Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επάγγελμα: Φαρμακοποιός

τελευταία νέα


Φαρμακευτικές Ιστοσελίδες: F.O.F.I.

16/12/2008
Παρουσίαση του δικτυακού τόπου της Ομοσπονδίας Συλλόγων Ιταλών Φαρμακοποιών
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Ομοσπονδία Συλλόγων Ιταλών Φαρμακοποιών

Federazione Ordini Farmacisti Italiani (F.O.F.I.)

(http://www.fofi.it


Λίγα λόγια για την Oμοσπονδία Συλλόγων Ιταλών Φαρμακοποιών

Η Ομοσπονδία Συλλόγων Ιταλών Φαρμακοποιών (Federazione Ordini Farmacisti Italiani - F.O.F.I.) αποτελεί το συλλογικό όργανο που εκπροσωπεί τους φαρμακοποιούς της Ιταλίας σε εθνικό επίπεδο. Βασικός της ρόλος είναι:

• ο συντονισμός των δραστηριοτήτων των 100 τοπικών φαρμακευτικών συλλόγων της Ιταλίας

• η διασφάλιση και η προάσπιση των επαγγελματικών δικαιωμάτων και των κεκτημένων του φαρμακευτικού κλάδου

• η προώθηση του φαρμακευτικού επαγγέλματος, μέσα από τη βελτιστοποίηση της επιστημονικής επάρκειας των Ιταλών φαρμακοποιών.

Η F.O.F.I. ιδρύθηκε κατά την περίοδο που ακολούθησε το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο (1946), στο πλαίσιο της γενικότερης ανασυγκρότησης και της νομικής κατοχύρωσης των επαγγελμάτων υγείας. Σήμερα εδρεύει στη Ρώμη, συγκροτείται ως σώμα από την ολομέλεια των προέδρων των τοπικών φαρμακευτικών συλλόγων της ιταλικής επικράτειας («Εθνικό Συμβούλιο»-Consiglio Nazionale) και διοικείται από ένα συμβούλιο 13 μελών («Κεντρική Επιτροπή» - Comitato Centrale) που αποτελείται από πρόεδρο, αντιπρόεδρο, γραμματέα, ταμία και 9 μέλη. Σε ένα επιπλέον όργανο 4 μελών έχει ανατεθεί ο έλεγχος, η διαχείριση και η επιθεώρηση των οικονομικών θεμάτων του φαρμακευτικού κλάδου της Ιταλίας («Σώμα Οικονομικών Ελεγκτών» - Collegio dei Revisori dei Conti).


Η Ομοσπονδία Συλλόγων Ιταλών Φαρμακοποιών στο διαδίκτυο

Στον ιστότοπο (website) της F.O.F.I. (υπάρχει μόνο μία έκδοση, στα ιταλικά) ο επισκέπτης μπορεί να ενημερωθεί για την ιστορική διαδρομή, τη συγκρότηση, το ρόλο και την αποστολή της Ομοσπονδίας, να διαβάσει την ιταλική φαρμακευτική δεοντολογία, να εντοπίσει τους τοπικούς φαρμακευτικούς συλλόγους της Ιταλίας και να πληροφορηθεί για όλες τις πτυχές του φαρμακευτικού επαγγέλματος (σπουδές φαρμακευτικής, σταδιοδρομία ως φαρμακοποιός, επαγγελματική καθημερινότητα και υποχρεώσεις που διέπουν το επάγγελμα του φαρμακοποιού). Μπορεί ακόμη να ενημερωθεί για κάθε νέα δραστηριότητα της F.O.F.I. (εκδηλώσεις, επιμορφωτικά σεμινάρια, κοινωνικές παρεμβάσεις), να διαβάσει ενδιαφέροντα άρθρα σχετικά με θέματα φαρμάκων και φαρμακοεπαγρύπνησης, ενώ επιπλέον σε μέλη-επαγγελματίες φαρμακοποιούς ή σε τοπικούς φαρμακευτικούς συλλόγους παρέχεται και η δυνατότητα εξατομικευμένης πρόσβασης.

Εισάγοντας τη διεύθυνση http://www.fofi.it στη γραμμή διευθύνσεων του φυλλομετρητή σας (π.χ., internet explorer), προωθείστε στην αρχική σελίδα (“Home”) του ιστοτόπου της Ομοσπονδίας Συλλόγων Ιταλών Φαρμακοποιών, η οποία εξ ορισμού αφορά τη γενική (δημόσια) πρόσβαση στον ιστότοπο (ένδειξη “AREA PUBBLICA”, στο επάνω και δεξιό τμήμα της ιστοσελίδας). Επιλέγοντας την ένδειξη “AREA FARMACISTI” τα εγγεγραμμένα μέλη στον ιστότοπο της F.O.F.I. (φαρμακοποιοί και φαρμακευτικοί σύλλογοι) μπορούν να έχουν εξατομικευμένη πρόσβαση.

