Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επάγγελμα: Φαρμακοποιός

τελευταία νέα

AbbVie: Ανάμεσα στις 10 εταιρείες με το καλύτερο εργασιακό περιβάλλον στην Ελλάδα
Η φετινή θέση είναι η έβδομη συνεχής επιβράβευση από το Great Place to Work®
Νέα παρενέργεια καταγράφτηκε για το εμβόλιο COVID-19 της Pfizer
Υπήρξε πρήξιμο του προσώπου σε άτομα με ιστορικό ενέσεων με δερματικά πληρωτικά
Α. Βαλτάς: Οι αντοχές έχουν και τα όρια τους
Η κυβέρνηση θα πρέπει να βρει άμεσα λύση για τα self tests

Φαρμακοποιοί «σωματοφύλακες» της ποιότητας των φαρμάκων

22/1/2021 8:40:02 μμ
Π.Ο.Υ. και FIP δημιούργησαν εκπαιδευτικό υλικό για τον εντοπισμό των πλαστών σκευασμάτων
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Ένα κενό στην εκπαίδευση των φαρμακοποιών εντόπισε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (Π.Ο.Υ.) που αφορά τον εντοπισμό ψευδεπίγραφων και χαμηλής ποιότητας φαρμάκων.

Γι' αυτό συνεργάστηκε με τη Διεθνή Φαρμακευτική Ομοσπονδία (FIP) και δημιούργησαν έναν Οδηγό Προγράμματος Σπουδών που θα εξασφαλίσει ότι οι φαρμακοποιοί θα είναι σε θέση να αποτρέψουν την πρόσβαση σε φάρμακα και ιατρικά προϊόντα που δεν πληρούν τα πρότυπα ποιότητας και γνησιότητας.

Ο πρόεδρος της FIP, Dominique Jordan, δήλωσε πως οι φαρμακοποιοί αντιμετωπίζουν διάφορα εμπόδια στην αναφορά τέτοιων περιστατικών: την έλλειψη ενημέρωσης αλλά και τα περίπλοκα συστήματα αναφοράς και ότι ο Οδηγός αυτός αποτελεί τη λύση. «Είναι τιμή μας που αναλάβαμε να αναπτύξουμε αυτό το εκπαιδευτικό πρόγραμμα για τη βελτίωση των αναφορών και των παρεμβάσεων για τους μελλοντικούς φαρμακοποιούς», πρόσθεσε ο ίδιος.

Από την πλευρά του Π.Ο.Υ., η Pernette Bourdillon-Esteve, επικεφαλής της ομάδας του Οργανισμού για τα πλαστά ιατρικά προϊόντα δήλωσε: 
«Τα ψευδεπίγραφα και χαμηλής ποιότητας ιατρικά προϊόντα είναι μια διαρκής, διαδεδομένη και απαράδεκτη απειλή για τη δημόσια υγεία και η στρατηγική του Π.Ο.Υ. απαιτεί την πλήρη συμμετοχή των φαρμακοποιών. Οι φαρμακοποιοί αποτελούν τους μόνους «φύλακες» της ποιότητας των προϊόντων, διασφαλίζουν ότι τα φάρμακα που διατίθενται είναι ασφαλή και η επαγρύπνησή τους στο θέμα είναι απαραίτητη. Ωστόσο, πολύ λίγοι φαρμακοποιοί λαμβάνουν επίσημη σχετική εκπαίδευση κατά τη διάρκεια ή μετά τις σπουδές τους. Αυτός ο οδηγός καλύπτει αυτό το κενό και προωθεί τον ουσιαστικό ρόλο των φαρμακοποιών» .

Ο Οδηγός αποτελεί εργαλείο που μπορεί να προσαρμοστεί στις ανάγκες του εκάστοτε εκπαιδευτικού ιδρύματος, παρέχοντας ένα πηγές και πρακτικές συμβουλές, ενώ εμπλουτίζεται με ενότητες που ευθυγραμμίζονται με τη στρατηγική πρόληψης, ανίχνευσης και ανταπόκρισης του Π.Ο.Υ.
Οι φαρμακοποιοί που θα το παρακολουθήσουν θα μάθουν πώς να εντοπίζουν τα φάρμακα που μπορεί να είναι πλαστά, πώς να αποτρέπουν την πρόσβαση στην αλυσίδα εφοδιασμού, πώς να τα αναφέρουν στις αρμόδιες ρυθμιστικές αρχές και πώς να αποφύγουν αρνητικές συνέπειες για την υγεία του ασθενούς.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το 2017 ο Π.Ο.Υ. υπολόγισε ότι ένα στα 10 φάρμακα σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος ήταν πλαστά, διακινδυνεύοντας την υγεία των ανθρώπων και μειώνοντας την ποιότητα της περίθαλψης.

Δείτε τον Οδηγό εδώ
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Θα δημιουργήσει αντικίνητρα για πιθανές μελλοντικές πανδημίες
Η PGEU ζητά να επεκταθεί η φαρμακευτική πρακτική και να αμείβονται οι υπηρεσίες των φαρμακοποιών


Σχετικά άρθρα

Α. Βαλτάς: Οι αντοχές έχουν και τα όρια τους
Η κυβέρνηση θα πρέπει να βρει άμεσα λύση για τα self tests
IQVIA: Αυξήθηκαν σημαντικά οι πωλήσεις των συμπληρωμάτων διατροφής τον Απρίλιο
Κατά 50% η άνοδος και στα προϊόντα φροντίδας ασθενών
Convert Group: Με +38,3% τρέχουν οι αγορές στα ηλεκτρονικά φαρμακεία το 1ο τρίμηνο του 2021
Στο +46,6% η κατηγορία των προϊόντων ομορφιάς και προσωπικής υγιεινής
Νέες φορολογικές κλίμακες στις ατομικές επιχειρήσεις
Για το οικονομικό έτος 2020 και τις δηλώσεις που θα γίνουν το 2021