Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επάγγελμα: Φαρμακοποιός

Φαρμακευτική Εταιρεία Ελλάδος (Φ.Ε.Ε.)

21/10/2009
Συνέντευξη με τον Πρόεδρο Ν. Βλασσόπουλο και το Δ.Σ. της Εταιρείας
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Μια επιτυχημένη πολιτιστική ημερίδα στο Σύλλογο Ιμβρίων το 2004 ήταν η αφορμή για να ξεκινήσει ο Νίκος Βλασσόπουλος μαζί με μια ομάδα συναδέλφων του φαρμακοποιών τη δημιουργία της Φαρμακευτικής Εταιρείας Ελλάδος, μιας εταιρείας που έχει στόχο να προάγει τη φαρμακευτική επιστήμη και τον πολιτισμό.

Βασική δράση της Φ.Ε.Ε., από τότε μέχρι σήμερα, είναι η διοργάνωση επιστημονικών εκδηλώσεων που απευθύνονται τόσο σε φαρμακοποιούς όσο και σε απλούς πολίτες, όπου βασικοί ομιλητές για διάφορα κοινωνικά προβλήματα υγείας είναι οι «φαρμακοποιοί του πάγκου», επιδιώκοντας έτσι να ενισχύσει το συμβουλευτικό ρόλο του φαρμακοποιού και να ενδυναμώσει τη σχέση του με τον πολίτη.

Εξίσου σημαντική διάσταση της Φ.Ε.Ε. είναι και η πολιτιστική ενασχόληση, με την οποία στοχεύει στην προαγωγή και προβολή της καλλιτεχνικής έκφρασης του Έλληνα φαρμακοποιού.

Για την πορεία, τις εκδηλώσεις αλλά και τα μελλοντικά σχέδια της Φ.Ε.Ε. μας μιλά ο πρόεδρος Νίκος Βλασσόπουλος και το Δ.Σ. της Εταιρείας.

 

Ποια είναι η ιστορία της Φαρμακευτικής Εταιρείας Ελλάδος;

 

Η Φαρμακευτική Εταιρεία Ελλάδος (Φ.Ε.Ε.) έχει τις ρίζες της σε μία πολιτιστική ημερίδα που οργάνωσε το 2004 ο τομεάρχης Φαρμακοποιών Καλλιθέας Νίκος Βλασσόπουλος, σε συνεργασία με το Σύλλογο Ιμβρίων και με την πολύτιμη βοήθεια των συναδέλφων Θεοφάνη Βασαγεώργη και Γιάννη Ρουκουτάκη, στην οποία συμμετείχαν φαρμακοποιοί της περιοχής, αλλά και Ίμβριοι και Κωνσταντινουπολίτες της Νέας Σμύρνης.

 

Η εκδήλωση αποτιμήθηκε θετικά από τους διοργανωτές, οι οποίοι αποφάσισαν να δημιουργήσουν μία μη κερδοσκοπική εταιρεία για τη διοργάνωση παρόμοιων εκδηλώσεων, αποτελώντας έτσι τα ιδρυτικά μέλη της Φ.Ε.Ε. Οι φαρμακοποιοί αυτοί ήταν οι: Θεοφάνης Βασαγεώργης, Νίκος Βλασσόπουλος, Επαμεινώνδας Γάζος, Γιάννης Γριμάνης, Άγγελος Κανιούρας, Γιάννης Κυρίτσης, Παναγιώτης Μαγγανάς, Δημήτρης Μώρος, Κώστας Οικονόμου, Μάρκος Πετούνας, Γιώργος Ραφτόπουλος, Γιάννης Ρουκουτάκης και Κώστας Σταθόπουλος.

 

Πολλές συναντήσεις ακολούθησαν στο πατάρι του φαρμακείου του Γιώργου Ραφτόπουλου, και κάθε φορά όλο και περισσότεροι συνάδελφοι έρχονταν να συνδράμουν σε αυτήν την προσπάθεια. Αποτέλεσμα ήταν η σύσταση της «Φαρμακευτικής Εταιρείας Επιστήμης και Πολιτισμού», η οποία μετονομάστηκε σε «Φαρμακευτική Εταιρεία Ελλάδος».

