Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επάγγελμα: Φαρμακοποιός

τελευταία νέα

Bristol Myers Squibb: Σταματά τις δραστηριότητές της στον τομέα των ΜΗΣΥΦΑ
Το σκεύασμα Depon θα διατίθεται πλέον από τη ΒΙΑΝ στην Ελλάδα
Η Συμβολή των Φαρμακοποιών στο μετασχηματισμό της Παγκόσμιας Υγείας
Το Πρόγραμμα Φαρμακευτικής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας διοργανώνει δύο επίκαιρες διαδικτυακές εκδηλώσεις

Φαρμακοποιοί: Θύματα της κρίσης που προκαλεί ο κορονοϊός

6/4/2020 3:49:48 μμ
Η ψυχική τους κατάσταση θα πρέπει να αξιολογείται καθημερινά εν μέσω πανδημίας
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


 Ο «πόλεμος» των υγειονομικών συστημάτων έναντι του κορονοϊού έχει μετρήσιμα αλλά και αόρατα θύματα αφού εκτός από τους χιλιάδες νεκρούς που καταγράφονται η επίπτωση της πανδημίας αφήνει ανεξίτηλα ψυχικά σημάδια σε όσους εργάζονται στην υγειονομική περίθαλψη.


Η κατάθλιψη, το άγχος και η αϋπνία αναγνωρίστηκαν ως τα κυρίαρχα προβλήματα ψυχικής υγείας μεταξύ εκείνων που εργάζονται στην πρώτη γραμμή της μάχης, και παρόλο που οι φαρμακοποιοί δεν αναφέρονται πάντοτε ως μέλη αυτής της ομάδας η πλειονότητα βιώνει τις αυξημένες απαιτήσεις των ασθενών αλλά και την καθημερινή έκθεση στον ίδιο τον ιό και τους φόβους που προκαλεί για πιθανή νόσηση.


Επιπλέον, μετά την έκρηξη του κοροναϊού, οι φαρμακοποιοί καλούνται να κατευθύνουν τους ασθενείς σε αξιόπιστες πηγές ενημέρωσης, να τους εκπαιδεύσουν για την πρόληψη των λοιμώξεων και να προσφέρουν στρατηγικές για τη διαχείριση των συμπτωμάτων και για τα άτομα με άλλα λιγότερο σοβαρά νοσήματα. Και καθώς ο αριθμός των ασθενών με κορονοϊό συνεχίζει να αυξάνεται, όλο και περισσότερα ερωτήματα θα τίθενται στους φαρμακοποιούς από άτομα που ενδέχεται να μην έχουν άμεση πρόσβαση σε ιατρούς ή άλλους επαγγελματίες υγείας.


Σύμφωνα με την Abimbola Farinde, PharmD, φαρμακοποιό στο Νοσοκομείο Cornerstone στο Χιούστον του Τέξας και βοηθό καθηγήτρια στο Κολλέγιο Νοσηλευτών και Επαγγελματιών Υγείας του Πανεπιστημίου του Grand Canyon της Αριζόνας, κατά τη διάρκεια αυτών των δύσκολων περιόδων, οι φαρμακοποιοί πρέπει να αυτό- αξιολογούν καθημερινά την ψυχική τους υγεία ώστε να εντοπίσουν έγκαιρα τυχόν σημάδια άγχους ή κατάθλιψης που μπορεί να σχετίζονται με την αντιμετώπιση αυτής της κρίσης. Η ικανότητα αναγνώρισης από τον ίδιο το φαρμακοποιό της ψυχικής επιβάρυνσης που του προκαλεί η πανδημία μπορεί να τον βοηθήσει να μειώσει άμεσα την αρνητική επίπτωση που του προκαλεί. «Επιπρόσθετα, οι φαρμακοποιοί μπορεί να αντιμετωπίσουν εξάντληση κατά τη διάρκεια της πανδημίας λόγω φόβου εκδήλωσης της νόσου και λόγω των περισσότερων ωρών εργασίας ενώ η αίσθηση εξουθένωσης μπορεί να σχετίζεται με συναισθηματική εξάντληση και να συνδεθεί με καρδιαγγειακά προβλήματα και χαμηλή ανοσία».


Η καθηγήτρια προσθέτει πως «οι φαρμακοποιοί συμβάλλουν σημαντικά στην παροχή υγειονομικής περίθαλψης κατά τη διάρκεια της πανδημίας, αλλά για να συνεχίσουν να εξυπηρετούν αποτελεσματικά τους ασθενείς, πρέπει να διασφαλίζουν ότι συνεχώς αξιολογούν τη δική τους κατάσταση για τυχόν σημάδια ψυχολογικής επιβάρυνσης».

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Προκειμένου να βελτιωθεί η ασφάλεια των ασθενών
«Αρκεί να είναι ενωμένοι» είναι το μήνυμα του προέδρου της Διεθνούς Ομοσπονδίας Φαρμακοποιών


Σχετικά άρθρα

Η Συμβολή των Φαρμακοποιών στο μετασχηματισμό της Παγκόσμιας Υγείας
Το Πρόγραμμα Φαρμακευτικής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας διοργανώνει δύο επίκαιρες διαδικτυακές εκδηλώσεις
Φαρμακεία: Υποχώρηση στις πωλήσεις OTC
Μείωση και στα προϊόντα διατροφής