Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Ευ Ζην

τελευταία νέα


Φαρμακείο: Τα 5 αποτελεσματικότερα συμπληρώματα διατροφής για το κρυολόγημα

29/11/2019 5:41:38 μμ
Πλησιάζει η εποχή που τα κρυολογήματα και οι ιώσεις θα είναι σε έξαρση
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Πλησιάζει η εποχή που τα κρυολογήματα και οι ιώσεις θα είναι σε έξαρση και οι φαρμακοποιοί καλούνται να δώσουν αποτελεσματικές λύσεις στους πελάτες ασθενείς τους ώστε να διαχειριστούν τη νόσο τους χωρίς φαρμακευτικές ουσίες. Ανάμεσα στα πιο συχνά διακινούμενα σκευάσματα αυτής της εποχής είναι οι βιταμίνες/μέταλλα/βότανα και οι έρευνες που έγιναν έδειξαν ότι οι παρακάτω αποτελούν ισχυρούς συμμάχους κατά των ιώσεων.

Βιταμίνη C: Η πιο γνωστή βιταμίνη για τη θεραπεία και την πρόληψη του κρυολογήματος. Η πιο συνήθης δόση των 500mg ημερησίως προσφέρει 66% λιγότερες πιθανότητες να κρυολογήσει κάποιος, ενώ υψηλότερες δόσεις μειώνουν τον κίνδυνο κατά 45%. Δόσεις του 1-2gr την ημέρα έχουν δείξει ότι μειώνουν τη διάρκεια και τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων από 20 έως και 56%.

Ψευδάργυρος: Οι πιο αποτελεσματικές μορφές είναι ο οξικός ψευδάργυρος και ο γλυκονικός ψευδάργυρος. Σύμφωνα με μελέτες στο NCBI, η λήψη 13-23mg ψευδαργύρου σε παστίλιες κάθε 2 ώρες μέσα στη μέρα θα διώξει το κρυολόγημα μέσα σε περίπου 4 ημέρες σε σύγκριση με 7-11 ημέρες χωρίς θεραπεία. Επιπλέον ανασκόπηση ερευνών έδειξε ότι 75mg ψευδαργύρου σε παστίλλιες είχαν επίσης ταχύτατα αποτελέσματα στη θεραπεία. 

Εχινάκεια (Echinacea): Θεωρείται ο «βασιλιάς» των ανοσολογικών φυτών. Στη μεγαλύτερη μελέτη που έχει γίνει για το φυτό, 673 υγιή άτομα έλαβαν είτε εχινάκεια είτε εικονικό φάρμακο για τέσσερις μήνες και η ομάδα της εχινάκειας είχε σημαντικά λιγότερα κρυολογήματα και σχετικά συμπτώματα, ενώ μείωσε σημαντικά και την επανεμφάνιση της ίωσης. Επίσης, η εχινάκεια συμβάλλει στη μείωση της διάρκειας του κρυολογήματος (μέσα σε 4-6 ημέρες), αλλά και στη μείωση των συμπτωμάτων κατά 23%. Σε μεγάλη μετα-ανάλυση η εχινάκεια έδειξε ότι μείωσε τον κίνδυνο υποτροπής και επιπλοκών από το αναπνευστικό σύστημα κατά 50%, ενώ σε μελέτη σύγκρισης με αντιγριπικό συνταγογραφούμενο φάρμακο η εχινάκεια είχε ελαφρώς καλύτερα αποτελέσματα και με λιγότερες ανεπιθύμητες ενέργειες.

Εlderberry (σαμπούκος): Πρόκειται για ένα είδος μούρου που σύμφωνα με έρευνες βοηθάει στην ανάρρωση και μειώνει τα συμπτώματα μέσα σε 2-3 ημέρες. Φαίνεται πως δρα σε πολύ πρώιμο στάδιο της ίωσης, παρεμποδίζοντας τις πρωτεΐνες που επιτρέπουν στον ιό να προσκολληθεί και να εισέλθει στα κύτταρα. Επιπλέον δρα και σε άλλα στάδια της ίωσης, αφού ο ιός έχει εισαχθεί στα κύτταρα, αναστέλλοντας τον πολλαπλασιασμό του, ενώ παράλληλα διεγείρει την απελευθέρωση των κυτοκινών που ενεργοποιούν το ανοσοποιητικό σύστημα, χάρη στα πολύ ισχυρά αντιοξειδωτικά φλαβονοειδή που περιέχει, τις ανθοκυανιδίνες.

Andrographis (Νεροϊτιά): Λιγότερο γνωστό φυτό που έχει δείξει ότι βελτιώνει σημαντικά τη ρινική καταρροή και τον πονόλαιμο μόλις σε δύο ημέρες και τα υπόλοιπα συμπτώματα σε τέσσερις. Επίσης φαίνεται ότι συμβάλλει και στην πρόληψη , καθώς μελέτη σε παιδιά έδειξε ότι όσα έλαβαν το βότανο είχαν 2,1 χαμηλότερο κίνδυνο να κολλήσουν κρυολόγημα.

2 BONUS TIPS: Προβιοτικά και σκόρδο

Στη μάχη κατά του κρυολογήματος συμμετέχουν και τα προβιοτικά, που ενισχύουν το ανοσοποιητικό, βοηθώντας στην ανάρρωση από λοιμώξεις του αναπνευστικού, όπως έδειξε μεταανάλυση 14 ερευνών για τη λήψη προβιοτικών τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα. Όσο για το σκόρδο, 2,5 gr την ημέρα του εκχυλίσματος μειώνει σημαντικά τη σοβαρότητα του κρυολογήματος και τις ημέρες απουσίας από την εργασία ή το σχολείο. Σε εξάμηνη μελέτη, ομάδα ατόμων που λάμβαναν σκόρδο είχαν 58% λιγότερα κρυολογήματα, κατά 21% λιγότερα συμπτώματα όταν κρυολογούσαν, ενώ πέρασαν 61% λιγότερες μέρες άρρωστοι.
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Και οι σχετικές θέσεις για τα οφέλη τους από το Κέντρο ΑΡΕΤΑΙΟΣ
Τσίχλα μαστίχας sugar free με προβιοτικά και ψευδάργυρο






Σχετικά άρθρα

Υποτροφίες «Εις Μνήμη Νικολάου Σαριπόλου»
Από το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας
Νέα στοιχεία για τον αντιφλεγμονώδη ρόλο της άσκησης σε ασθενείς
Γράφει ο Σταύρος Ξηντάρας, Πρωταθλητής Ευρώπης (Αθλητική Ιαπωνική Ξιφασκία), Εξειδικευθείς στην Ιατρική ψυχολογία & Αθλητικές επιστήμες, Διευθυντής του ερευνητικού Ινστιτούτου Spochan
Θετική η επίδραση των βιταμινών C και E σε άνδρες αθλητές
Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Sports Medicine and Health Science
Σημαντικά ευρήματα για τη δράση των πολυβιταμινών στην εγκεφαλική λειτουργία
Η καθημερινή λήψη βελτίωσε τη μνήμη σε ηλικιωμένους