Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επιχειρείν

τελευταία νέα


ΦΑΡΜΑΣΕΡΒ-ΛΙΛΛΥ: Στη μάχη για την έρευνα και ανάπτυξη θεραπειών κατά της COVID-19

3/6/2020 12:26:28 μμ
Ξεκινάει η πρώτη κλινική μελέτη παγκοσμίως για δυνητική θεραπεία αντισωμάτων
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Όπως ανακοίνωσε η φαρμακευτική εταιρεία ξεκινάει η πρώτη κλινική μελέτη παγκοσμίως για δυνητική θεραπεία αντισωμάτων κατά της νόσου COVID-19.

Η νέα αυτή θεραπεία με αντισώματα προέκυψε από τη συνεργασία της Lilly με την AbCellera, που είχε συναφθεί ήδη από τα μέσα Μαρτίου με στόχο την ανάπτυξη αντισωμάτων για την πρόληψη και τη θεραπεία της νόσου COVID-19. Η συνεργασία αυτή αξιοποιεί την πλατφόρμα ταχείας πανδημικής απόκρισης της AbCellera και τις δυνατότητες που διαθέτει η Lilly σε παγκόσμιο επίπεδο για την ταχεία ανάπτυξη, παραγωγή και διακίνηση θεραπευτικών αντισωμάτων.

Εντός μίας μόλις εβδομάδας από τη λήψη στις αρχές Φεβρουαρίου δείγματος αίματος από έναν εκ των πρώτων ασθενών που ανέκαμψαν από την COVID-19, η AbCellera εξέτασε πάνω από 5 εκατομμύρια κύτταρα του ανοσολογικού συστήματος, αναζητώντας αυτά που παρήγαγαν τα λειτουργικά αντισώματα και βοήθησαν τον ασθενή να εξουδετερώσει τον ιό και να ανακάμψει από τη νόσο. Από την προσπάθεια αυτή είχαν εντοπιστεί πάνω από 500 μοναδικές αλληλουχίες ανθρώπινων αντισωμάτων κατά του ιού SARS-CoV-2, οι οποίες ελέγχθηκαν, ώστε να βρεθούν οι πιο αποτελεσματικές για την εξουδετέρωση του ιού.

Οι επιστήμονες της Lilly ανέπτυξαν ταχύτατα τη νέα αυτή θεραπεία αντισωμάτων μέσα σε 3 μόλις μήνες και τώρα ξεκινά η πρώτη μελέτη του φαρμάκου σε ασθενείς σε μεγάλα ιατρικά κέντρα των ΗΠΑ.
Αυτή η ελεγχόμενη με εικονικό φάρμακο μελέτη φάσης 1, θα αξιολογήσει την ασφάλεια της νέας θεραπείας σε νοσηλευόμενους ασθενείς με COVID-19, ενώ τα αποτελέσματα αναμένονται στο τέλος Ιουνίου.

Πέραν αυτής της προσπάθειας, στις αρχές Απριλίου, η Lilly σύναψε συμφωνία με το Εθνικό Ινστιτούτο Αλλεργίας και Λοιμωδών Νοσημάτων των ΗΠΑ, με στόχο να μελετηθεί ένα φαρμακευτικό μόριο της Lilly ήδη εγκεκριμένο για τη ρευματοειδή αρθρίτιδα. Παράλληλα μελετώνται ένα μονοκλωνικό αντίσωμα έναντι της αγγειοποιητίνης 2 (Ang2), σε μελέτη φάσης 2 σε νοσηλευόμενους ασθενείς με πνευμονία λόγω COVID-19 ενώ η Lilly ανακοίνωσε μία ακόμα συνεργασία για την από κοινού ανάπτυξη αντισωμάτων για την πρόληψη & αντιμετώπιση της νόσου COVID-19, αυτή τη φορά με την Junshi Biosciences μια βιοφαρμακευτική εταιρεία με έδρα την Κίνα, που ειδικεύεται στην ανακάλυψη & ανάπτυξη νέων θεραπειών. 
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Εγκρίθηκε στις ΗΠΑ για ασθενείς 6-11 ετών
Η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα στην Ε.Ε. που προωθεί τη θεσμοθέτησή της






Σχετικά άρθρα

Επιταχύνει την ανάπτυξη καινοτόμων φαρμάκων η Boehringer Ingelheim
Ξεκινά 10 κλινικές μελέτες για την έγκριση 25 νέων θεραπειών
Curity Pharma: Ξεκινά την 1η υβριδική θερμοκηπιακή μονάδα για την καλλιέργεια φαρμακευτικής κάνναβης
Η επένδυση των 20 εκατ. ευρώ βρίσκεται στη ΒΙΠΕ Λάρισας σε ιδιόκτητη έκταση 68,000 τ.μ.
Η Gilead Sciences Ελλάς στο πλευρό των πλημμυροπαθών της Θεσσαλίας
Υλοποίησε ένα πλέγμα δράσεων για την άμεση ανακούφιση των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων που επλήγησαν
«MSD Gives back»
24/4/2024 12:47:30 πμ«MSD Gives back»
Οι εργαζόμενοί της υλοποίησαν 18 εθελοντικές δράσεις σε 6 μεγάλες ελληνικές πόλεις