Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

Φάρμακο για τη χοληστερίνη μπλοκάρει τους όγκους του μαστού

19/6/2014 1:08:42 μμ
Μπορεί και καταστρέφει τους υποδοχείς των οιστρογόνων
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος


Μια ένωση που σχεδιάστηκε ως φάρμακο μείωσης της χοληστερόλης μπορεί να σκοτώσει τα καρκινικά κύτταρα και να σταματήσει την εξέλιξη του όγκου σε ορμονο-εξαρτώμενους καρκίνους του μαστού, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Η συγκεκριμένη μορφή όγκων αντιπροσωπεύουν την πλειονότητα των καρκίνων του μαστού. Η χοληστερόλη είναι ένα σημαντικό δομικό συστατικό των κυτταρικών μεμβρανών και βρίσκεται σε όλα τα ζωικά κύτταρα, ενώ και τα καρκινικά κύτταρα την χρειάζονται για να τροφοδοτήσουν την ανάπτυξή τους. Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Μισούρι περιέγραψαν τα ευρήματά τους στο περιοδικό Breast Cancer Research and Treatment.

Οι ερευνητές ψάχνουν πάντα τρόπους να θεραπεύσουν τον καρκίνο του μαστού και στην προσπάθειά τους αυτή αναζητούν στόχους που επιβραδύνουν ή σταματούν την ασθένεια θανατώνοντας τα καρκινικά κύτταρα.

«Στη μελέτη μας στοχεύσαμε την παραγωγή χοληστερόλης σε καρκινικά κύτταρα, οδηγώντας στο θάνατο τα κύτταρα του καρκίνου του μαστού», είπε ο Salman Hyder, καθηγητής των βιοϊατρικών επιστημών στο Κολέγιο Κτηνιατρικής του Πανεπιστημίου του Μισούρι.

Οι ερευνητές έχουν ήδη διαπιστώσει ότι περίπου το 70% των καρκίνων του μαστού στις γυναίκες εξαρτάται από την ορμόνη οιστρογόνο για να συνεχίσει να αυξάνεται. Αυτό μπορεί να θεραπευτεί με φάρμακα που στοχεύουν την ορμόνη ως έναν τρόπο για να λιμοκτονήσουν τα συγκεκριμένα κύτταρα.

Ωστόσο, ενώ ο καρκίνος μπορεί αρχικά να ανταποκριθεί στην ορμονοθεραπεία, τελικά οι περισσότεροι καρκίνοι αναπτύσσουν ανθεκτικότητα στα φάρμακα και τα κύτταρα αρχίζουν και πάλι να αναπτύσσονται και να εξαπλώνονται.

Η χοληστερόλη μπορεί, επίσης, να συμβάλλει στην αντίσταση των ορμονών, γιατί τα κύτταρα τη χρησιμοποιούν για να κάνουν ορμόνες. Αυτό που ενδιέφερε την ερευνητική ομάδα, ήταν πως ίσως μπορούσε να επιτεθεί στον ορμονο-εξαρτώμενο καρκίνο μέσω των οδών της χοληστερόλης, αντί να επιχειρήσει να αντιμετωπίσει άμεσα την ορμόνη.

Ετσι, πήραν ανθρώπινα καρκινικά κύτταρα από το μαστό στο εργαστήριο και τους χορήγησαν μια ένωση που είχε αρχικά αναπτυχθεί για τη θεραπεία της υψηλής χοληστερόλης. Η ένωση, ένας αναστολέας βιοσύνθεσης της χοληστερόλης λειτουργεί με διαφορετικό τρόπο από τις στατίνες.

Η ένωση καταστρέφει επίσης τους υποδοχείς οιστρογόνων

Οι ερευνητές βρήκαν πως η ένωση, που μειώνει την χοληστερόλη, μείωσε την ανάπτυξη των καρκίνων του μαστού και σε πολλές περιπτώσεις προκάλεσε το θάνατό τους. Επιπρόσθετα, κατέστρεψε έναν υποδοχέα οιστρογόνου, μια πρωτεΐνη που αποτελεί έναυσμα για την ανάπτυξη των κυτταρικών όγκων.

Βλέποντας τις επιδράσεις της ένωσης στις κυτταρικές εργαστηριακές καλλιέργειες, η ερευνητική ομάδα τη δοκίμασε σε ποντίκια με καρκίνο του μαστού και βρήκε πως σκοτώνει τα καρκινικά κύτταρα του μαστού, καταστρέφοντας τους υποδοχείς οιστρογόνων.

«Η ένωση εμφάνισε ιδιότητες κατά των όγκων και στις δύο περιπτώσεις, τόσο στα ανθρώπινα δείγματα που ήταν έξω από το σώμα, όσο και στα δείγματα που χορηγήθηκαν με ένεση σε ποντικούς. Σε αμφότερες τις περιπτώσεις, οι πρωτεΐνες που προκαλούν την ανάπτυξη των όγκων εξαλείφθηκαν, οδηγώντας σε έναν πιο επιθετικό κυτταρικό θάνατο», λέει ο καθηγητής Hyder.
Απαιτούνται περαιτέρω κλινικές δοκιμές, προκειμένου να αναπτυχθεί ένα φάρμακο που να καταπολεμά, τόσο την υψηλή χοληστερόλη, όσο και τον καρκίνο.

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Θα ακολουθήσει το πρόγραμμα πρόληψης για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας και του παχέος εντέρου
Στο πλαίσιο του ολοκληρωμένου εθνικού προγράμματος «Προλαμβάνω»






Σχετικά άρθρα

Ανακλήθηκε παρτίδα του Physiomer Baby
Ανακοινώσεις από τον ΕΟΦ
Όγκοι της υπόφυσης: Πού πρέπει να στοχεύει η χειρουργική θεραπεία;
Σύμφωνα με νέα μελέτη από τα Πανεπιστήμια Κέιμπριτζ και Λονδίνου
MERCK: Παρουσίασε νέα θετικά δεδομένα για τα δισκία κλαδριβίνης
Για τους ασθενείς με Πολλαπλή Σκλήρυνση
Ένα καινοτόμο φάρμακο για το κοινωνικό άγχος βρίσκεται σε κλινικές μελέτες
Είναι ρινικό σπρέι με ταχεία δράση που λαμβάνεται "on demand"