Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επάγγελμα: Φαρμακοποιός

τελευταία νέα


Φαρμακείο με ορθοπεδικό και αθλητιατρικό τμήμα

19/11/2007
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Η Νταϊέν Κοσκινά
µε τον βοηθό
του φαρµακείου της Νίκο Σουλτάτη, φαρµακοποιόΗ Νταϊέν Κοσκινά είναι µια νέα φαρµακοποιός µε πολλή όρεξη για δουλειά και ανάπτυξη της επιχείρησής της. Ακολουθεί την εξέλιξη, όπως κι αν αυτή εκφράζεται, χωρίς να χάνει το ενδιαφέρον για τον άνθρωπο που πρέπει να έχει ο φαρµακοποιός, στάση σίγουρα ελπιδοφόρα για την άσκηση του φαρµακευτικού επαγγέλµατος.
Στο έργο της αυτό δεν είναι µόνη, έχει και την πολύτιµη συµβολή και υποστήριξη του βοηθού και συνεργάτη της στο φαρµακείο, φαρµακοποιού Νίκου Σουλτάτη.
Επιλέξαµε να σας παρουσιάσουµε την Νταϊέν Κοσκινά γιατί στο φαρµακείο της, το οποίο βρίσκεται κοντά στο ΚΑΤ, έχει αναπτύξει ξεχωριστό τµήµα ορθοπεδικών και αθλητιατρικών ειδών. Έναυσµα για την ανάπτυξη αυτού του τµήµατος δεν ήταν µόνο το ευνοϊκό σηµείο πώλησης αλλά κυρίως η αντίληψη της φαρµακοποιού για την υγεία και την προσφορά στον ασθενή.
Για όπλο της η Νταϊέν Κοσκινά έχει τη συνεχή επιµόρφωση και την ενηµέρωση από όλα τα δυνατά µέσα: γιατροί µε τους οποίους συνεργάζεται, εταιρείες που την προµηθεύουν µε τα προϊόντα τους -επιλεγµένες πάντα µε βάση την ποιότητα-, διαλέξεις που παρακολουθεί στο Πανεπιστήµιο, καθώς και ΤV spots ορθοπεδικών ειδών στην τηλεόραση.
Στη συνέντευξη που ακολουθεί µας µιλά για όλα αυτά αλλά και για το παρόν και για το πώς φαντάζεται το µέλλον του φαρµακείου της.


To ιστορικό

Πότε ιδρύθηκε το φαρµακείο;

Το συγκεκριµένο φαρµακείο λειτουργούσε δώδεκα χρόνια, ήταν συστεγασµένο. Εγώ το έχω αναλάβει εδώ και ένα χρόνο. Ευτυχώς έχω σηµαντική βοήθεια και από τον άντρα µου, ο οποίος είναι οικονοµολόγος και έχει συµβάλλει στην οικονοµική διαχείριση του φαρµακείου.

To κοινό

Ποιo είναι το κοινό του φαρµακείου σου;

Είναι άτοµα που έχουν πάρει εξιτήριο από το νοσοκοµείο ή νοσηλεύονται ακόµη, ή ακόµη και συγγενικά πρόσωπα των ασθενών που θέλουν να πάρουν µια συµβουλή σε οποιοδήποτε θέµα ή χρειάζονται κάτι από το φαρµακείο.
Υπάρχουν άτοµα µε ορθοπεδικά προβλήµατα, κυρίως οσφυαλγία, αυχενικό σύνδροµο, αρθρίτιδες, τενοντίτιδες, κατάγµατα και κάθε φύσεως τραυµατισµό στην περιοχή του σώµατος και του προσώπου, αλλά και µε άλλα παθολογικά, θωρακοχειρουργικά, νευρολογικά, νευροχειρουργικά προβλήµατα που έχουν συνταγές και οδηγίες από τους θεράποντες γιατρούς.
Φυσικά στο φαρµακείο έρχονται άτοµα και από τη γειτονιά και κάτοικοι της γύρω περιοχής.

