι σχετικές θέσεις για τα οφέλη τους από το Κέντρο ΑΡΕΤΑΙΟΣ
Συνάντηση με τον αστυνομικό διευθυντή της πόλης ζητά ο Δ. Ευγενίδης






Σχετικά άρθρα

Η σεμαγλουτίδη στο στόχαστρο των κυβερνοεγκληματιών
Ψεύτικες ιστοσελίδες το διαφημίζουν με χαμηλό κόστος, προειδοποιεί η Kaspersky
ΦΣΑ: Η διαδικασία για αλλαγές των εφημεριών
Θα γίνεται από την πλατφόρμα του Συλλόγου
ΟΣΦΕ: Στα ελληνικά η έρευνα της FIP για τα point-of-care tests στο φαρμακείο
Και οι σχετικές θέσεις για τα οφέλη τους από το Κέντρο ΑΡΕΤΑΙΟΣ
Κλοπές σε 12 φαρμακεία της Θεσσαλονίκης τις τελευταίες 15 ημέρες
Συνάντηση με τον αστυνομικό διευθυντή της πόλης ζητά ο Δ. Ευγενίδης