 

Γιατί διαλέξατε το Θεόφραστο για το λογότυπο της Εταιρείας; Τι αντιπροσωπεύει για σας;

 

Μετά από αρκετή συζήτηση μεταξύ των ιδρυτικών μελών, επιλέχθηκε ο Θεόφραστος για το λογότυπο της Φ.Ε.Ε. λόγω της πολύτιμης συμβολής του στη φαρμακογνωσία, αλλά και γιατί πέρα από την ενασχόληση με την επιστημονική έρευνα είχε και πνευματικές αναζητήσεις. Ο Θεόφραστος, σημαντική προσωπικότητα στο χώρο της επιστήμης και της φιλοσοφίας, διακρίθηκε για το πολύπλευρο συγγραφικό του έργο, το οποίο αποτελείται περίπου από 240 γραπτά.

 

Το πεδίο στο οποίο όμως διέπρεψε περισσότερο είναι η Βοτανική, καθώς τα βιβλία του «Περί Φυτών ιστορία» και «Περί Φυτών αιτία» είναι τα μόνα συγγράμματα Βοτανικής από την αρχαιότητα έως το Μεσαίωνα. Πρώτος ο Θεόφραστος μελέτησε τα φυτά από ιατρική σκοπιά, ενώ μελέτησε και τις σχέσεις κάθε φυτού με τα υπόλοιπα φυτά, τα ζώα και το περιβάλλον, κατακτώντας έτσι και τον τίτλο του πατέρα της Οικολογίας.

 

Ποιοι είναι οι στόχοι της Φ.Ε.Ε.;

 

Η Φαρμακευτική Εταιρεία Ελλάδος έχει στόχο την προαγωγή της φαρμακευτικής επιστήμης και του πολιτισμού. Δίνει επίσης έμφαση στην ανάδειξη και προώθηση του κοινωνικού ρόλου του φαρμακοποιού του πάγκου.

 

Πώς αποφασίσατε να συμπεριλάβετε στόχους πολιτιστικού χαρακτήρα σε μία επιστημονική εταιρεία όπως η Φ.Ε.Ε.;

 

Οι φαρμακοποιοί στην Ελλάδα έχουν παράδοση στην πολιτιστική δράση και ένας από τους στόχους της Φ.Ε.Ε. είναι ακριβώς αυτό, να διατηρήσει δηλαδή και να προβάλει την κληρονομιά που μας έχουν αφήσει. Ας μην ξεχνάμε ότι οι παλαιοί καθηγητές της Φαρμακευτικής -ο Δαμβέργης, ο Εμμανουήλ, ο Τσατσάς- ήταν προσωπικότητες μεγάλου βεληνεκούς με σημαντικότατη λογοτεχνική και πολιτιστική δράση. Αλλά δεν ήταν μόνο οι καθηγητές, πολλοί φαρμακοποιοί διακρίθηκαν στα γράμματα και τις τέχνες, με χαρακτηριστικό παράδειγμα το Γαβριήλ Πεντζίκη. Ακόμη και σήμερα, πολλοί συνάδελφοι παρουσιάζουν σημαντικό πολιτιστικό έργο, που κατά καιρούς έχει προβάλει και ο «Φαρμακευτικός Κόσμος».

 

Πέρα από αυτό, όμως, η πολιτιστική ενασχόληση προβληματίζει και οξύνει το νου, «εμβολιάζοντάς» τον ενάντια σε προκατασκευασμένες «ιδεολογίες». Κάθε άνθρωπος, πόσο μάλλον όταν υπερασπίζεται το μέγιστο αγαθό της υγείας, έχει υποχρέωση να ασχολείται με τον πολιτισμό ώστε να προάγει τη σκέψη και την κρίση, τη δική του και των συνανθρώπων του. Γι’ αυτό, η Φ.Ε.Ε. από την πρώτη στιγμή στο καταστατικό της συμπεριέλαβε μαζί με την επιστημονική και την πολιτιστική διάσταση. Έτσι, σε κάθε εκδήλωση, η Φ.Ε.Ε. δίνει τη δυνατότητα στους συναδέλφους φαρμακοποιούς να εκφράσουν τις ευαισθησίες τους, άλλοι στην ποίηση, άλλοι στη μουσική, άλλοι στο θέατρο κτλ.

