Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

τελευταία νέα


Φαρμακείο των διακοπών

3/7/2007
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
Κάθε χρόνο, τέτοια εποχή, έρχεστε στα φαρμακεία μας, είτε υγιείς είτε ασθενείς, έτοιμοι να πραγματοποιήσετε τη δική σας μικρή αργοναυτική εκστρατεία. Και όταν μας λέτε το όνομα της μαγικής τοποθεσίας που θα πάτε το καλοκαίρι, βλέπουμε να καθρεφτίζεται στα μάτια σας η Αργώ. Αυτή τη μικρή σας προσωπική αργοναυτική εκστρατεία τη βαφτίζετε με το όνομα διακοπές. Με τη λέξη όμως διακοπές (ως γνωστόν εκ του ρήματος διακόπτω) περιγράφουμε συνήθως το τι δε θα κάνουμε και όχι το τι θα κάνουμε.

Αυτό φαίνεται, ανάμεσα στ’ άλλα, και από την πληθώρα των άρθρων που γράφονται από μη υγειονομικούς επιστήμονες για το φαρμακείο των διακοπών.

Δεκάδες σελίδες αναλώνονται κάθε χρόνο για να καταλήξουν στο «πάρτε βαμβάκι, οινόπνευμα, κόκκινο, οξυζενέ, τσιρότα, δύο γάζες κι έναν επίδεσμο», λες και τα υλικά αυτά δεν υπάρχουν ήδη στο φαρμακείο του αυτοκινήτου. ¶λλες τόσες σελίδες σας εκλιπαρούν να πάρετε φάρμακα για τον πονοκέφαλο, τη ναυτία και τους πόνους της περιόδου.

Οι πιο προχωρημένες προτάσεις συμπληρώνονται με αντιβιοτικό, αντικουνουπικό, αντιισταμινικό, αντιφθειρικό, αντιπαρασιτικό μέσα σε μια τσάντα, στην οποία θα πρέπει να χωρέσει και το αντηλιακό και το αποσμητικό και το αντισυλληπτικό, αλλά και το αντιυπερτασικό και το αντιθρομβωτικό καθώς και το αντιασθματικό που παίρνετε!

Σας ζητούν να μετατρέψετε το port baggage του αυτοκινήτου σας σε φαρμακείο πολεμικού πλοίου, γιατί δε γνωρίζουν ούτε ποιοι είστε, ούτε τι είδους διακοπές θα κάνετε, ούτε εάν η υγεία και η φυσική σας κατάσταση είναι τέτοιες, ώστε να αντεπεξέλθετε στη δραστηριότητα των διακοπών που επιλέξατε. Εκείνο όμως που δε γνωρίζουν πάνω απ’ όλα είναι αυτό που βλέπουμε συχνά στα φαρμακεία, όταν παρατηρούμε την Αργώ στα μάτια σας. Γνωρίζουμε δηλαδή καλά ότι θέλετε την υγεία σας, αλλά γνωρίζουμε εξίσου καλά ότι περισσότερο θέλετε να αισθάνεστε ότι έχετε αξία, και γι’ αυτό συχνά θυσιάζετε την υγείας σας. Γι’ αυτό και στις διακοπές σας συνήθως κάνετε διαφορετικά πράγματα από αυτά που κάνετε τον υπόλοιπο χρόνο. Όσοι ασκείτε χειρωνακτικά επαγγέλματα προτιμάτε το ψάρεμα, την ψάθα και πιθανόν μια επίσκεψη στο λαογραφικό μουσείο του νησιού, ενώ όσοι εργάζεστε σε γραφείο κάνετε αναβάσεις, καταδύσεις και γενικά οτιδήποτε ξυπνά το σώμα και ξεκουράζει το πνεύμα σας.

Με άλλα λόγια, γνωρίζουμε ότι στις διακοπές σας θέλετε να κάνετε μια υπέρβαση, όπως επίσης δε θέλετε να ακούτε για αρρώστιες. Γι’ αυτό, σας είναι πιο εύκολο να ασχοληθείτε με το πώς θα χωρέσει ο κινητήρας της φουσκωτής σας βάρκας ή το τάβλι και η κιθάρα στο αυτοκίνητο, παρά με το πώς θα εξοπλίσετε το φαρμακείο των διακοπών. Θεωρείτε ότι η προετοιμασία του φαρμακείου, σας κάνει μίζερους και υποχόνδριους, την ίδια στιγμή που η εργασία σας σε πολύωρους και εντατικούς ρυθμούς όλο το χρόνο δείχνει ότι μόνο επιπόλαιοι και ανεύθυνοι δεν είστε.

