Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επάγγελμα: Φαρμακοποιός

τελευταία νέα


Φαρμακεία: Τα πιθανά έσοδα από τα rapid tests

15/9/2021 3:08:11 μμ
Οι πρώτες εκτιμήσεις από την κίνηση στα φαρμακεία
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Με εγκύκλιο της ΑΑΔΕ ορίζεται ότι οι υπηρεσίες διαγνωστικού ελέγχου για την COVID 19 υπάγονται στο μηδενικό συντελεστή ΦΠΑ είτε αυτές πραγματοποιούνται σε ιδιωτικά διαγνωστικά εργαστήρια είτε οπουδήποτε αλλού (ιδιωτικές κλινικές, φαρμακεία, ιατρεία). Η εγκύκλιος, που έχει ισχύ έως 31/12/2022, έρχεται να «εξισώσει» τα φαρμακεία με τα εργαστήρια, καθώς ενώ η υπηρεσία κοστολογούνταν 10 ευρώ στα διαγνωστικά, ο ΦΠΑ στα φαρμακεία ανέβαζε το κόστος στα 12,4 ευρώ.

Σε κάθε περίπτωση, οι οικονομικές απολαβές που θα έχουν τα φαρμακεία από τη διενέργεια rapid tests δεν δείχνουν ευκαταφρόνητες. Είναι χαρακτηριστική μια πρόχειρη αποτίμηση που έκανε ο φαρμακοποιός Ηλίας Κατσόγιαννης στο facebook group "PharmacyNews", από την πρώτη ημέρα εφαρμογής του μέτρου για τους εργαζομένους και από δεδομένα που συγκέντρωσε αποκλειστικά από το δικό του φαρμακείο, που δείχνει ότι η διενέργεια rapid test μπορεί να αποφέρει «περίπου ένα μισθό» επιπλέον:

«Το δικό μου μεσαίας δυναμικής φαρμακείο, χωρίς καμία διαφήμιση της υπηρεσίας πουθενά, έκανε 14 rapid tests στην πρωινή βάρδια και κλείσαμε αρκετά ραντεβού. Χρέωσα σε όλους 12,40 και δεν έκανα παζάρι με κανέναν, ασχέτως αν κάποιοι άλλοι ρίξανε τις τιμές και τα συναφή. Το κόστος μου σε υλικά είναι μεσοσταθμικά 2,5 ευρώ άντε 3 το πολύ. Εργάστηκα για περίπου 10 λεπτά, με μεικτή προ φόρων αμοιβή 7 ευρώ, δηλαδή 98 ευρώ μεικτά για μια ημέρα δουλειάς. Αν το φαρμακείο μου κάνει 50 τεστ την εβδομάδα, που με τα παρόντα δεδομένα είναι ένα αρκετά εφικτό νούμερο, θα έχω μεικτά προ φόρων κέρδη 350 ευρώ. Στο μήνα 1400 ευρώ. Αν αφαιρέσουμε την εφορία, μένει περίπου ένας μισθός».

Ο ίδιος διευκρίνισε στο fdaily ότι: «Το φαινόμενο αυτό είναι δυναμικό. Δεν μπορούμε να προβλέψουμε πώς θα τιμολογηθεί στο μέλλον η υπηρεσία. Οι ανάγκες της αγοράς, η ζήτηση και όλα όσα επηρεάζουν την κερδοφορία του φαρμακείου υπόκεινται σε αλλαγές. Προς το παρόν όμως μου φαίνεται ελπιδοφόρο. Μεγάλη σημασία έχει επίσης ο θετικός αντίκτυπος που έχει η επικοινωνία με τον πελάτη ως προς τον προβληματισμό απέναντι στο εμβόλιο, το συγκριτικό πλεονέκτημά μας απέναντι στα διαγνωστικά».

Και οι έφηβοι για rapid tests στα φαρμακεία

Σε ΦΕΚ ξεκαθαρίζεται ότι πλέον όσοι είναι από 12-17 ετών θα μπορούν να εισέρχονται με την επίδειξη αρνητικού rapid test 48 ωρών ή πιστοποιητικό εμβολιασμού ή πιστοποιητικό νόσησης σε εστιατόρια, καφέ, ίντερνετ καφέ, κυλικεία και αναψυκτήρια.

Στις επιχειρήσεις εστίασης σε εσωτερικό χώρο περιλαμβάνονται και καταστήματα εντός στοών, κλειστών εμπορικών κέντρων και υπεραστικών σταθμών. Όσον αφορά τους ανήλικους 5-11 ετών, για την είσοδό τους στις συγκεκριμένες επιχειρήσεις, δύνανται να προσκομίζουν δήλωση self test τελευταίου 24ώρου από γονέα ή κηδεμόνα, του οποίου η φυσική παρουσία δεν απαιτείται. Παράλληλα σε ό,τι αφορά τη διενέργεια δύο tests ανά εβδομάδα προστέθηκε και ο τομέας των μεταφορών.
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Ετοιμάζει όμως ειδική ενημέρωση των επαγγελματιών υγείας για την από του στόματος σεμαγλουτίδη






Σχετικά άρθρα

Μπορούν τα φαρμακεία να γίνουν «safe spots»;
Με αφορμή την πρόσφατη γυναικοκτονία, ένα φαρμακείο στο Ίλιον δηλώνει ότι είναι «εδώ» να στηρίξει
Χρηματοκιβώτια με χρονοδιακόπτη: Αποτελούν λύση για τις κλοπές στα φαρμακεία;
Τα αποτελέσματα αυτής της πρακτικής στον Καναδά
Υπο-εξυπηρετούμενοι ασθενείς στο φαρμακείο
Πώς οι φαρμακοποιοί μπορούν να κάνουν τη διαφορά