Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επάγγελμα: Φαρμακοποιός

τελευταία νέα


Φαρμακοποιοί: Τα 2/3 των ερευνών αποδεικνύουν ότι σώζουν τις ζωές των καρδιοπαθών

22/2/2022 4:16:08 μμ
Πετυχαίνουν και σημαντική βελτίωση των παραγόντων κινδύνου
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Οι παρεμβάσεις των φαρμακοποιών βελτιώνουν την καρδιαγγειακή υγεία των ασθενών τους, όπως αποδεικνύεται στα 2/3 των σχετικών δημοσιευμένων ερευνών. Αυτό έδειξε μελέτη ανασκόπησης μελέτη ανασκόπησης που δημοσιεύτηκε πριν από λίγες ημέρες (16/2) στο British Journal of Clinical Pharmacology και δίνει ένα ακόμα επιχείρημα για τη σπουδαιότητα του ρόλου του φαρμακοποιού στην πρόληψη και στη διατήρηση της υγείας στην κοινότητα.

Ειδικότερα, οι συντάκτες της έρευνας εξέτασαν δεδομένα από 24 έρευνες με 85 μετα-αναλύσεις για τα αποτελέσματα στην καρδιαγγειακή υγεία που είχαν οι παρεμβάσεις των φαρμακοποιών. Στο πλαίσιο αυτό αξιολογήθηκαν οι τρόποι με τους οποίους οι φαρμακοποιοί διαχειρίζονται παράγοντες κινδύνου για καρδιαγγειακή νόσο, όπως είναι η αρτηριακή πίεση, τα επίπεδα των λιπιδίων και της γλυκόζης, το σωματικό βάρος και το κάπνισμα.

Στις 61 από τις 85 μετα-αναλύσεις (στο 72%) φάνηκε πως οι παρεμβάσεις των φαρμακοποιών -κοινοτικών και νοσοκομειακών- σχετίστηκαν με μια βελτίωση στους παράγοντες κινδύνου και γενικά στην καρδιαγγειακή υγεία σε σύγκριση με την παροχή της συνήθους φροντίδας υγείας.

Μάλιστα, όπως αναφέρουν οι συντάκτες, σε ασθενείς με χρόνια καρδιακή ανεπάρκεια οι φαρμακοποιοί κατάφεραν να μειώσουν κατά 28% τη θνησιμότητα από κάθε αιτία και να βελτιώσουν σημαντικά την ποιότητα ζωής τους.

Χαρακτηριστικά παραδείγματα αυτών των παρεμβάσεων είναι, σύμφωνα με τη μελέτη:
  • η επίβλεψη της θεραπείας που οδήγησε σε καλύτερη ρύθμιση των λιπιδίων και του σακχάρου
  • η εκπαίδευση των ασθενών και η διαχείριση της φαρμακοθεραπείας που πετυχαίνουν μείωση της αρτηριακής πίεσης σε υπερτασικούς ασθενείς, σημαντικά αυξημένη συμμόρφωση στη φαρμακευτική αγωγή σε ασθενείς με υπερχοληστερολαιμία και σημαντικά αυξημένο ποσοστό διακοπής του καπνίσματος.
Σχολιάζοντας τα ευρήματα αυτά στο Pharmaceutical Journal, ο Kalpesh Patel, φαρμακοποιός του νοσοκομείου St Bartholomew’s Hospital στο Λονδίνο, είπε: «Υπάρχουν τόσα πολλά που οι φαρμακοποιοί μπορούν να κάνουν -και κάνουν ήδη- για να βελτιώσουν τα αποτελέσματα στην καρδιαγγειακή υγεία του πληθυσμού. Απαιτείται περισσότερη αναγνώριση για να διασφαλιστεί ότι μπορούν να γίνουν περισσότερα με τις διαρκώς μεταβαλλόμενες προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε και τα αυξημένα ποσοστά καρδιαγγειακής νόσου».

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Στο επίκεντρο της συνεργασίας η περίθαλψη, τα φάρμακα και οι μείζονες υγειονομικές κρίσεις






Σχετικά άρθρα

Φαρμακοποιός δίνει μαθήματα γαληνικών σε μαθητές Λυκείου
Ενθουσιασμένα τα παιδιά από την εμπειρία του εργαστηρίου
Οι στρατηγικές εμβολιασμού στα φαρμακεία το θέμα Συνόδου στη Χάγη
Διοργανώνεται από τη Διεθνή Φαρμακευτική Ομοσπονδία (FIP)
Πληθαίνουν οι αποφάσεις υπέρ των θέσεων στάθμευσης μπροστά στα φαρμακεία
Το μέτρο προωθείται τώρα και σε δήμο του νομού Πέλλας
Φαρμακεία: Τσουχτερά τα πρόστιμα για τους παραβάτες των αργιών του Πάσχα
Κλειστά θα πρέπει να παραμείνουν τα φαρμακεία και στις 7 Μαΐου