Η ζήτηση

Υπάρχει κάποια εξειδίκευση -γνώση ή εµπειρία- σε σχέση µε τα ορθοπεδικά και αθλητιατρικά είδη, ώστε να παρέχετε συµβουλευτική υποστήριξη στους πελάτες-καταναλωτές του φαρµακείου σας;

Εκτός από τις σπουδές µου, ενηµερώνοµαι συστηµατικά για τα ορθοπεδικά και τα αθλητιατρικά είδη από τα ιατρικά συνέδρια, από τα σεµινάρια και τις διαλέξεις της φαρµακευτικής σχολής που διοργανώνει ο καθηγητής Παπαϊωάννου στο Πανεπιστήµιο Αθηνών, τον οποίο και ευχαριστώ για την παροχή γνώσεων και συµβουλών σε όλους εµάς τους φαρµακοποιούς. Καίριας σηµασίας, επίσης, είναι και η ενηµέρωση που αντλούµε από τις ίδιες τις εταιρείες που µας προµηθεύουν τα ορθοπεδικά είδη.

Οι εταιρείες µε τις οποίες συνεργάζεστε σας παρέχουν και την απαραίτητη εκπαίδευση για τα προϊόντα που σας προµηθεύουν;

Η εταιρεία µάς ενηµερώνει για τη σωστή χρήση του κάθε προϊόντος και µας εκπαιδεύει στο πώς µπορούµε να το προωθήσουµε ανάλογα µε το πρόβληµα που έχει ο κάθε ασθενής σε οποιοδήποτε σηµείο του σώµατός του. Έτσι κι εµείς µε τη σειρά µας είµαστε σε θέση να δώσουµε τις κατάλληλες οδηγίες χρήσης στον πελάτη µας.

Ποια είναι η ανταπόκριση του καταναλωτή σε σχέση µε τα ορθοπεδικά είδη που διακινείτε στο φαρµακείο σας;

Αρκετά καλή. Σύµφωνα µε τη σύσταση του γιατρού, συνήθως, αγοράζουν τα προτεινόµενα είδη. Σε γενικές γραµµές πάρα πολλά άτοµα που δεν έχουν συνταγή γιατρού έρχονται και ζητούν τη γνώµη µας για το εκάστοτε είδος, σύµφωνα µε την πάθησή τους.

Η ιδιαιτερότητα

• Ορθοπεδικά

Ποιες ήταν οι κινήσεις που κάνατε για την ανάπτυξη των ορθοπεδικών ως ιδιαίτερο τµήµα;

Το πρώτο πράγµα που έκανα όταν αποφάσισα να αναπτύξω το ορθοπεδικό τµήµα στο φαρµακείο ήταν να ενηµερωθώ µε κάθε δυνατό τρόπο. Εκτός από την ενηµέρωση που έχω σε τακτά διαστήµατα σχετικά µε την εφαρµογή των ορθοπεδικών ειδών, συµβουλεύοµαι όσον αφορά την ποιότητά τους ειδικά επιστηµονικά έντυπα, τα οποία στη συνέχεια µοιράζονται και σε όσους επισκέπτονται το φαρµακείο µας. Πληροφόρηση αντλώ και από τους γιατρούς µε τους οποίους συνεργάζοµαι, καθώς και από τα TV spot ορθοπεδικών προϊόντων.

Ποια ορθοπεδικά είδη κινούνται περισσότερο στο φαρµακείο σας;

Πατερίτσες, αυχενικά περιλαίµια, κολάρα, ζώνες οσφύος, αντιθροµβωτικές κάλτσες, κηδεµόνες άνω άκρων, περικάρπια, περιαγκώνια, πηχεοκαρπικοί, επιγονατίδες κάτω άκρων, επιστραγαλίδες, µπότες air cast, περιπατητήρες. Όλα τα είδη κινούνται. Κι αν κάτι δεν είναι άµεσα διαθέσιµο, µπορούµε να το εξασφαλίσουµε το συντοµότερο δυνατό για να εξυπηρετήσουµε τον πελάτη µας.

Ποιες απαιτήσεις έχουν οι πελάτες σας και ποιες ο συνταγογράφος γιατρός;

Οι πελάτες µας απαιτούν την ακριβή και σωστή εκτέλεση των συνταγών, την εξυπηρέτηση εφόσον υπάρχει κάποια έλλειψη των φαρµάκων, την εξήγηση της λήψης των φαρµάκων και την εφαρµογή των ορθοπεδικών ειδών. Όσον αφορά το γιατρό, η απαίτησή του είναι η καλή συνεργασία για την άµεση εξυπηρέτηση του ατόµου. Το σηµαντικό είναι η καλή σχέση που έχουµε τόσο µε τους πελάτες όσο και µε τους γιατρούς.

