Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επάγγελμα: Φαρμακοποιός

Φαρμακευτική ΑΠΘ: Σοβαρές ελλείψεις προσωπικού & ασφαλών υποδομών

23/6/2023 4:22:25 πμ
Τα μέλη της Γ.Σ. του τμήματος μιλούν για εγκατάλειψη και πιθανή κατάργηση της Σχολής
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Τα μέλη της Γενικής Συνέλευσης του Τμήματος Φαρμακευτικής ΑΠΘ, με ανοιχτή επιστολή προς τους αρμόδιους φορείς, εκφράζουν την αγωνία τους για την επιβίωση της σχολής, καθώς αντιμετωπίζει δραματικές -όπως αναφέρουν- ελλείψεις διδακτικού προσωπικού, επικίνδυνες και ανεπαρκείς κτιριακές και εργαστηριακές υποδομές και αίθουσες διδασκαλίας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σήμερα υπηρετούν μόλις 19 μέλη ΔΕΠ γεγονός που οδήγησε στην κατάργηση των τομέων του, σύμφωνα με πρόσφατο νόμο, ενώ επίκεινται άλλες 7 αφυπηρετήσεις λόγω ορίου ηλικίας, με αναμενόμενο αποτέλεσμα ως τον Αύγουστο του 2026 το Τμήμα να έχει χάσει το 42% των μελών του. Επίσης υφίσταται συστηματική, ιδιαίτερα δαπανηρή, προμελέτη για την ανέγερση νέου κτιρίου Φαρμακευτικής από το έτος 2005 με τις απαραίτητες προδιαγραφές, ωστόσο «καμία πρυτανική αρχή δεν προχώρησε στον προγραμματισμό υλοποίησης του έργου», όπως αναφέρουν τα μέλη της Συνέλευσης.

Στην επιστολή σημειώνεται ότι το Τμήμα έχει υποστεί πολλές μετακινήσεις σε διάφορα κτίρια, ενώ συνυπάρχει με άλλα τμήματα, και γίνεται λόγος για «διαχρονική εγκατάλειψη του Τμήματος Φαρμακευτικής από τις αρχές του ΑΠΘ». Ακόμα επισημαίνεται πως παρά τις συνθήκες αυτές, το Τμήμα έχει συμβάλει μέχρι τώρα στην εκπαίδευση του μισού σχεδόν αριθμού των αποφοίτων Φαρμακευτικής στην Ελλάδα, πολλοί από τους οποίους διαπρέπουν σε κορυφαία ακαδημαϊκά και ερευνητικά ιδρύματα καθώς και σε ιδιωτικούς φαρμακευτικούς κολοσσούς, ενώ τα μέλη ΔΕΠ συμμετέχουν ενεργά με δημοσιεύσεις σε επιστημονικά περιοδικά και έχουν διακριθεί παγκόσμια.

«Θεωρείται επιτακτική η ανάγκη να ληφθούν άμεσα μέτρα από τη διοίκηση του Πανεπιστημίου, το υπουργείο Παιδείας, το υπουργείο Υγείας καθώς και από τους πολιτειακούς φορείς της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και των τοπικών αρχών», καταλήγουν τα μέλη της Συνέλευσης, εκφράζοντας τη διαφωνία τους στη διαδικασία κατανομής νέων θέσεων, ζητώντας την πρόσληψη τουλάχιστον 6 μελών ΔΕΠ και επιπλέον μελών σε νέα γνωστικά αντικείμενα, αλλά και την εγκατάσταση σε ασφαλή χώρο 15.532 τετραγωνικών μέτρων.
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Απονεμήθηκαν και δύο ειδικά βραβεία «αριστίνδην»
Στόχος η απρόσκοπτη τροφοδοσία των κρατών μελών σε φαρμακευτικά προϊόντα






Σχετικά άρθρα

ΠΦΣ: Κατηγορεί τον υπουργό Οικονομικών ότι ευνοεί τράπεζες και funds
Και ζητά να ενταχθούν τα φαρμακεία στη νέα ρύθμιση για τα POS
Σε 56 χώρες επιτρέπεται ο εμβολιασμός στα φαρμακεία
Σύμφωνα με τα πρόσφατα δεδομένα της Διεθνούς Φαρμακευτικής Ομοσπονδίας (FIP)