Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επάγγελμα: Φαρμακοποιός

τελευταία νέα


Φαρμακαποθηκάριοι προς Απ. Βαλτά: «Μη διαστρεβλώνετε την αλήθεια»

2/6/2023 2:44:56 μμ
Απάντηση στη σημερινή ανακοίνωση του ΠΦΣ
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φαρμακαποθηκαρίων απαντά στο Δελτίο Τύπου που εξέδωσε ο ΠΦΣ με αφορμή τις δηλώσεις του Θ. Σκυλακάκη σχετικά με τις ελλείψεις φαρμάκων και την άρση των απαγορεύσεων των παράλληλων εξαγωγών.


Οι φαρμακαποθηκάριοι κάνουν λόγο για διαστρέβλωση της αλήθειας από τη μεριά του ΠΦΣ και διευκρινίζουν:

«Καλό θα είναι να μην απομονώνονται φράσεις. Ο Πρόεδρος του Πανελληνίου Συλλόγου Φαρμακαποθηκαρίων κ. Θ. Σκυλακάκης δήλωσε συγκεκριμένα: "Δεν θα ρισκάρουμε σε καμία περίπτωση τη δημόσια υγεία, αλλά στα σκευάσματα τα οποία λιμνάζουν αυτή τη στιγμή στα δικά μας τα ράφια και τα οποία ξεκάθαρα τα βγάζουμε προσφορά με 2% και 3% και δεν τα παίρνει κανείς τους προφανώς πρέπει να γίνει μια γενναία άρση". Κατά την προσφιλή τους τακτική πρόσθεσαν το "χρίζουν εξαγωγών" και το "αποδεικνύονται ότι οι φαρμακαποθήκες αποθεματοποιούν", διαστρεβλώνοντας την αλήθεια».


Ο ΠΦΣ στην ανακοίνωσή του επικαλέστηκε το ΠΔ 88/2004, στο οποίο ορίζεται πως οι φαρμακαποθήκες οφείλουν να τηρούν υψηλά αποθέματα από όλα τα φαρμακευτικά προϊόντα ακόμα και αν η ζήτηση είναι χαμηλή και ακανόνιστη, ώστε να αντιμετωπίζονται πιθανές εποχιακές ελλείψεις. Σε αυτό ο Σύλλογος των φαρμακαποθηκαρίων απαντά αναφερόμενος στο νόμο που «προβλέπει ότι όλα τα συνταγογραφούμενα φάρμακα (αποζημιούμενα και μη) πωλούνται ΜΟΝΟ με ιατρική συνταγή, πράγμα το οποίο καιρό δείχνουν να έχουν ξεχάσει και προσπαθούν να κάνουν και τους άλλους να το ξεχάσουν, σε μία απέλπιδα προσπάθεια μετάθεσης ευθυνών. Όλη η επιστημονική κοινότητα έχει τονίσει τις σοβαρές επιπτώσεις της παραβίασης αυτού του νόμου, τόσο για τη δημόσια υγεία όσο και για την επάρκεια φαρμάκων στην ελληνική αγορά. Επαναλαμβάνουμε ότι η ad hoc ερμηνεία των νόμων είναι επικίνδυνη όπως επίσης και η προσπάθεια χειραγώγησης των αρμόδιων δημόσιων αρχών στην οποία επιδίδεται συστηματικά ο ΠΦΣ, αποκρύπτοντας τις δικές του ευθύνες».


Στη συνέχεια ο Σύλλογος καλεί τον πρόεδρο του ΠΦΣ να ευθυγραμμιστεί με τα πορίσματα του EMA (European Medicines Agency) και να στραφεί «από τον λαϊκισμό στον ορθολογισμό όπως προστάζουν τα κελεύσματα των καιρών». Καταλήγει δε ότι ο κλάδος των φαρμακαποθηκών έχει αποδείξει ότι θέτει σε προτεραιότητα την προστασία της δημοσίας υγείας και καλεί για την τήρηση των νόμων από όλους τους εμπλεκόμενους στην αλυσίδα του φαρμάκου.

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Δηλώσεις Απ. Βαλτά και Κ. Λουράντο με αφορμή την ανακοίνωση της ΔηΕΦ
Πρόταση του ΠΦΣ που «πέρασε» από τους εμπλεκόμενους φορείς






Σχετικά άρθρα

Η τεχνητή νοημοσύνη φέρνει «κοντά» τον φαρμακοποιό με τον ασθενή
Νέα συστήματα που επιτρέπουν την ουσιαστική επικοινωνία
ΠΦΣ: «Τα φαρμακεία καθιερώνονται ως Κέντρα Εμβολιασμού Ενηλίκων»
Μετά την επιτυχία αυτή, ανακοινώνονται οι επόμενοι στόχοι
MSD ONCOLOGY: Ανοιχτή πρόσκληση για υποβολή προτάσεων ερευνητικών έργων
Με θέμα την πολιτική υγείας για τον καρκίνο