Πώς είναι η σχέση µε τους προµηθευτές σας;

Συνεργάζοµαι κυρίως µε την εταιρεία Κυρίτσης Ορθοπαιδικά αλλά και µε τις εταιρείες Mega Care, Orthomedics κ.ά. Έχω πολύ καλή σχέση. Δεν έχω κανένα παράπονο.

Από εµπορική άποψη αξίζει να υπάρχουν τα ορθοπεδικά είδη στο φαρµακείο;

Ανεξάρτητα από την εµπορική πλευρά των ειδών αυτών, αποτελούν απαραίτητο συµπλήρωµα για τη θεραπεία ανακούφισης και βελτίωσης πολλών ορθοπεδικών παθήσεων και κακώσεων και στους αθλητές. Σίγουρα αποφέρουν κέρδος στο φαρµακοποιό, αλλά είναι σηµαντικό να αναπτύσσεται έτσι το είδος ώστε πρωτίστως να µένει ευχαριστηµένος ο ασθενής που θα έρθει να το αγοράσει στο φαρµακείο.

• Αθλητιατρικά

Με τα αθλητιατρικά πώς και ασχολήθηκες;

Μην ξεχνάτε ότι είµαστε ένα φαρµακείο που βρίσκεται κοντά στο ΚΑΤ και στο Ολυµπιακό Στάδιο. Είναι πολύ λογικό να ασχοληθεί κανείς µε τα αθλητιατρικά είδη.

Αθλητιατρική διατροφή. Τι γνωρίζετε γι’ αυτήν; Πώς την υποστηρίζετε συµβουλευτικά;

Όσοι ασχολούνται µε τον αθλητισµό, επαγγελµατικά ή όχι, ξέρουν ότι χρειάζονται µια ειδική αθλητική διατροφή. Εκεί χρειάζεται προσοχή, ώστε ο αθλητής να πάρει προϊόν υψηλών προδιαγραφών, το οποίο θα εγγυάται την καθαρότητα από απαγορευµένες ουσίες.
Καλό θα είναι τα προϊόντα αυτά να είναι ελεγµένα από εργαστήρια της Διεθνούς Ολυµπιακής Επιτροπής.

Εσείς ποια είδη συµπληρωµάτων διατροφής διαθέτετε ειδικά για αθλητές;

Ενδεικτικά θα σας αναφέρω ορισµένα από τα συµπληρώµατα διατροφής που προορίζονται για αθλητές, όπως βιταµίνες, πρωτεΐνες, αµινοξέα, ηλεκτρολύτες, σύµφωνα όλα µε εργαστηριακές εξετάσεις και µε τις προδιαγραφές που θέτουν οι γιατροί των οµάδων, τα σωµατεία και τα γυµναστήρια. Δεν µπορεί να έρθει κάποιος αθλητής να σου ζητήσει κάτι, χωρίς να έχει περάσει από κάποιους γιατρούς ή να έχει εξεταστεί αιµατολογικά κτλ. Ακόµη δίνουµε σίδηρο, αλλά και άλλα προϊόντα όπως κρέµες αντιφλεγµονώδεις, σπρέι, αναλγητικά κ.ά.

Οι αθλητές που έρχονται στο φαρµακείο σας ακολουθούν κάποιο συγκεκριµένο πρόγραµµα διατροφής ή σας ζητάνε να τους προτείνετε;

Τις περισσότερες φορές έχουν ήδη κάποιο πρόγραµµα διατροφής και µας ζητάνε κάποια συγκεκριµένα συµπληρώµατα. Αν κάποιος έρθει και µου ζητήσει τη γνώµη µου, και βέβαια θα του προτείνω, όχι όµως στα καλά καθούµενα.

