Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επάγγελμα: Φαρμακοποιός

τελευταία νέα


Φαρμακοποιοί προς γιατρούς: Μη χορηγείτε σεμαγλουτίδη και ντουλαγλουτίδη και σε μη διαβητικούς

7/5/2023 7:20:25 μμ
Και εσείς μη δίνετε χωρίς συνταγή λιραγλουτίδη, λένε οι γιατροί
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Με επιστολή του προς τον ΠΙΣ, ο ΠΦΣ καλεί όλους τους γιατρούς να τηρούν πιστά τα θεραπευτικά πρωτόκολλα συνταγογράφησης των δύο φαρμάκων για την αντιμετώπιση του σακχαρώδους διαβήτη, καθώς οι ελλείψεις γιγαντώνονται με τους ασθενείς να αγωνιούν.


«Σε συνέχεια των αναφορών μας για την έλλειψη του φαρμάκου Σεμαγλουτίδη της εταιρείας Νovo Nordisk και με αφορμή την ανακοίνωση της εταιρείας Eli-Lilly σχετικά με έτερο φάρμακο της κατηγορίας των GLP-1 αγωνιστών με όμοιες ενδείξεις και φαρμακοκινητικά χαρακτηριστικά, τη Ντουλαγλουτίδη, του οποίου η διάθεση προβλέπεται να ξαναρχίσει στις 27 του μήνα, θα θέλαμε να σας αναφέρουμε τα εξής: Κατά τη γνώμη μας θα πρέπει να δοθεί απόλυτη προτεραιότητα στη διάθεση των εν λόγω φαρμάκων στους ασθενείς, οι οποίοι ήδη ρυθμίζονται με την εν λόγω φαρμακευτική αγωγή καθότι νέες συνταγογραφήσεις για τα συγκεκριμένα σκευάσματα δημιουργούν περαιτέρω ζήτηση, η οποία δεν μπορεί να καλυφθεί με τις ποσότητες που εισάγονται και διατίθενται προς τα φαρμακεία. Θεωρούμε ότι η στάση ευθύνης σε αυτήν τη συγκυρία και η πιστή τήρηση των θεραπευτικών πρωτοκόλλων, θα βοηθήσει ώστε να εμπεδωθεί το αίσθημα ασφάλειας στους ασθενείς», σημειώνει ο ΠΦΣ.


Πριν λίγες μέρες πάντως με ανακοίνωσή του ο ΠΙΣ είχε καλέσει τους γιατρούς να μην συνταγογραφούν σεμαγλουτίδη για την απώλεια βάρους, θέτοντας ψευδώς τη διάγνωση του διαβήτη. Στην ίδια επιστολή καλούσε και τους φαρμακοποιούς να μη δίνουν χωρίς συνταγή ιατρού ένα άλλο φάρμακο με δραστική ουσία τη λιραγλουτίδη και το οποίο δρα κατά της παχυσαρκίας, καλώντας τους να «εφαρμόζουν όσα διδάσκονται σε όλες τις φαρμακευτικές σχολές του πλανήτη ανά τους αιώνες».

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Ετοιμάζει όμως ειδική ενημέρωση των επαγγελματιών υγείας για την από του στόματος σεμαγλουτίδη
Η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα στην Ε.Ε. που προωθεί τη θεσμοθέτησή της






Σχετικά άρθρα

Φαρμακεία: Τσουχτερά τα πρόστιμα για τους παραβάτες των αργιών του Πάσχα
Κλειστά θα πρέπει να παραμείνουν τα φαρμακεία και στις 7 Μαΐου
Επιτήδειοι άδειασαν από Prolia τα φαρμακεία δύο νομών
Η Αγάπη Ακριτίδου, υπεύθυνη του Τμήματος Αγορών του ΣΦΗΠ, εξηγεί στο f.daily τα περιστατικά
15 ΣΥΦΑ συμμετέχουν στην Ενεργειακή Κοινότητα Φαρμακοποιών
Ξεκινούν εγγραφές και για νέα μέλη
Κ. Λουράντος: «Η ελεύθερη πρόσβαση στο φάρμακο έχει δυσκολέψει»
Ομιλία του προέδρου του Φ.Σ. Αττικής στο Hellas PHARM 2024