Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επάγγελμα: Φαρμακοποιός

τελευταία νέα


Φαρμακοποιοί χορηγούν αναρρωτική άδεια!

10/12/2018 10:42:43 πμ
Έναντι 20 δολαρίων, στη Βικτώρια της Αυστραλίας
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Η εποχή που το πιστοποιητικό ασθενείας χορηγούνταν μόνο από ιατρούς φαίνεται να αποτελεί πλέον παρελθόν, καθώς όλο και περισσότερα φαρμακεία παρέχουν την υπηρεσία στους πελάτες τους με το… αζημίωτο βέβαια.

Έναντι $20 οι κάτοικοι της Βικτώριας μπορούν να λάβουν το πολυπόθητο αποδεικτικό για τον εργοδότη τους χωρίς να εξεταστούν από ιατρό, ενώ μάλιστα στη διακριτική ευχέρεια του φαρμακοποιού είναι και η χορήγηση πιστοποιητικού μέσω τηλεφώνου. Τα εν λόγω πιστοποιητικά είναι διαθέσιμα μέσω αλυσίδων φαρμακείων, όπως το Chemist Warehouse και το MyChemist και θεωρούνται πως εμπίπτουν στη νομοθεσία Fair Work Act 2009.


Σύμφωνα με δήλωση του υπουργείου Εργασίας και Μικρών Επιχειρήσεων, οι εργοδότες έχουν το νόμιμα δικαίωμα να ζητήσουν από τον εργαζόμενό τους να προσκομίσει αποδεικτικά για όποια ασθένεια.

«Παρ' ότι δεν υπάρχουν αυστηροί κανόνες σχετικά με το τί είδους αποδείξεις χρειάζονται, τα στοιχεία πρέπει να μπορούν να πείσουν ένα λογικό άτομο ότι ο εργαζόμενος όντως δικαιούνταν την αναρρωτική άδεια», ανέφερε σχετικά εκπρόσωπος του υπουργείου συμπληρώνοντας ότι το πιστοποιητικό από επαγγελματίες υγείας όπως οι φαρμακοποιοί μπορεί να εμπίπτει υπό κατάλληλες συνθήκες σε αυτή την κατηγορία.


Όμως η αντίδραση από την ιατρική κοινότητα στην ανερχόμενη πρακτική είναι κάθε άλλο παρά θετική.


«Το να μπορεί κανείς να μπει απλώς σε ένα φαρμακείο και να πάρει το πιστοποιητικό χωρίς ιατρικό ιστορικό ή εξέταση είναι πολύ ανησυχητικό» αναφέρει σε σχετική δήλωσή του στην εφημερίδα Herald Sun ο πρόεδρος της Αυστραλιανής Ιατρικής Ένωσης Βικτώριας, επίκουρος καθηγητής, Julian Rait.


Τους λόγους παρουσιάζει ο ταμίας της Ένωσης που εργάζεται ως οικογενειακός γιατρός στο Brunswick, Δρ. Michael Levick, επισημαίνοντας ότι οι φαρμακοποιοί δεν είναι κατάλληλα εκπαιδευμένοι για διάγνωση ασθενειών και ως εκ τούτου μπορεί να μη δοθεί η απαιτούμενη προσοχή και αγωγή για ενδεχόμενο πρόβλημα υγείας.


Από την πλευρά του, όμως, το κατ' εξοχήν επαγγελματικό σώμα εκπροσώπησης φαρμακοποιών αντικρούει πως δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας. Χαρακτηριστική είναι η δήλωση του προέδρου του Pharmacy Guild of Australia στην Πολιτεία της Βικτώριας, Anthony Tassone. «Οι φαρμακοποιοί, ως ειδικοί στον χώρο της υγείας και των φαρμάκων που απολαμβάνουν την εμπιστοσύνη του κοινωνικού συνόλου, έχουν τη δυνατότητα να παρέχουν συμβουλές γύρω από ήπια νοσήματα ή αδιαθεσία που μπορεί να εμποδίζουν κάποιον από το να πάει στη δουλειά, αλλά δεν είναι τόσο σοβαρές καταστάσεις ώστε να χρειαστεί να επισκεφθούν κάποιον ιατρό», σημειώνει.


ΠΗΓΗ

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Ομιλία του προέδρου του Φ.Σ. Αττικής στο Hellas PHARM 2024
Η υποβολή υποψηφιοτήτων ξεκίνησε με Early Bird Rate έως 15/05






Σχετικά άρθρα

Επιτήδειοι άδειασαν από Prolia τα φαρμακεία δύο νομών
Η Αγάπη Ακριτίδου, υπεύθυνη του Τμήματος Αγορών του ΣΦΗΠ, εξηγεί στο f.daily τα περιστατικά
15 ΣΥΦΑ συμμετέχουν στην Ενεργειακή Κοινότητα Φαρμακοποιών
Ξεκινούν εγγραφές και για νέα μέλη
Κ. Λουράντος: «Η ελεύθερη πρόσβαση στο φάρμακο έχει δυσκολέψει»
Ομιλία του προέδρου του Φ.Σ. Αττικής στο Hellas PHARM 2024