Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επάγγελμα: Φαρμακοποιός

τελευταία νέα

Johnson & Johnson: Σχεδιάζει την ανάπτυξη νέου εμβολίου κατά της
Παράλληλα αξιολογεί και το υπάρχον εμβόλιό της
«Ιστορικός περίπατος» για τα φαρμακεία του παρελθόντος
Στο Ρέθυμνο στις 8 Δεκεμβρίου 2021
Ανησυχία από ΦΣΘ και ΕΛΕΑΝΑ για τη συνταγογράφηση των ανασφάλιστων
Με επιστολές τους ζητούν την απόσυρση της διάταξης

Φαρμακοποιοί: Τα 4 βήματα που θα σας κάνουν ψυχικά ανθεκτικούς

17/11/2021 9:05:50 μμ
Το burn out αφορά το σύνολο του κλάδου
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Οι φαρμακοποιοί μαζί με τους υπόλοιπους επαγγελματίες υγείας ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου για την εμφάνιση της επαγγελματικής εξουθένωσης, ενός φαινομένου που σταδιακά οδηγεί σε παραίτηση του ατόμου από όλες τις καθημερινές δραστηριότητες.

Αναγνωρίζοντας αυτήν την τόσο συχνή πλέον κατάσταση ως μία εν δυνάμει απειλή για τη ζωή των επαγγελματιών υγείας, το αρμόδιο υπουργείο ήδη επεξεργάζεται μια σειρά από δράσεις.
Όπως χαρακτηριστικά τόνισε κατά τη διάρκεια του 5ου Συνεδρίου του Ομίλου ΠΕΙΦΑΣΥΝ η υφυπουργός Ζωή Ράπτη, «το υπουργείο Υγείας βρίσκεται στο πλευρό των φαρμακοποιών για το εργασιακό burn out με δράσεις που θα αναπτύξουμε το προσεχές διάστημα».

Πώς θα γίνετε πιο ανθεκτικοί ψυχικά

Οι 4 άξονες που μπορούν να αποτρέψουν το ψυχικό και σωματικό burn out στους φαρμακοποιούς σύμφωνα με τον Aναστάσιο Σταλίκα, Ph.D., Καθηγητή, Πρόεδρο του Τμήματος Ψυχολογίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών και Πρόεδρο της Ελληνικής Εταιρείας Θετικής Ψυχολογίας, είναι καταρχήν η ανάπτυξη της Ψυχικής Ανθεκτικότητας, μιας κατάστασης που μπορεί να καλλιεργηθεί από τον καθένα μας ως εξής:

Η δύναμη των θετικών συναισθημάτων: Η βίωση χαράς, ευγνωμοσύνης, ελπίδας, αγάπης κ.ά. σε καθημερινές δόσεις για 5 λεπτά τουλάχιστον.
Δώστε νόημα στη ζωή σας: Ο τρόπος που δίνετε νόημα των όσων κάνετε αλλά και ο τρόπος που τα βιώνετε και τα νοηματοδοτήτε θα λειτουργήσει υπέρ της ψυχικής ανθεκτικότητας, εφόσον βρίσκετε τα θετικά τους σημεία. Δείτε το επάγγελμά σας μέσα από μια θετική οπτική γωνία, παροτρύνει ο καθηγητής.
Αφήγηση: Αφηγηθείτε τη ζωή σας, ακόμη και τις κακοτυχίες σας, με ένα πιο θετικό τρόπο συγκρατώντας ότι αξία έχει το μάθημα που πήρατε και όχι η κακή στιγμή.
Ισχυρές ανθρώπινες σχέσεις: Έρευνες ετών από το πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ απέδειξαν ότι ούτε ο γάμος, ούτε οι απόγονοι, ούτε τα χρήματα, ούτε οι τίτλοι οδηγούν στην ευτυχία μετά τη μέση ηλικία. Αυτό που οδηγεί στην ευτυχία είναι οι ισχυρές ανθρώπινες σχέσεις, οι φιλίες, οι κοινωνικές συναναστροφές και το μοίρασμα των στιγμών. Η δομή του εγκεφάλου του είναι τέτοια που για να αναπτυχθεί απαιτεί την παρουσία και άλλων ανθρώπινων όντων, τόνισε ο ειδικός.
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Από 1/1/2022 όλοι φαρμακοποιοί θα μπορούν να εκτελούν συνταγές των ασφαλισμένων του
Στόχος να ευαισθητοποιήσει το κοινό σχετικά με εσφαλμένες πρακτικές στη χρήση αντιβιοτικών


Σχετικά άρθρα

Γυναίκα με COVID-19 περίμενε πάνω από 3 ώρες το ΕΚΑΒ σε φαρμακείο
Ο Ηλ. Κατσόγιαννης που την περιποιήθηκε στέλνει το μήνυμα: «Εμβολιαστείτε, το σύστημα υγείας καταρρέει»
Τοποθετήθηκαν οι κάδοι για τα απόβλητα σε όλα τα φαρμακεία της Αττικής
Η διαδικασία γίνεται σε συνεργασία με την εταιρεία Envirodent
Φαρμακεία: 20 εκατ. self tests θα διανείμουν τον επόμενο 1,5 μήνα
Πρωτοφανής ο όγκος εργασίας για το μέσο φαρμακοποιό
Φ.Σ. Μαγνησίας: «Να είστε προσεκτικοί με τα rapid tests»
Ειδική αναφορά για το ωράριο και την κοστολόγηση της υπηρεσίας