Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επάγγελμα: Φαρμακοποιός

τελευταία νέα


Φαρμακεία: Απαιτείται κατώτατο πλαφόν για τα rapid test;

16/9/2021 2:50:39 μμ
Σκεπτικισμό στον κλάδο από τα 5 ευρώ που κοστολογούν κάποιοι φαρμακοποιοί
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Η στρέβλωση που έχει δημιουργηθεί στην αγορά από την έλλειψη κατώτατου πλαφόν στην τιμή της διενέργειας rapid test στα φαρμακεία έχει προκαλέσει έντονη συζήτηση στον κλάδο των φαρμακοποιών.

Είναι ενδεικτικό ότι τις τελευταίες τρεις ημέρες έχει παρατηρηθεί το εξής παράδοξο φαινόμενο: φαρμακεία που βρίσκονται σε απόσταση 100 μέτρων μεταξύ τους να χρεώνουν το ένα 10 ευρώ και το άλλο 5 ευρώ, ενώ υπάρχουν και αρκετές αναφορές ότι κάποιοι φαρμακοποιοί σκοπεύουν να ρίξουν την τιμή ακόμα πιο κάτω! Στις καταγγελίες αυτές έχουν προστεθεί και αναφορές για προχειρότητα στη λήψη του ρινοφαρυγγικού δείγματος, καθώς και έλλειψη μέτρων επαρκούς προστασίας από το προσωπικό που διενεργεί την εξέταση.
Σε καμία περίπτωση πάντως ο κλάδος δεν έχει ανταποκριθεί σε επιπόλαια αιτήματα πολιτών για ψευδείς δηλώσεις θετικών ή αρνητικών αποτελεσμάτων στη σχετική πλατφόρμα της ΗΔΙΚΑ.

Ενώ είναι κοινώς αποδεκτό ότι η υπηρεσία αυτή τοποθετεί το φαρμακείο στην καρδιά της ΠΦΥ και ανοίγει το δρόμο για τη θεσμοθέτηση περισσότερων παροχών από το φαρμακοποιό της γειτονιάς, πολλοί επιχειρηματολογούν ότι τιμές κάτω των 10 ευρώ (που είναι η ανώτατη χρέωση της εξέτασης από οπουδήποτε και αν προσφέρεται) δεν ωφελούν -παρά ευκαιριακά- το φαρμακοποιό, ενώ περνούν λανθασμένα μηνύματα στο κοινό σχετικά με την ποιότητα της υπηρεσίας που παρέχεται.

Ο φαρμακοποιός Γιώργος Κουτέπας, ο οποίος είναι Πτυχιούχος Επιχειρησιακής Έρευνας και Μάρκετινγκ ΑΣΟΕΕ, εξηγεί στο f.daily:
«Ο χειρισμός του κλάδου ως προς την τιμολόγηση της διενέργειας rapid test στερείται κάθε οικονομικής λογικής, στερείται των λογικών ακόμα και του κακού μάρκετινγκ, καθώς "κόβει" κάθε προοπτική βιωσιμότητας και εσόδων για το ελληνικό φαρμακείο, όσο κόπο και αν καταβάλλουν οι συνάδελφοι που προσπαθούν να θεσμοθετήσουν περιβάλλοντα παροχής υπηρεσιών και εξειδικευμένων παροχών υγείας από το φαρμακείο. Όταν εμείς οι ίδιοι ερχόμαστε και "κόβουμε τα πόδια μας" στα πρώτα βήματα της παροχής υπηρεσιών υγείας, πώς περιμένουμε ποτέ να έχουμε τη δυνατότητα να "τρέξουμε"; Δυστυχώς ο κλάδος απέδειξε ότι δεν γνωρίζει ούτε να τιμολογήσει ούτε να αξιοποιήσει ευκαιρίες ούτε τελικά να βγάλει αυτά που θα έπρεπε από τον κόπο που κατέβαλε αυτές τις ημέρες»
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Αιχμές για λανθασμένες προτεραιότητες του υπ. Υγείας από τον βουλευτή Παύλο Πολάκη
Μετά την επιτυχία αυτή, ανακοινώνονται οι επόμενοι στόχοι






Σχετικά άρθρα

Η τεχνητή νοημοσύνη φέρνει «κοντά» τον φαρμακοποιό με τον ασθενή
Νέα συστήματα που επιτρέπουν την ουσιαστική επικοινωνία
ΠΦΣ: «Τα φαρμακεία καθιερώνονται ως Κέντρα Εμβολιασμού Ενηλίκων»
Μετά την επιτυχία αυτή, ανακοινώνονται οι επόμενοι στόχοι
MSD ONCOLOGY: Ανοιχτή πρόσκληση για υποβολή προτάσεων ερευνητικών έργων
Με θέμα την πολιτική υγείας για τον καρκίνο