 

Πέρα από τη συμβολή του φαρμακοποιού στον πολιτισμό, ο φαρμακοποιός έχει τη δυνατότητα να επέμβει στην επίλυση κοινωνικών προβλημάτων που αφορούν την υγεία του πληθυσμού;

 

Πιστεύουμε ότι το επάγγελμα του φαρμακοποιού μπορεί να έχει τον εντονότερο κοινωνικό χαρακτήρα απ’ όλα τα επαγγέλματα του χώρου της Υγείας, κάτι που δυστυχώς πολλοί συνάδελφοί μας δεν έχουν αντιληφθεί. Είναι εμφανώς ευκολότερο για έναν ασθενή να προσέλθει σε ένα φαρμακείο παρά σε ένα ιατρείο ή σε ένα νοσοκομείο. Επιπλέον, η απουσία εξειδικεύσεων στα φαρμακεία διευκολύνει την επανειλημμένη επαφή των κατοίκων με το «φαρμακείο της γειτονιάς». Έτσι, ο φαρμακοποιός δέχεται πολύ περισσότερα άτομα συγκριτικά με άλλους επιστήμονες της υγείας και έχει τη δυνατότητα να αναπτύξει ισχυρότερους κοινωνικούς δεσμούς με αυτά. Οι συνθήκες αυτές δίνουν στο φαρμακοποιό την ευκαιρία να συμβάλει ουσιαστικά και αποφασιστικά στην πρόληψη και αντιμετώπιση κοινωνικών προβλημάτων υγείας, κυρίως μέσω της έγκαιρης αναγνώρισή τους και της παροχής συμβουλών υγείας. Κι εμείς στη Φ.Ε.Ε. θέλουμε να δημιουργήσουμε μία ισχυρή και αποτελεσματική σχέση μεταξύ φαρμακοποιού και πολίτη.

 

Ποιες εκδηλώσεις διοργανώσατε φέτος και τι απήχηση είχαν στον κόσμο; Απευθύνονταν και σε μη φαρμακοποιούς;

 

Τον περασμένο χρόνο διοργανώσαμε τρεις εκδηλώσεις. Τον Οκτώβριο του 2008 διοργανώσαμε στο Λαύριο, με την υποστήριξη του Δήμου Λαυρεωτικής, εκδήλωση με θέμα «Αλκοολισμός και Εφηβεία». Η αναπληρώτρια καθηγήτρια Τοξικολογίας κα Στεφανίδου-Λουτσίδη, ο ειδικευμένος στην ψυχολογία των εξαρτήσεων φαρμακοποιός κος Ξανθόπουλος, η επίκουρος καθηγήτρια Ψυχιατρικής κα Μαλιώρη, ο Business Unit Director της Sanofi-Aventis κος Κόλμαν και η εκπαιδευτικός κα Κανελλοπούλου, με συντονιστή τον καθηγητή Φαρμακευτικής κο Χούλη, ανέλυσαν τις φυσικές, ψυχικές και κοινωνικές επιπτώσεις της υπερβολικής κατανάλωσης οινοπνεύματος στους εφήβους και παρουσίασαν διάφορες στρατηγικές αντιμετώπισης της σύγχρονης αυτής μάστιγας από το φαρμακοποιό, το γονιό και τον εκπαιδευτικό. Η είσοδος ήταν ελεύθερη και την ημερίδα παρακολούθησαν μέλη και φίλοι της Φ.Ε.Ε., φαρμακοποιοί αλλά και δημότες της περιοχής, που γέμισαν την αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου Λαυρίου.

 

Λίγες ημέρες μετά τη διεξαγωγή της ημερίδας στο Λαύριο, προς μεγάλη μας έκπληξη, αλλά και ικανοποίηση, η αντιδήμαρχος Αναβύσσου ήρθε σε επαφή με την Εταιρεία μας, απευθύνοντάς μας πρόσκληση για παροχή της αιγίδας μας σε επανάληψη της εκδήλωσης στο Δήμο Αναβύσσου. Τόσο εμείς όσο και οι ομιλητές δεχθήκαμε με μεγάλη χαρά και η ημερίδα πραγματοποιήθηκε στο ξενοδοχείο Plaza Resort τον Ιανουάριο του 2009. Για άλλη μία φορά η παρουσία των φαρμακοποιών και πολιτών της περιοχής ήταν σημαντική, γεγονός ενδεικτικό της βαθιάς ανάγκης του κόσμου να ενημερωθεί και να βρει λύσεις σε αυτό το φλέγον ζήτημα. Γι’ αυτό και σε αυτήν την κατεύθυνση θα κινηθούν οι εκδηλώσεις μας στο μέλλον.

