Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επάγγελμα: Φαρμακοποιός

τελευταία νέα


Φαρμακεία: Ατελείωτες εργατοώρες για τη συσκευασία και διανομή των self tests στους πολίτες

7/4/2021 5:21:27 μμ
Οι φαρμακοποιοί θα πρέπει να κάνουν το packaging
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Mεγάλη αναστάτωση προκάλεσαν στα φαρμακεία οι παραδόσεις των self tests, καθώς οι φαρμακοποιοί με έκπληξη διαπίστωσαν ότι από την εταιρεία Roche έφτασαν στα φαρμακεία πολυσυσκευασίες, οι οποίες περιέχουν 25 self tests.

Όπως αναφέρει ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος μέσα στις συσκευασίες περιλαμβάνονται:
  • 25 αναλυτικές οδηγίες του συγκεκριμένου test με φωτογραφική αναπαράσταση.
  • 25 τεμάχια με βαμβακοφόρο στυλεό (μπατονέτα) για τη λήψη ρινικού επιχρίσματος.
  • 25 δοκιμαστικοί σωλήνες με ενσωματωμένο το υγρό αντιδραστήριο.
  • 25 ειδικά προσαρμοζόμενα πώματα για το σωλήνα που λειτουργεί ως σταγονόμετρο.
  • 25 πλακέτες διεξαγωγής του self test.
«Η εταιρεία όφειλε να παρέχει όλα τα ανωτέρω σε ατομικές συσκευασίες. Δεν είναι δυνατόν να καλούνται οι φαρμακοποιοί να διανείμουν τα αντιδραστήρια, τοποθετώντας τα μέσα σε εκατομμύρια ατομικές συσκευασίες. Η πολιτεία είχε υποχρέωση να ελέγξει τη διαδικασία και να διασφαλίσει την ορθότητα των συσκευασιών. Λόγω των παραλείψεων αυτών οι πολίτες ταλαιπωρούνται με μεγάλο χρόνο αναμονής, αφού οι φαρμακοποιοί είναι αναγκασμένοι να ετοιμάζουν τις ατομικές συσκευασίες για τον καθένα. Όπως πληροφορηθήκαμε το πρόβλημα αφορά μόνο τη συγκριμένη εταιρεία και σύμφωνα με την ενημέρωση που έχουμε, όλες οι επόμενες παραδόσεις των άλλων εταιρειών δεν θα έχουν αυτό το πρόβλημα. Απαιτούμε από την Πολιτεία να μεριμνήσει και να διασφαλίσει ότι τα tests των επομένων διαγωνισμών να είναι αποκλειστικά σε ατομικές συσκευασίες.
Οι φαρμακοποιοί έχουν τη διάθεση να συμβάλλουν και να προσφέρουν στην επιτυχία του εγχειρήματος και το έχουν αποδείξει από την πρώτη στιγμή εκδήλωσης της πανδημίας. Δεν είναι όμως δυνατόν να επιφορτίζονται και με την αντιμετώπιση τέτοιων αστοχιών και παραλείψεων».

ΦΣΑ: Δεν πληρούν τις προδιαγραφές για οικιακή χρήση

Δεν πρόκειται για self tests, αλλά για συσκευασίες 25άδας rapid tests, τα οποία προορίζονται για χρήση σε μικροβιολογικά εργαστήρια, αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο ΦΣΑ, τονίζοντας ότι «τα συγκεκριμένα τεστ δεν έχουν καμία σχέση ακόμη και με τις υποτιμητικές για τον κλάδο δηλώσεις του κ. Σκέρτσου ότι "...οι φαρμακοποιοί δεν κάνουν τίποτα άλλο από το να το πάρουν από το ράφι και να το δώσουν"». Ο ΦΣΑ επισημαίνει ότι δεν πληρούν τις προδιαγραφές για οικιακή χρήση και θα επιβαρύνουν την εργασία των φαρμακoποιών.

Πληροφορίες του f.daily, από την πλευρά των προμηθευτών του ελληνικού δημοσίου, αναφέρουν πως αν και υπάρχει η δυνατότητα διάθεσης των self tests σε ατομικές συσκευασίες, ο χρόνος παράδοσης σύμφωνα με τους όρους του διαγωνισμού ήταν ασφυκτικός με αποτέλεσμα αυτά να παραδοθούν σε πολυσυσκευασίες.

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Και οι μεγάλες ανατροπές






Σχετικά άρθρα

Η τεχνητή νοημοσύνη φέρνει «κοντά» τον φαρμακοποιό με τον ασθενή
Νέα συστήματα που επιτρέπουν την ουσιαστική επικοινωνία
ΠΦΣ: «Τα φαρμακεία καθιερώνονται ως Κέντρα Εμβολιασμού Ενηλίκων»
Μετά την επιτυχία αυτή, ανακοινώνονται οι επόμενοι στόχοι
MSD ONCOLOGY: Ανοιχτή πρόσκληση για υποβολή προτάσεων ερευνητικών έργων
Με θέμα την πολιτική υγείας για τον καρκίνο
Αντιπηκτικά & Κινολόνες: Ένας επικίνδυνος συνδυασμός!
Ο φαρμακοποιός συμβάλλει στην πρόληψη ανεπιθύμητων ενεργειών με τη βοήθεια της f-anazitisi