Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επάγγελμα: Φαρμακοποιός

τελευταία νέα


Φαρμακεία: Πώς μια υπηρεσία ανασκόπησης αγωγής υλοποιείται στη νέα εποχή

13/9/2023 7:57:43 μμ
Το φωτεινό παράδειγμα μιας Ελληνίδας φαρμακοποιού στην Ουαλία
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Μια ομάδα ειδικών στην Ουαλία, με επικεφαλής την ελληνικής καταγωγής φαρμακοποιό Έφη Μαντζουράνη, βραβεύτηκε για την ψηφιοποίηση της υπηρεσίας ανασκόπησης της φαρμακευτικής αγωγής μετά από εξιτήριο. Η υπηρεσία, που παρέχεται από τα φαρμακεία της Ουαλίας από το 2011, αφορά τη σύγκριση των φαρμάκων που συνταγογράφησε η ομάδα ΠΦΥ κάθε ασθενούς με τις γραπτές οδηγίες των γιατρών μέσα από το νοσοκομείο.

Σύμφωνα με όσα περιγράφει η ίδια η φαρμακοποιός στο Pharmaceutical Journal, αφού επιβεβαιώθηκε με δημοσκόπηση σε φαρμακοποιούς ποιες πληροφορίες τους είναι απαραίτητες, δημιουργήθηκε μια συγκεκριμένη δομή για τις οδηγίες των νοσοκομειακών γιατρών, που αποστέλλονται ηλεκτρονικά στα φαρμακεία. Παράλληλα, αξιοποιήθηκε η ηλεκτρονική πλατφόρμα «Choose pharmacy», από την οποία οι ασθενείς επέλεγαν το φαρμακείο από το οποίο ήθελαν να λάβουν την υπηρεσία.

Η διαδικασία σταδιακά κυκλοφόρησε σε φαρμακεία σε ολόκληρη την Ουαλία, με τη φαρμακοποιό να επισημαίνει ότι ήταν καθοριστική συμβολή όλων των συμμετεχόντων φορέων (της κυβέρνησης, του επίσημου φορέα ψηφιακής υγείας της χώρας, του συλλόγου κοινοτικών φαρμακοποιών Ουαλίας και της Σχολής Φαρμακευτικής του Κάρντιφ), διότι συγκροτήθηκε επιτροπή που διασφαλίζει ότι το όλο σύστημα πληροί τις απαιτήσεις.

Η υπηρεσία σήμερα έχει βοηθήσει να μειωθούν τα λάθη στις φαρμακοθεραπείες και οι επανεισαγωγές των ασθενών για 40 ημέρες, να αξιοποιηθούν και οι βοηθοί φαρμακείων και να υπάρχει ισότητα στην πρόσβαση. Υπολογίζεται ότι πριν από την ψηφιοποίηση, οι φαρμακοποιοί εντόπιζαν τουλάχιστον μία ασυμφωνία μεταξύ των οδηγιών των γιατρών και των συνταγών και ότι εξοικονομούνται περίπου 3 εκατ. λίρες το χρόνο από την αποφυγή ανεπιθύμητων ενεργειών, εισαγωγών στο νοσοκομείο και σπατάλης φαρμάκων.
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Σύμφωνα με έρευνα από το Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια των ΗΠΑ
Στον τομέα της ηλεκτρονικής τιμολόγησης


Σχετικά άρθρα

Απόσυρση του φορολογικού νομοσχεδίου ζητούν οι φαρμακοποιοί της Αττικής
«Επωμιζόμαστε το βάρος μιας φοροδιαφυγής που δεν μας αφορά», επισημαίνουν τα μέλη του ΦΣΑ
ΠΦΣ: «Η απαγόρευση των παράλληλων εξαγωγών έχει αποτέλεσμα»
Απάντηση στις πρόσφατες διαμαρτυρίες των φαρμακαποθηκαρίων
ΦΣΘ: Η 19η εθελοντική αιμοδοσία στις 4 Δεκεμβρίου 2023
Οδηγίες για τους αιμοδότες
Οι ανάγκες, τα κενά και οι ελλείψεις στη φαρμακευτική εκπαίδευση
Αποτυπώνονται στη νέα έκθεση της Διεθνούς Φαρμακευτικής Ομοσπονδίας