 

Το Μάιο του 2009, με την υποστήριξη του Δήμου Ερμούπολης και τη συνεργασία του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων -η οποία ήταν πολύ σημαντική για εμάς και για την οποία τον ευχαριστούμε ιδιαιτέρως- διοργανώσαμε ημερίδα με θέμα «Μεταμοσχεύσεις-Δωρητές Οργάνων» στο Πνευματικό Κέντρο Ερμούπολης Σύρου. Η εκπρόσωπος του ΕΟΜ, Αθηνά Γόμπου, και οι συνάδελφοι φαρμακοποιοί κος Μεσσήνης και κα Τσουκαλά εξέθεσαν τα οφέλη της δωρεάς οργάνων και σώματος, αποσαφήνισαν ερωτηματικά και διέλυσαν μύθους, στους οποίους οφείλεται το κλίμα ανασφάλειας σχετικά με τη δωρεά οργάνων στη χώρα μας. Και αυτή η εκδήλωση απευθυνόταν σε όλο το κοινωνικό σύνολο και την παρακολούθησαν, εκτός από τα μέλη που συμμετείχαν, φαρμακοποιοί και πολίτες της περιοχής. Ως μέρος της υποστήριξης που επιθυμούμε να παράσχουμε στις προσπάθειες του ΕΟΜ, απευθύναμε έκκληση στις φαρμακοβιομηχανίες να διαθέσουν μέρος του διαφημιστικού τους προϋπολογισμού στον Οργανισμό. Και οι τρεις εκδηλώσεις έγιναν υπό την αιγίδα του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου, τον οποίο και ευχαριστούμε.

Διοργανώσαμε, τέλος, στην Κύπρο στο ξενοδοχείο Ajax της Λεμεσού, στις 12 Σεπτεμβρίου, εκδήλωση με θέμα «Στατίνες και Λειτουργική Διατροφή».

 

Οι εκδηλώσεις που διοργανώνει η ΦΕΕ έχουν, δηλαδή, έναν ενιαίο χαρακτήρα.

 

Ναι, υπάρχουν ορισμένα κοινά στοιχεία που φροντίζουμε να έχουν όλες οι ημερίδες μας. Το πρώτο είναι να απευθύνονται τόσο σε φαρμακοποιούς όσο και σε απλούς πολίτες. Με τον τρόπο αυτό, η επιμόρφωση του πληθυσμού επιτυγχάνεται σε δύο επίπεδα: άμεσα, μέσω της παρακολούθησης της ημερίδας και της συμμετοχής στη συζήτηση που γίνεται στο τέλος της, και έμμεσα, μέσω του διαλόγου με το φαρμακοποιό μετά την ημερίδα. Η εμπειρία των Ιταλών συναδέλφων έχει δείξει οτι οι περισσότερες ερωτήσεις σχετικά με τα θέματα μίας επιστημονικής ημερίδας γίνονται την επόμενη μέρα στα φαρμακεία και όχι στο χώρο διεξαγωγής της ημερίδας. Άλλωστε, δεν είναι δυνατόν να πιστεύουμε στον κοινωνικό χαρακτήρα του φαρμακοποιού και να μην επιτρέπουμε την ελεύθερη είσοδο του κοινού στις εκδηλώσεις μας! Πιστεύουμε ότι χρέος κάθε επιστήμονα απέναντι στον εαυτό του και την κοινωνία είναι να ανανεώνει και να συμπληρώνει τις γνώσεις του και κατόπιν να τις εκλαϊκεύει και να τις μοιράζεται με το κοινωνικό σύνολο. Αυτή την πεποίθηση κάνουμε πράξη στις ημερίδες μας.

 

Το δεύτερο είναι η συμμετοχή του «φαρμακοποιού του πάγκου» ως ομιλητή στις εκδηλώσεις μας. Επιθυμούμε να δείξουμε σε όλους οτι ο φαρμακοποιός είναι πολλά περισσότερα από ένας απλός μεταπράτης εμπορευμάτων υγείας, ένας άνθρωπος που δεν χρειάζεται περισσότερες δεξιότητες από το να κατεβάσει ένα φάρμακο από ένα ράφι. Αντιθέτως, ο φαρμακοποιός είναι ένας επιστήμονας της υγείας, με πλήρη και βαθιά γνώση των προϊόντων, την οποία μεταδίδει στους ασθενείς, επομένως ικανός να συμμετάσχει στη διαχείριση κοινωνικών προβλημάτων υγείας με τις συμβουλές του.

