Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επάγγελμα: Φαρμακοποιός

τελευταία νέα

Ξεκινά η διάθεση Φαρμάκων Υψηλού Κόστους από τα ιδιωτικά φαρμακεία
Όλη η διαδικασία που πρέπει να ακολουθήσουν οι ασθενείς
20 φαρμακεία κλειστά στην Αθήνα εξαιτίας του κορονοϊού
Δηλώσεις του Κ. Λουράντου στο f.daily
Το σημαντικό μάθημα που μας έδωσε ο κορονοϊός
Από το Κέντρο Κλινικής Επιδημιολογίας και Έκβασης Νοσημάτων CLEO του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος


Φαρμακείο: Τι πρέπει να γνωρίζετε για την κτηνιατρική φροντίδα;

24/5/2019 2:46:13 μμ
Οι ειδικοί απαντούν για τη σωστή χορήγηση φαρμάκων στα κατοικίδια
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Διαβήτης, άγχος και σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου είναι μερικές μόνο από τις παθήσεις που πλήττουν και τα κατοικίδια ζώα. Σε μια εποχή που τα κατοικίδια έχουν ονόματα ανθρώπων, λογαριασμούς στα social media, ακόμα και ασφάλιση υγείας, δεν είναι παράξενο να έχουν και το φαρμακοποιό τους, τον επαγγελματία υγείας που -σε συνεργασία με τον κτηνίατρο- θα συμβουλέψει για τον τρόπο λήψης των φαρμάκων που τους είναι απαραίτητα, τις πιθανές παρενέργειες και τις αλληλεπιδράσεις.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Φαρμακολογίας στο πανεπιστήμιο St Francis στην Πενσιλβάνια των ΗΠΑ, Peter Kreckel, η εμπλοκή στη φροντίδα των ζώων αποτελεί μια καλή ευκαιρία για τους φαρμακοποιούς, καθώς δεν υπάρχουν μεγάλες διαφορές από τις υπάρχουσες γνώσεις τους (συχνά τα φάρμακα είναι κοινά) και με ένα καλό εγχειρίδιο για τα κτηνιατρικά φάρμακα θα μπορούν να ανταπεξέλθουν αποτελεσματικά.

Η μεγάλη διαφορά είναι συνήθως στη δοσολογία, καθώς πέρα από τη διαφορά του βάρους, τα ζώα μεταβολίζουν τα φάρμακα με διαφορετικό τρόπο.

Για παράδειγμα: Η μελοξικάμη για την αρθρίτιδα χορηγείται στους σκύλους σε δόση πολύ χαμηλότερη από του ανθρώπου, ενώ η λεβοθυροξίνη χορηγείται σε υψηλότερη δόση. Επίσης, διαφέρουν και οι παρενέργειες από είδος σε είδος, π.χ. οι γάτες μπορεί να πεθάνουν από ιδιοσυγκρασιακή ηπατοπάθεια, αν λάβουν διαζεπάμη από του στόματος.

Γι' αυτό, κατά την Gigi Davidson από τη σχολή Κτηνιατρικής της Βόρειας Καρολίνας, οι φαρμακοποιοί πρέπει να εκπαιδευτούν στην κτηνιατρική φαρμακοθεραπεία για να μπορούν να δώσουν τη σωστή συμβουλή στους πελάτες τους.
«Οι φαρμακοποιοί είναι οι μόνοι επαγγελματίες υγείας που δικαιούνται να παρέχουν φαρμακευτική φροντίδα σε όλα τα πλάσματα, όχι μόνο στους ανθρώπους και αυτό είναι μεγάλη ευθύνη», τονίζει η ίδια και προτείνει μια ηλεκτρονική πηγή πληροφοριών για τα κτηνιατρικά φάρμακα εδώ.
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Με βάση τις οδηγίες και τα παραδείγματα του Π.Ο.Υ.
H 4η Επιστημονική Εκπαιδευτική Διημερίδα Υγείας & Έκθεση Πελοποννήσου στις 7-8 Μαρτίου


Σχετικά άρθρα

20 φαρμακεία κλειστά στην Αθήνα εξαιτίας του κορονοϊού
Δηλώσεις του Κ. Λουράντου στο f.daily
ΦΣ Θεσσαλονίκης: Τροποποίηση ωραρίου λειτουργίας φαρμακείων
Για όσο χρονικό διάστημα διαρκεί η απαγόρευση κυκλοφορίας
Μ. Βρετανία: Σε τιμή χρυσού τα δισκία παρακεταμόλης
Έφθασαν να κοστίζουν 56 ευρώ κάθε χάπι!
Φαρμακοποιοί: 1 στους 2 εξυπηρέτησε πελάτες σε κατάσταση πανικού
Σύμφωνα με έρευνα σε 300 φαρμακεία