Ο ανταγωνισµός

Πώς τοποθετείστε στον ανταγωνισµό µε τα άλλα κανάλια της διανοµής, µε δεδοµένο ότι έχετε ένα φαρµακείο κοντά στο νοσοκοµείο ΚΑΤ, σηµείο όπου κατεξοχήν αναπτύσσονται καταστήµατα ορθοπεδικών ειδών;

Σίγουρα υπάρχει κάποιος ανταγωνισµός. Βάσει προσωπικής µου εµπειρίας, όµως, όσες φορές έχω ζητήσει κάποια εξυπηρέτηση µου έχει γίνει. Ίσως να είναι και ο χαρακτήρας µου, βέβαια, που δεν το βλέπω τόσο ανταγωνιστικά. Καλό είναι να µπορούν όλοι να δουλεύουν.
Να σας πω όµως µια διαφορά; Σ’ αυτά τα καταστήµατα δεν έχει προσωπική επαφή ο ιδιοκτήτης µε τον πελάτη. Στο φαρµακείο είµαι εγώ και έχω άµεση σχέση µε τον πελάτη. Δενόµαστε µε τον πελάτη. Συµπάσχουµε µε το πρόβληµά του. Έχει τύχει πελάτης να προτιµήσει εµάς, γιατί έχουµε περισσότερο χρόνο να ασχοληθούµε µαζί του, να συζητήσουµε το πρόβληµά του. Το φαρµακείο υπερέχει, δηλαδή, στο ζήτηµα της συµβουλής και της συµπαράστασης.

Η άσκηση πρωτοβάθµιας περίθαλψης

Πώς αντιλαµβάνεστε την πρωτοβάθµια περίθαλψη στο φαρµακείο; Ποια είναι τα πιο συνηθισµένα περιστατικά που σας έρχονται;

Παρέχουµε πρωτοβάθµια περίθαλψη στο φαρµακείο σε µεγάλο βαθµό. Έρχονται άτοµα που υποφέρουν από άλγος σε διάφορες περιοχές του σώµατος και τους δίνουµε παυσίπονα όλων των ειδών, άτοµα µε αλλεργίες, από τους οποίους παίρνουµε ιστορικό ευαισθησίας σε διάφορες ουσίες για να τους δώσουµε το κατάλληλο σκεύασµα για να αντιµετωπίσουν την αλλεργία τους.
Ακόµη µας ζητάνε αντιπυρετικά, αντιβιοτικά, αντιυπερτασικά, και φυσικά έχουµε πολλά περιστατικά ατόµων που έχουν τραυµατισθεί και έρχονται σε µας για επίδεση του τραύµατος, στους οποίους συστήνουµε εξέταση στο νοσοκοµείο όταν κρίνεται απαραίτητο.

Σε περίπτωση που κάποιος δεν έχει εξυπηρετηθεί από το ΚΑΤ έρχεται εδώ δηλαδή;

Ναι, αν έχει πάρα πολύ δουλειά το ΚΑΤ, προσωρινά δίνουµε εµείς τις πρώτες βοήθειες. Έχουµε πολλά τέτοια περιστατικά. Έχει έρθει κύριος και έχει πέσει στο φαρµακείο και έχει τραυµατιστεί. Και αφού τον περιθάλψαµε στην αρχή, µετά φωνάξαµε το ΕΚΑΒ. Ό,τι περνάει απ’ το χέρι µας, το κάνουµε.

¶ρα η παροχή πρώτων βοηθειών είναι ένα πολύ σηµαντικό κοµµάτι της καθηµερινότητάς σας στο φαρµακείο;

Ναι, έχω σκοπό, µάλιστα, να παρακολουθήσω στο ΕΚΑΒ τα µαθήµατα πρώτων βοηθειών. Έχουµε παρακολουθήσει τέτοια µαθήµατα και στις διαλέξεις που πηγαίνω στο Πανεπιστήµιο.

Οι εφηµερίες

Πώς είναι οι εφηµερίες σας; Είναι εύκολες ή δύσκολες;

Καλές είναι οι εφηµερίες. Είναι αυξηµένη η κίνηση των ατόµων που έρχονται στο φαρµακείο µε προβλήµατα σε ώρες αιχµής. Από τις 5.00 έως τις 9.00 έχει πάρα πολλή κίνηση, και ιδιαίτερα όταν η εφηµερία του νοσοκοµείου συµπίπτει µε αυτή του φαρµακείου. Το νοσοκοµείο εφηµερεύει µέρα παρά µέρα.

Έχετε αντιµετωπίσει περιστατικά µε την ασφάλειά σας εδώ;

Ναι, και αντιµετωπίζω και άτοµα εξαρτώµενα από τα ναρκωτικά, τα οποία έρχονται µε διάφορες δικαιολογίες. Και πρέπει να είµαστε πάρα πολύ επιφυλακτικοί και να τους συµπεριφερθούµε πολύ ευγενικά και πολύ διακριτικά. Δυστυχώς έχουµε αρκετά τέτοια περιστατικά.

