Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

τελευταία νέα

Martin Shkreli: Διοικεί εταιρεία μέσα από τη φυλακή
Είναι ο άνθρωπος που ανέβασε τιμή σε φάρμακο κατά 5.000%
ΕΟΦ: Ανακοινώνεται η on line εφαρμογή για τις ελλείψεις φαρμάκων
Δευτέρα 18 Μαρτίου η παρουσίασή της σε όλους τους εμπλεκόμενους με το φάρμακο


Φαρμακοποιοί Αττικής: Το λάθος δεν είναι η έλλειψη αντιγριπικών εμβολίων

15/2/2019 5:07:54 μμ
Ποιες ευθύνες καταλογίζει στα ΜΜΕ ο Κώστας Λουράντος
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Για το θέμα της γρίπης, την επάρκεια εμβολίων στην αγορά και το ρόλο των ΜΜΕ στην ενημέρωση και εκπαίδευση της κοινωνίας για το θέμα του εμβολιασμού, τοποθετήθηκε ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής.

Ο πρόεδρος του Κώστας Λουράντος, καταλογίζει ευθύνες στα ΜΜΕ, υποστηρίζοντας ότι «ο τρόπος που παρουσιάζεται (το θέμα του εμβολιασμού) χαϊδεύει αυτιά». Και διευκρινίζει: «Παίρνει ένα πρόβλημα που αφορά συμμόρφωση του ασθενούς στις συστάσεις της θεραπευτικής ομάδας, αφαιρεί το χαρακτηριστικό της επιλογής που έκανε (συνειδητά ή από αμέλεια) ο ασθενής και το παρουσιάζει ως πρόβλημα εφοδιασμού της αγοράς». Όπως υποστηρίζουν στο ίδιο κείμενο, οι φαρμακοποιοί, την περίοδο του αντιγριπικού εμβολιασμού η ποσότητα των εμβολίων επαρκούσε «τόσο για την κάλυψη των ευπαθών ομάδων, όσο και για όποιον συμπολίτη μας επιθυμούσε κατόπιν συστάσεων από τον γιατρό του να εμβολιαστεί. Υπήρξε, μάλιστα, μεγάλη ενημερωτική προσπάθεια από τα φαρμακεία για τα οφέλη του εμβολιασμού και ειδικά για το αναγκαίο σε όλες τις ευπαθείς ομάδες». Σύμφωνα με τους φαρμακοποιούς, όσο τα ΜΜΕ «εκπαιδεύουν» τον ασθενή ότι «το εμβόλιο είναι κάτι που μπορεί να το κάνει όποτε θέλει και κυρίως ΑΝ θέλει και ΑΝ παραστεί ανάγκη... τόσο θα καταλήγουμε κάθε χρόνο στο ίδιο πρόβλημα».

ΙΣΑ: Ανεπαρκής η ΠΦΥ να καλύψει τις ανάγκες των ασθενών που νοσούν με γρίπη

Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών, παρακολουθεί με ανησυχία την αδυναμία του Εθνικού Συστήματος Υγείας, να ανταποκριθεί στις αυξημένες ανάγκες που προκαλεί η επιδημία της γρίπης, γεγονός που οδηγεί στην αύξηση των θανάτων και των περιστατικών, με σοβαρές επιπλοκές. Όπως επισημαίνει ο πρόεδρός του Γιώργος Πατούλης, η κατάρρευση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, εξαιτίας των «αποτυχημένων πειραματισμών» του υπουργείου Υγείας έχει ως αποτέλεσμα ένα μεγάλο μέρος των πολιτών, να μην έχει πρόσβαση σε υπηρεσίες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας, γεγονός που έπαιξε καθοριστικά δυσμενή ρόλο, τόσο στην πρόληψη όσο και στην αντιμετώπιση της επιδημίας. «Σήμερα 1.200 γιατροί, καλούνται να καλύψουν τις ανάγκες 11 εκατομμυρίων κατοίκων, αριθμός που είναι πολύ κάτω από το όριο ασφαλείας», τονίζει.

Θα πρέπει να δοθούν σαφείς οδηγίες και για τη χρήση αντιβιοτικών

Επίσης, ο ΙΣΑ καλεί το υπουργείο Υγείας, να ενημερώσει άμεσα τους πολίτες για τους κινδύνους που διατρέχουν από την κατάχρηση των αντιβιοτικών στις ιώσεις και στη γρίπη καθώς, όπως έχει διαπιστωθεί πολλοί ασθενείς αγοράζουν με δική τους πρωτοβουλία από το φαρμακείο αντιβίωση και αντιικά φάρμακα, με τα πρώτα συμπτώματα του κοινού κρυολογήματος ή της γρίπης και χωρίς να τους είναι απαραίτητα.
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Ο Mark Koziol από τον PDA μιλάει για ένα νέο μοντέλο κοινοτικού φαρμακείου
Καλεί όλους τους επαγγελματίες υγείας να συμπληρώσουν το σχετικό ερωτηματολόγιο


Σχετικά άρθρα

ΕΕ: Ενέκρινε τη φινγκολιμόδη για παιδιά και εφήβους με πολλαπλή σκλήρυνση
Πρόκειται για τη μοναδική από του στόματος θεραπεία για αυτήν την ηλικιακή ομάδα
Θετική γνωμοδότηση στο πρώτο αντίδοτο για τα apixaban και rivaroxaban
Θα πάρει άδεια κυκλοφορίας υπό όρους
Προκήρυξη 33 κενών θέσεων για ιατρικούς λειτουργούς στην Κύπρο
Από τον Οργανισμό Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας της χώρας