Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

τελευταία νέα

Εν.Συνεργασία Φαρμακοποιών: Να δοθεί αποζημίωση για τη διάθεση των ΦΥΚ
Και να υπάρχει πλαφόν σε κάθε φαρμακείο για τον αριθμό των συνταγών
Φαρμακεία: Υπέρβαση 746 εκατ. ευρώ για τη φαρμακευτική δαπάνη το 2019
Τι αναφέρει ο ΣΦΕΕ σε επείγουσα επιστολή του προς τον Β. Κικίλια


Φαρμακοποιοί Αττικής: Το λάθος δεν είναι η έλλειψη αντιγριπικών εμβολίων

15/2/2019 5:07:54 μμ
Ποιες ευθύνες καταλογίζει στα ΜΜΕ ο Κώστας Λουράντος
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Για το θέμα της γρίπης, την επάρκεια εμβολίων στην αγορά και το ρόλο των ΜΜΕ στην ενημέρωση και εκπαίδευση της κοινωνίας για το θέμα του εμβολιασμού, τοποθετήθηκε ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής.

Ο πρόεδρος του Κώστας Λουράντος, καταλογίζει ευθύνες στα ΜΜΕ, υποστηρίζοντας ότι «ο τρόπος που παρουσιάζεται (το θέμα του εμβολιασμού) χαϊδεύει αυτιά». Και διευκρινίζει: «Παίρνει ένα πρόβλημα που αφορά συμμόρφωση του ασθενούς στις συστάσεις της θεραπευτικής ομάδας, αφαιρεί το χαρακτηριστικό της επιλογής που έκανε (συνειδητά ή από αμέλεια) ο ασθενής και το παρουσιάζει ως πρόβλημα εφοδιασμού της αγοράς». Όπως υποστηρίζουν στο ίδιο κείμενο, οι φαρμακοποιοί, την περίοδο του αντιγριπικού εμβολιασμού η ποσότητα των εμβολίων επαρκούσε «τόσο για την κάλυψη των ευπαθών ομάδων, όσο και για όποιον συμπολίτη μας επιθυμούσε κατόπιν συστάσεων από τον γιατρό του να εμβολιαστεί. Υπήρξε, μάλιστα, μεγάλη ενημερωτική προσπάθεια από τα φαρμακεία για τα οφέλη του εμβολιασμού και ειδικά για το αναγκαίο σε όλες τις ευπαθείς ομάδες». Σύμφωνα με τους φαρμακοποιούς, όσο τα ΜΜΕ «εκπαιδεύουν» τον ασθενή ότι «το εμβόλιο είναι κάτι που μπορεί να το κάνει όποτε θέλει και κυρίως ΑΝ θέλει και ΑΝ παραστεί ανάγκη... τόσο θα καταλήγουμε κάθε χρόνο στο ίδιο πρόβλημα».

ΙΣΑ: Ανεπαρκής η ΠΦΥ να καλύψει τις ανάγκες των ασθενών που νοσούν με γρίπη

Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών, παρακολουθεί με ανησυχία την αδυναμία του Εθνικού Συστήματος Υγείας, να ανταποκριθεί στις αυξημένες ανάγκες που προκαλεί η επιδημία της γρίπης, γεγονός που οδηγεί στην αύξηση των θανάτων και των περιστατικών, με σοβαρές επιπλοκές. Όπως επισημαίνει ο πρόεδρός του Γιώργος Πατούλης, η κατάρρευση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, εξαιτίας των «αποτυχημένων πειραματισμών» του υπουργείου Υγείας έχει ως αποτέλεσμα ένα μεγάλο μέρος των πολιτών, να μην έχει πρόσβαση σε υπηρεσίες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας, γεγονός που έπαιξε καθοριστικά δυσμενή ρόλο, τόσο στην πρόληψη όσο και στην αντιμετώπιση της επιδημίας. «Σήμερα 1.200 γιατροί, καλούνται να καλύψουν τις ανάγκες 11 εκατομμυρίων κατοίκων, αριθμός που είναι πολύ κάτω από το όριο ασφαλείας», τονίζει.

Θα πρέπει να δοθούν σαφείς οδηγίες και για τη χρήση αντιβιοτικών

Επίσης, ο ΙΣΑ καλεί το υπουργείο Υγείας, να ενημερώσει άμεσα τους πολίτες για τους κινδύνους που διατρέχουν από την κατάχρηση των αντιβιοτικών στις ιώσεις και στη γρίπη καθώς, όπως έχει διαπιστωθεί πολλοί ασθενείς αγοράζουν με δική τους πρωτοβουλία από το φαρμακείο αντιβίωση και αντιικά φάρμακα, με τα πρώτα συμπτώματα του κοινού κρυολογήματος ή της γρίπης και χωρίς να τους είναι απαραίτητα.
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Περιλαμβάνει δεκάδες σκευάσματα για ενήλικες και παιδιά αλλά και διαγνωστικές εξετάσεις και τεστ
Και για το αν θα χορηγούνται αποκλειστικά από τα φαρμακεία


Σχετικά άρθρα

Δημοσιεύτηκε η αναθεωρημένη λίστα βασικών φαρμάκων του ΠΟΥ
Περιλαμβάνει δεκάδες σκευάσματα για ενήλικες και παιδιά αλλά και διαγνωστικές εξετάσεις και τεστ
Νέο εθνικό πρόγραμμα εμβολιασμών 2019
Με αλλαγές σε σύγκριση με το 2018
Νέο φάρμακο για τη μειωμένη λίμπιντο των γυναικών
Πήρε έγκριση στις ΗΠΑ