Επιστρέφοντας στην αρχική σελίδα της περιοχής δημόσιας πρόσβασης (“AREA PUBBLICA”), μπορούμε να διακρίνουμε τα εξής δύο μέρη:

» 1ο ΜΕΡΟΣ

Μία γραμμή στο επάνω και αριστερό μέρος της ιστοσελίδας με τις ενδείξεις “Home” (αρχική σελίδα), “Contatti” (στοιχεία επικοινωνίας με τη F.O.F.I.), “Mappa” (αντιστοιχεί στη σταθερή στήλη που βρίσκεται αριστερά, σε κάθε σελίδα του ιστοτόπου και την οποία θα περιγράψουμε παρακάτω) και “Cerca” (η μηχανή αναζήτησης του ιστοτόπου).

Κάτω από το λογότυπο της F.O.F.I. (φωτογραφία) υπάρχει σε μία οριζόντια γραμμή το κυρίως μενού του ιστοτόπου της Ομοσπονδίας (“Chi siamo”, “Deontologia”, “Elenco ordini”, “Come si diventa farmacisti”). Επιλέγοντας καθεμία από τις παραπάνω επιλογές, ανοίγει το αρχικό (εισαγωγικό) κείμενο του κάθε μενού με μία λίστα συμπληρωματικών θεμάτων στα δεξιά του (“Vedi anche” - «Δείτε επίσης»).

Αναλυτικότερα:

Chi siamo” («Ποιοι είμαστε»): Εδώ περιγράφεται συνοπτικά η ιστορική διαδρομή της F.O.F.I. (“La storia della Federazione”) ενώ, επιλέγοντας και τα υπόλοιπα θέματα στα δεξιά, μπορείτε να ενημερωθείτε για το ρόλο και τη λειτουργία της F.O.F.I. (“Funzioni della Federazione”), την οργανωτική δομή της (“Organi della Federazione”), τα μέλη που απαρτίζουν την Κεντρική Επιτροπή (“Componenti il Comitato Centrale”) και τη διεύθυνση της Ομοσπονδίας, του Γραφείου Τύπου της καθώς και τα μέλη του διοικητικού προσωπικού της (“Uffici federali”).

Deontologia” («Δεοντολογία»): Στο μενού αυτό ο επισκέπτης του ιστοτόπου της F.O.F.I. μπορεί να διαβάσει αναλυτικά την ιταλική φαρμακευτική δεοντολογία.

Elenco Ordini” («Κατάλογος Συλλόγων»): Από το μενού αυτό γίνεται η αναζήτηση των τοπικών φαρμακευτικών συλλόγων της Ιταλίας με τη βοήθεια ενός διαδραστικού χάρτη των περιοχών της χώρας, στα δεξιά του κειμένου. Περνώντας τον κέρσορα πάνω από κάθε περιοχή, εμφανίζεται το όνομά της. Κάνοντας ένα κλικ στην περιοχή που επιθυμείτε, εμφανίζεται μία αλφαβητική λίστα με όλους τους τοπικούς φαρμακευτικούς συλλόγους που ανήκουν σε αυτή, καθώς και στοιχεία επικοινωνίας μαζί τους.

Come si diventa farmacisti” («Πώς γίνεται κάποιος φαρμακοποιός»): Εδώ περιγράφεται συνολικά η διαδικασία με την οποία γίνεται κάποιος φαρμακοποιός στην Ιταλία (σπουδές, εξετάσεις, πρακτική εξάσκηση - “Come si diventa farmacista”) και αναλύονται οι επαγγελματικές δραστηριότητες του φαρμακοποιού (“Attività professionali del Farmacista”).


» 2ο ΜΕΡΟΣ

Στο αριστερό τμήμα της κάθε ιστοσελίδας υπάρχει μία σταθερή στήλη η οποία αποτελείται από 3 ενότητες: “Primo piano”, “Attività della Federazione” και “Servizi al cittadino”. Επιλέγοντας καθεμία από τις επιλογές των 3 ενοτήτων, ανοίγει το αρχικό (εισαγωγικό) κείμενο της κάθε ενότητας με μία λίστα συμπληρωματικών θεμάτων στα δεξιά του (“Vedi anche”– «Δείτε επίσης»).