Τι θα λέγατε όμως, εάν σας πρότεινα ως φαρμακοποιός να δείτε το μικρό, άρα φορητό, φαρμακείο των διακοπών σαν εργαλείο και όχι σαν αναγκαίο κακό; Σίγουρα θα με ρωτούσατε τι μπορώ να κάνω με ένα τέτοιο εργαλείο. Να σας απαντήσω ευθέως: μπορείτε να πάτε σε μέρη που δε γίνεται να πάτε, εάν δεν είστε εφοδιασμένοι με αυτό. Για παράδειγμα, εάν με τη βαρκούλα σας πάτε μέχρι την επόμενη παραλία, για να βρείτε άλλους συνωστισμένους και ξεροψημένους παραθεριστές που είχαν την ίδια ιδέα και παρόμοια βάρκα με εσάς, εάν προσθέσετε ένα αξιοπρεπές φαρμακείο, θα μπορείτε να πάτε στο κοντινό ερημικό νησάκι ή μια πιο μακρινή παραλία.

Σας προτείνω, λοιπόν, αφού διαβάσετε το άρθρο, να ρίξετε μια ματιά στο φαρμακείο του αυτοκινήτου σας. Εάν δεν το έχετε χρησιμοποιήσει ποτέ, θα πρέπει θεωρητικά να έχει μέσα όλα τα απαραίτητα και προβλεπόμενα εφόδια. Στον έλεγχο που θα κάνετε, θα πρέπει κατ’ αρχήν να ελέγξετε την ημερομηνία λήξης τόσο του φαρμακευτικού, όσο και του επιδεσμικού υλικού.

Εάν κάτι έχει λήξει, θα πρέπει να το αντικαταστήσετε χωρίς ενδοιασμό. Εάν ένα υλικό δεν έχει λήξει, αλλά η γενική του εμφάνιση, το χρώμα ή η μυρωδιά του δε σας εμπνέει εμπιστοσύνη, αλλάξτε το.

Πριν, όμως, πάτε στο φαρμακοποιό σας, ρίξτε μια ματιά και στο κουτί του φαρμακείου σας. Ένα φαρμακείο πρέπει να είναι αφενός μεν λειτουργικό, αφετέρου δε να έχει τις κατάλληλες διαστάσεις, για να μπορεί να σας επιτρέπει να συγκεντρώνετε όλα τα φάρμακα σε ένα σημείο. Από την άλλη μεριά, πρέπει να διαπιστώσετε σε τι κατάσταση βρίσκεται το φαρμακείο σας. Αυτό που θα δείτε (ταλαιπωρία υλικού λέγεται στη φαρμακευτική) εξαρτάται από τρεις παράγοντες: την ηλικία του φαρμακείου, τη θέση φύλαξης του φαρμακείου και την ποιότητα των υλικών του.

Έτσι, όταν επισκεφθείτε το φαρμακοποιό σας, ρωτήστε ευθέως εάν το συγκεκριμένο φαρμακείο με τα φάρμακα που περιέχει θα σας καλύψει τις ανάγκες για τις συγκεκριμένες διακοπές που θα κάνετε εφέτος.

Για να μπορέσει όμως ο φαρμακοποιός σας να σας βοηθήσει πραγματικά, θα πρέπει να του δώσετε τα παρακάτω στοιχεία:
Πού θα πάτε για διακοπές και πώς σκέπτεστε να τις περάσετε; Είναι άσκοπο να προσθέσει κανείς φάρμακο για τη ναυτία, εάν το ταξίδι δεν περιλαμβάνει πολλές κλειστές στροφές ή καράβι. Από την άλλη μεριά, η ορειβασία και η βαρκάδα απαιτούν πιο ανθεκτικά φαρμακεία στις μεταβολές της θερμοκρασίας και της υγρασίας.
Υπάρχει ιατρείο και φαρμακείο στην περιοχή που θα κάνετε διακοπές; Εάν ναι, τότε τα όσα είπαμε παραπάνω είναι υπεραρκετά. Εάν όχι (π.χ. μη οργανωμένο κάμπινγκ σε δύσβατη περιοχή), τότε και μόνο τότε θα χρειαστείτε τα φάρμακα που αναφέρθηκαν στην αρχή του άρθρου. Γενικά, όσο λιγότερο οργανωμένη είναι η περιοχή που θα κάνετε διακοπές, τόσο πιο οργανωμένο πρέπει να είναι το φαρμακείο σας. Κι όσο πιο αντίξοες καιρικές συνθήκες συναντήσετε τόσο πιο κατάλληλο θα πρέπει να είναι το κουτί του.
Σε τι κατάσταση βρίσκεται τόσο η δική σας υγεία όσο και η υγεία αυτών που θα συνταξιδέψουν μαζί σας; Τα φάρμακα που θα σας προσθέσει ο φαρμακοποιός στο φαρμακείο των διακοπών σας δεν πρέπει να αλληλεπιδρούν με τα φάρμακα που εσείς και η οικογένεια/παρέα σας παίρνετε. Ακόμα και το «αθώο» ιώδιο έχει τους περιορισμούς του! Γνωρίζετε ότι θα πρέπει να το αποφεύγετε, εάν πάσχετε από νόσο του θυρεοειδή;
Έχετε ξαναχρησιμοποιήσει τα φάρμακα αυτά; Είναι άσκοπο έως και επικίνδυνο να ψάχνετε για οδηγίες χρήσης τη στιγμή του επείγοντος περιστατικού. Ο φαρμακοποιός σας αφενός μεν θα σας εκπαιδεύσει στο σωστό τρόπο χρήσης των φαρμάκων και επιδεσμικών υλικών, αφετέρου δε θα επιλέξει εκείνα τα υλικά που είναι σίγουρος ότι εσείς προσωπικά δε θα μπορείτε να χρησιμοποιήσετε.