 

Επιθυμούμε να δείξουμε σε όλους οτι ο φαρμακοποιός είναι πολλά περισσότερα από ένας απλός μεταπράτης εμπορευμάτων υγείας, ένας άνθρωπος που δεν χρειάζεται περισσότερες δεξιότητες από το να κατεβάσει ένα φάρμακο από ένα ράφι. Αντιθέτως, ο φαρμακοποιός είναι ένας επιστήμονας της υγείας, με πλήρη και βαθιά γνώση των προϊόντων, την οποία μεταδίδει στους ασθενείς, επομένως ικανός να συμμετάσχει στη διαχείριση κοινωνικών προβλημάτων υγείας με τις συμβουλές του.

 

Ποια εκδήλωση της Φ.Ε.Ε. θεωρείτε την πιο επιτυχημένη;

 

Δεν είμαστε σε θέση να το κρίνουμε εμείς αυτό. Οι εκδηλώσεις διοργανώνονται από την Εταιρεία και όχι για την Εταιρεία. Οι συνάδελφοι φαρμακοποιοί και το κοινωνικό σύνολο που μας παρακολουθεί είναι οι αποδέκετες των προσπαθειών μας και αυτοί μόνο μπορούν να μας κρίνουν. Ωστόσο, είμαστε ομοφώνως σύμφωνοι για το ποια είναι η αγαπημένη μας εκδήλωση: δεν μπορεί να είναι άλλη από την επίσκεψή μας στην Κωνσταντινούπολη το Σεπτέμβριο του 2007. Η επίσκεψη-προσκύνημα στα εδάφη αυτά, στην Αγία Σοφία, τη Μεγάλη του Γένους Σχολή, τα στενά του Βοσπόρου, τα Πριγκηποννήσια και τη Θεολογική Σχολή της Χάλκης και, φυσικά, στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, όπου μας δέχτηκε σε ακρόαση ο Παναγιώτατος κ.κ. Βαρθολομαίος, είναι ανάμνηση που μας γεμίζει με χαρά και συγκίνηση.

 

Πόσα μέλη αριθμεί η Φαρμακευτική Εταιρεία Ελλάδος; Υπάρχουν κάποιες προϋποθέσεις για να γίνει κάποιος μέλος σας;

 

Αυτή τη στιγμή η Φαρμακευτική Εταιρεία Ελλάδος αριθμεί περίπου 130 τακτικά μέλη, με πάνω από 250 αρωγά μέλη και φίλους. Ωστόσο, οι στατιστικές αυτές δεν μας απασχολούν ιδιαιτέρως. Απώτερος στόχος μας είναι να γίνουν μέλη μας όλοι οι φαρμακοποιοί, καθώς οι στόχοι και τα θέματά μας αφορούν όλους τους συναδέλφους. Προς διευκόλυνση αυτού του στόχου, το δικαίωμα εγγραφής είναι δωρεάν και η ετήσια συνδρομή μόλις 25 €, ενώ σε κάθε εκδήλωση καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε το αντίτιμο συμμετοχής να είναι όσο γίνεται χαμηλότερο.

 

Σχετικά με το δεύτερο σκέλος της ερώτησής σας, σύμφωνα με το καταστατικό της Εταιρείας τακτικά μέλη μπορούν να γίνουν πτυχιούχοι φαρμακευτικών σχολών της Ελλάδας ή του εξωτερικού με δικαίωμα δικαιοπραξίας, ενώ αρωγά μέλη μπορούν να γίνουν πτυχιούχοι όλων των κλάδων που ενδιαφέρονται για τους στόχους της Εταιρείας.

 

Πώς επικοινωνείτε με τα μέλη σας; Έχετε σκοπό να φτιάξετε ιστοσελίδα;

 

Όσον αφορά την ενημέρωση για τις εκδηλώσεις, η επικοινωνία με τα μέλη γίνεται κυρίως μέσω ταχυδρομικών επιστολών, σπανιότερα δε με φαξ, τηλεφωνικώς ή με e-mail. Σχετικά με την ιστοσελίδα, βρισκόμαστε στην ευχάριστη θέση να σας ενημερώσουμε οτι πρόσφατα ολοκληρώθηκε ο σχεδιασμός της και πλέον ο καθένας μπορεί να μας επισκεφθεί στη διεύθυνση http://www.fee.org.gr

 
Η ιστοσελίδα περιέχει, βεβαίως, πληροφορίες για τους στόχους, τη λειτουργία και τις δραστηριότητες της Εταιρείας, αλλά στόχος μας είναι να αποτελέσει ένα ζωντανό εργαλείο ενημέρωσης των φαρμακοποιών και των πολιτών για σύγχρονα και επίκαιρα θέματα υγείας. Ήδη η ιστοσελίδα φιλοξενεί αρθρογραφία από μέλη και φίλους της Εταιρείας και περιέχει ένα άρθρο σχετικά με τον ιό της γρίπης H1N1. Απευθύνουμε ανοιχτή πρόσκληση σε κάθε ενδιαφερόμενο να στείλει το κείμενό του στην ιστοσελίδα για δημοσίευση.