Αναλυτικότερα:

Primo piano” («Σε πρώτο πλάνο»): Εκδηλώσεις και δραστηριότητες της F.O.F.I. (“Eventi”), ειδήσεις (“Notizie dalla Federazione”), δελτία τύπου (“Comunicati stampa”).

Attività della Federazione” («Δραστηριότητες της Ομοσπονδίας»): Διαλέξεις με αντικείμενο τη σχέση φαρμάκων και αθλητικής δραστηριότητας (“Farmaci e Sport”), επιμορφωτικά σεμινάρια on-line στα οποία οι εγγεγραμμένοι φαρμακοποιοί μπορούν να εκπαιδευτούν σε σημαντικά θέματα που αφορούν το επάγγελμά τους (“Ecm on-line”), συμμετοχή στο πρόγραμμα φαρμακοεπαγρύπνησης με το οποίο δίνεται η δυνατότητα στους φαρμακοποιούς για αναφορά περιστατικών που αφορούν την ασφάλεια των φαρμακευτικών σκευασμάτων (“Farmacovigilanza”), δυνατότητα υποστήριξης του θεσμού της «χάρτας φαρμάκων», μιας πρωτοβουλίας Ιταλών επιστημόνων, ακαδημαϊκών και άλλων πολιτών που έχει σκοπό την προώθηση της ασφαλούς χρήσης των φαρμάκων (“Carta del Farmaco”), καθώς και περιληπτική περιγραφή των καθηκόντων των φαρμακοποιών, αναφορικά με τον κλάδο στον οποίο εργάζονται (επαγγελματίες φαρμακείου κοινότητας, νοσοκομειακοί φαρμακοποιοί κ.ά. - “Documento Programmatico”).

Servizi al cittadino” («Υπηρεσίες προς τον πολίτη»): Ενημέρωση για θέματα υγείας όπως η πρόληψη της γρίπης και ο αντιγριπικός εμβολιασμός (“Prevenire l’ influenza”), θέματα ταξιδιωτικής ιατρικής (“Viaggi e salute”), αναφορά σε επείγουσες και ιδιαίτερες περιπτώσεις στις οποίες ένα φάρμακο θα μπορούσε να χορηγηθεί κατ’ εξαίρεση χωρίς ιατρική συνταγή (“Farmaci senza ricetta in caso di urgenza”), θέματα φορολογικά των φαρμακοποιών και θέματα που αφορούν οικονομικές διευθετήσεις των πολιτών σε σχέση με φάρμακα που αγοράζουν (“Guida alla detrazione fiscale dei medicinali”), κατηγοριοποίηση φαρμάκων με βάση το ποσοστό αποζημίωσής τους από τα ασφαλιστικά ταμεία (“Classi e costi dei farmaci”) και αναφορά στη διαδικασία προσαρμογής της τιμής των φαρμάκων κατά τη νομισματική μετάβαση από την ιταλική λίρα στο ευρώ (“Tariffa nazionale dei medicinali”).

Τέλος, σε ό,τι αφορά το κεντρικό τμήμα της αρχικής ιστοσελίδας στην περιοχή δημόσιας πρόσβασης, σ’ αυτήν αναρτώνται τα πιο δημοφιλή και τα πιο επίκαιρα θέματα των μενού και των ενοτήτων που περιγράφηκαν παραπάνω, ενώ στο δεξιό τμήμα της ιστοσελίδας παρέχεται πρόσβαση στους τοπικούς φαρμακευτικούς συλλόγους της Ιταλίας, μέσα από ένα διαδραστικό χάρτη.


Από τον Χάρη Κουτσούλα

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Βασική της προτεραιότητα να καλύψει τις ανεκπλήρωτες ανάγκες των ασθενών
Και παρέχει υπηρεσίες εκεί ακριβώς που βρίσκονται οι ασθενείς


Σχετικά άρθρα

Το πρώτο κινητό φαρμακείο θέτει σε λειτουργία το πανεπιστήμιο Yale
Και παρέχει υπηρεσίες εκεί ακριβώς που βρίσκονται οι ασθενείς
Φ.Σ. Ηρακλείου: Μνημόνιο συνεργασίας με το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας
Για την προαγωγή της Δημόσιας Υγείας & της Φαρμακευτικής Επιστήμης
Ονυχομυκητίαση το καλοκαίρι;
Η f-anazitisi δίνει τη λύση!
Θα αυξηθεί ο αριθμός των φαρμακείων της χώρας;
Διάταξη σε νομοσχέδιο του υπ. Υγείας προβλέπει κατΆ εξαίρεση χορήγηση αδειών λειτουργίας