Με το ιατρικό προσωπικό του νοσοκοµείου έχετε καλή συνεργασία, έχετε επαφές;

Ναι, εάν προκύψει κάτι επείγον και χρειάζοµαι άµεση βοήθεια, θα µε εξυπηρετήσουν. Υπάρχει συναδελφικότητα. Δεν έχω πρόβληµα.

Οι υπηρεσίες

Ποιες είναι οι ειδικές υπηρεσίες-παροχές που προσφέρετε στους πελάτες είτε µε δική σας πρωτοβουλία είτε επειδή εκείνοι το ζήτησαν;

Εξυπηρετούµε όλα τα άτοµα µε προβλήµατα υγείας, ιδιαίτερα υπερήλικες στη συµµόρφωση στη φαρµακευτική τους αγωγή. Φροντίζουµε ώστε να λαµβάνουν τα φάρµακά τους σωστά, να ελέγχουν την πίεσή τους ή τη στάθµη ζαχάρου. Όλα στηρίζονται στην άριστη σχέση που έχουµε αναπτύξει µε τον κόσµο. Μπορεί να έχουν έρθει σκεπτικοί και στενοχωρηµένοι από το νοσοκοµείο και να φύγουν µε χαµόγελο. Το χιούµορ είναι φάρµακο.

Ο εκσυγχρονισµός

Πώς βλέπετε την προσπάθεια εκσυγχρονισµού του φαρµακείου που επιχειρείται σήµερα;

Πιστεύω στην εξέλιξη, πραγµατικά βλέπω αρκετά φαρµακεία να εκσυγχρονίζονται και αυτό είναι πάρα πολύ καλό. Φροντίζω και εγώ να ακολουθώ τις εξελίξεις, είτε πρόκειται για τη µηχανογράφηση, είτε για την εκπαίδευση µέσω των TV spot για τα ορθοπεδικά είδη, είτε για τους ειδικούς χώρους προβολής προϊόντων, τη διαµόρφωση της βιτρίνας κτλ. Πιστεύω ιδιαίτερα στη συνεχή επιµόρφωση, γι’ αυτό και παρακολουθώ τα µαθήµατα του που προσφέρονται στο Πανεπιστήµιο. Δεν µπορείτε να φανταστείτε πόσο µας βοηθούν στο να ενηµερώνουµε τους πελάτες µας.

Το µέλλον

Πώς βλέπετε το µέλλον του φαρµακείου σας; Τι θα θέλατε να αλλάξετε σε αυτό και σε ποιο επίπεδο;

Μελλοντικά σκέφτοµαι να κάνω κάποια ανακαίνιση του χώρου, προέκταση σε κάποιους τοµείς όπως είναι τα οµοιοπαθητικά φάρµακα που ζητούνται τελευταία, καλλυντικά, αρωµατοθεραπεία, κι αυτό γιατί θέλουµε να καλύψουµε πλήρως τις ανάγκες των πελατών µας.
Ο στόχος µας είναι να συνεχίσουµε να δουλεύουµε έτσι ώστε να αντεπεξέλθουµε στις υψηλές απαιτήσεις του τοµέα υγείας, µε εντιµότητα, υπευθυνότητα, άµεση και ευγενική εξυπηρέτηση στο συνάνθρωπό µας.


Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Τα αποτελέσματα αυτής της πρακτικής στον Καναδά
Η Nathalie Moll απαντά στην ψηφοφορία της ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου


Σχετικά άρθρα

Χρηματοκιβώτια με χρονοδιακόπτη: Αποτελούν λύση για τις κλοπές στα φαρμακεία;
Τα αποτελέσματα αυτής της πρακτικής στον Καναδά
Υπο-εξυπηρετούμενοι ασθενείς στο φαρμακείο
Πώς οι φαρμακοποιοί μπορούν να κάνουν τη διαφορά
ΠΦΣ: Συγκεντρώνει στοιχεία για ανεξόφλητες υποβολές φαρμακοποιών
Από όλους τους φαρμακευτικούς συλλόγους της χώρας
Φ.Σ. Πειραιά: Προσφορά από την Epsilon Net για πρόγραμμα ψηφιακής κάρτας
Πρόκειται για το Epsilon Smart Ergani Advanced