 

Τι σχέδια έχετε για το μέλλον της Φ.Ε.Ε.;

 

Αυτόν τον καιρό συνεργαζόμαστε με την Ομάδα Εθελοντικής Δράσης Νομού Πιερίας, η οποία συμμετείχε στην εκδήλωση των μεταμοσχεύσεων στη Σύρο και μας έχει ζητήσει να διεξαχθεί στην Κατερίνη άλλη μία επανάληψη της ημερίδας «Αλκοολισμός και Εφηβεία». Πιο μακροπρόθεσμα, οραματιζόμαστε τη διεύρυνση των δράσεων της Εταιρείας πέρα από τη διεξαγωγή εκδηλώσεων. Μία πρόταση είναι η αποστολή ομάδων φαρμακοποιών σε ακριτικά σημεία της χώρας για ενημέρωση των κατοίκων για βασικά θέματα υγείας, όπως, π.χ., πρώτες βοήθειες. Έμπνευση για αυτό αποτελεί το έργο της Ομάδας «ΑΙΓΑΙΟ», με την οποία έχουμε έρθει σε επαφή. Επιπλέον, θα θέλαμε να προτείνουμε την ετήσια συνεργασία των πανελλήνιας εμβέλειας φαρμακευτικών εταιρειών, σύμφωνα και με πρόταση του Γενικού Γραμματέα του Π.Φ.Σ. του κου Καραγεωργίου, η οποία θα βασίζεται σε δύο άξονες:

α) στον προγραμματισμό των εκδηλώσεών τους ανά το έτος, ώστε να μην υπάρχει αλληλοεπικάλυψη θεματολογίας, ημερομηνίας ή τόπου διεξαγωγής και

β) στη συνδιοργάνωση ετήσιου φαρμακευτικού συνεδρίου επιστημονικού χαρακτήρα. Ως ενδεχόμενη ημερομηνία διεξαγωγής ενός τέτοιου συνεδρίου θα προτείναμε την 14η Σεπτεμβρίου, ημέρα του Τιμίου Σταυρού, και ανακήρυξή της ως «Ημέρας του Φαρμακείου».

 

Ποια είναι η σύνθεση του Δ.Σ. που προέκυψε από τις φετινές αρχαιρεσίες;

 

Μετά τις αρχαιρεσίες, που τελέστηκαν σύμφωνα με το καταστατικό και τους κανονισμούς της Εταιρείας τον Ιανουάριο του 2009 στα παλιά γραφεία του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου στην οδό Χαλκοκονδύλη 1 στην Αθήνα, προέκυψε η εξής σύνθεση του Διοικητικού Συμβουλίου:

 

Πρόεδρος: Νικόλαος Βλασσόπουλος, Αντιπρόεδρος: Γεώργιος Ραφτόπουλος, Γενικός Γραμματέας: Κωνσταντίνος Σταθόπουλος, Ταμίας: Μάρκος Πετούνας, Μέλη: Θεοφάνης Βασαγεώργης, Άγγελος Κανιούρας, Ιωάννης Ρουκουτάκης.


Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Και αμφισβητεί την εξειδίκευση των φαρμακοποιών στο φάρμακο
Και ζητά να ενταχθούν τα φαρμακεία στη νέα ρύθμιση για τα POS






Σχετικά άρθρα

ΠΦΣ: Κατηγορεί τον υπουργό Οικονομικών ότι ευνοεί τράπεζες και funds
Και ζητά να ενταχθούν τα φαρμακεία στη νέα ρύθμιση για τα POS
Σε 56 χώρες επιτρέπεται ο εμβολιασμός στα φαρμακεία
Σύμφωνα με τα πρόσφατα δεδομένα της Διεθνούς Φαρμακευτικής Ομοσπονδίας (FIP)