Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επάγγελμα: Φαρμακοποιός

τελευταία νέα


Φαρμακεία: Ποιες ρυθμίσεις παρατείνονται έως τις 30 Ιουνίου σύμφωνα με νέο νόμο

16/4/2024 3:24:45 πμ
Ενημέρωση από τον ΠΦΣ
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Ρυθμίσεις που αφορούν τα φαρμακεία παίρνουν παράταση έως τις 30/06/2024, μετά την ψήφιση του πρόσφατου νομοσχεδίου του υπουργείου Υγείας (ΦΕΚ Α’ 55). Σύμφωνα με ενημέρωση του ΠΦΣ, το άρθρο 50 του νέου νόμου ορίζει την παράταση στα εξής: 

  • Στην ισχύ των μηναίων και επαναλαμβανόμενων συνταγών φαρμάκων του ΕΟΠΥΥ (σύμφωνα με τις συνήθεις διαδικασίες που ακολουθεί η ΗΔΙΚΑ, θα δοθεί προτεραιότητα στις νεοεκδοθείσες συνταγές και κατόπιν σε αυτές που είχαν συνταγογραφηθεί κατά το προηγούμενο διάστημα). 
  • Στη δυνατότητα της επανέκδοσης συνταγών για χρόνια νοσήματα, χωρίς την υποχρέωση εκτύπωσης της συνταγής και της επισύναψης τυχόν συνοδευτικών εγγράφων (ο φαρμακοποιός καταχωρεί στο φύλο εκτέλεσης την ένδειξη «Επανασυνταγογραφούμενη σταθερή φαρμακευτική αγωγή, για χρόνιες παθήσεις» και το ΑΔΤ του ατόμου που τα παραλαμβάνει). 
  • Στη δυνατότητα επανέκδοσης μηνιαίων ή επαναλαμβανόμενων γνωματεύσεων χρόνια πασχόντων, μέσα από το e-ΔΑΠΥ, χωρίς την υποχρέωση εκτύπωσης της γνωμάτευσης σε έντυπη μορφή ή θεώρησής της από ελεγκτή ιατρό (στο φύλλο εκτέλεσης σημειώνεται ο ΑΔΤ του παραλήπτη, ως στοιχείο ταυτοποίησης).
  • Στη διενέργεια δοκιμασιών ταχέων ελέγχων αντιγόνων SARS-CoV2 (rapid test) από τους φαρμακοποιούς.

 

Ενημέρωση για την εκτέλεση συνταγών με ναρκωτικά

Επιπλέον ο ΠΦΣ ενημερώνει ότι δυνάμει των σχετικών διατάξεων, τα ναρκωτικά φάρμακα του κρατικού μονοπωλίου, μορφίνη και πεθιδίνη, όταν συνταγογραφούνται για εξωνοσοκομειακή χρήση και χορηγούνται από τα ιδιωτικά φαρμακεία, αποζημιώνονται από τους ασφαλιστικούς οργανισμούς χωρίς συμμετοχή του ασθενούς», ρύθμιση που εφαρμόστηκε πλέον και στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση. Συνεπώς, κατά την εκτέλεση συνταγών προκύπτει αιτούμενο του φαρμακείου προς το Ταμείο.

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Αφορούσαν αναβολικά, φάρμακα, τεστ και ιατρικές μάσκες
Και προσθέτουν αξία στις αγορές των καταναλωτών


Σχετικά άρθρα

Φ.Σ. Θεσσαλονίκης: Νέα σύνθεση στο Διοικητικό Συμβούλιο
Λόγω εκλογής μελών στο Δ.Σ. του ΣΥ.ΦΑ. Θεσσαλονίκης
ΠΦΣ: Νέες προδιαγραφές για τα λογισμικά φαρμακείων
Απαιτούνται για την επισύναψη της κάρτας ΕΚΑΑ
Την εξέλιξη του επαγγέλματος του φαρμακοποιού θα υποστηρίξει η FIP
Στην 77η Παγκόσμια Συνέλευση Υγείας
Η κατάλληλη διατροφή κατά τη διάρκεια αγωγής με στατίνες
Δώστε τη σωστή συμβουλή προς τον ασθενή με τη βοήθεια της f-anazitisi