Έχω δει άπειρες φορές να ταλαιπωρούνται παιδάκια με οινόπνευμα επάνω σε ανοιχτό τραύμα, επειδή η μητέρα δεν είχε εξοικειωθεί στη μυρωδιά του οξυζενέ που δεν τσούζει! Από την άλλη μεριά, το φαρμακείο θα πρέπει να είναι έτσι φτιαγμένο, που να προφυλάσσει τα φάρμακα από τον ήλιο και να μην καταστρέφεται, εάν κατά λάθος αφήσουμε ανοιχτό το μπουκαλάκι με το οινόπνευμα ή το οξυζενέ.

Ποιοι έρχονται μαζί σας; Εάν στην παρέα σας συμμετέχουν ευπαθείς ομάδες (παιδιά, υπέργηροι), ο φαρμακοποιός θα προσθέσει φάρμακα ανάλογα με τις ιδιαιτερότητες αυτές. Από την άλλη μεριά, το φορητό αυτό φαρμακείο πρέπει να διαθέτει μηχανισμό που να το κάνει απροσπέλαστο σε παιδιά ή άτομα χαμηλής πνευματικής αντίληψης.

Και κάτι τελευταίο, αλλά εξίσου σημαντικό, στην αργοναυτική εκστρατεία που έκανε ο Ιάσονας το 1400 π.Χ., το ρόλο του πραγματικού φαρμακοποιού τον έπαιξε η Μήδεια. Η Μήδεια ήταν εκείνη που βοήθησε τον Ιάσονα να κλέψει το χρυσόμαλλο δέρας από το Δράκοντα, κοιμίζοντάς τον με το κλαδί ενός φρεσκοκομμένου κέδρου, που το είχε προηγουμένως βουτήξει σε ένα μαγικό φίλτρο. Ήταν εκείνη που έδωσε στον Ιάσονα την αλοιφή, για να προστατευτεί από τη φωτιά που έβγαζαν οι ταύροι. Στη μίνι αργοναυτική εκστρατεία που θα κάνετε εσείς, το 2005 μ.Χ., ένας πρέπει να παίξει το ρόλο της Μήδειας, να είναι δηλαδή ο φαρμακοποιός της παρέας. Εσείς! Κι αυτό, γιατί εσείς κρατάτε το πιο σημαντικό εργαλείο των διακοπών, δηλαδή την ασφάλεια της οικογένειας και της παρέας σας. Ο φαρμακοποιός της γειτονιάς σας που θα σας προμηθεύσει το κατάλληλο για σας εργαλείο, θα σας εκπαιδεύσει και στη χρήση του. Τι περιμένετε λοιπόν; Η Αργώ είναι έτοιμη να σαλπάρει!


Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Προσφέρει μηνιαίες αποδοχές με 14 ημέρες εργασίας κατά μέσο όρο
Για την παροχή υψηλής ποιότητας φαρμάκων προστιθέμενης αξίας


Σχετικά άρθρα

Η δρεπανοκυτταρική νόσος προλαμβάνεται με τον προγεννητικό έλεγχο
Όμως δεν είναι υποχρεωτικός στην Ελλάδα επισημαίνει ο ΠΑΣΠΑΜΑ
Ηλ. Μόσιαλος: Σε 6 μήνες ξεκινά πανευρωπαϊκά η κοινή αξιολόγηση των καινοτόμων θεραπειών
Ο καθηγητής μίλησε στο 1st SFEE Summit για τις τεράστιες προκλήσεις στην Υγεία
Κατ' οίκον ογκολογικές θεραπείες ξεκίνησε και το νοσοκομείο ΜΕΤΑΞΑ
ELPEN και Win Medica δώρισαν τον απαραίτητο εξοπλισμό
Ιουλία Τσέτη: Επίτιμη Δρ Φαρμακευτικής στο Πανεπιστήμιο Πατρών
«Η συνεργασία Ακαδημίας & φαρμακοβιομηχανίας, αναγκαία συνθήκη για την πρόοδο της νέας γενιάς», όπως ανέφερε