Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επάγγελμα: Φαρμακοποιός

τελευταία νέα

ΦΣΑ: Οι αποφάσεις από την πρώτη συνεδρίαση του νέου Δ.Σ.
Ετοιμάζει παρεμβάσεις στο νομοσχέδιο για τους φαρμακευτικούς συλλόγους
ΕΟΠΥΥ: Συγκροτήθηκε Επιτροπή για τον έλεγχο της συνταγογράφησης
Η σχετική απόφαση έχει αναρτηθεί στη Διαύγεια
Ερήμωσε το φαρμακείο στην αφετηρία των τρένων στη Θεσσαλονίκη
"Ζητάμε μια ανθρώπινη αντιμετώπιση" αναφέρει ο φαρμακοποιός Γ. Τσαλαμπούνης

Φαρμακαποθηκάριοι: Οι 9 φαρμακευτικές εταιρείες που υπο-εφοδιάζουν την αγορά

26/1/2023 9:33:11 μμ
Να θεσπιστεί υποχρεωτική, e-συνταγογράφηση στη θετική λίστα
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Τους λόγους για τους οποίους η φαρμακευτική αγορά στεγνώνει από φάρμακα ανέλυσε σε ενημέρωσή του το προεδρείο του Πανελλήνιου Συλλόγου Φαρμακαποθηκαρίων παρουσιάζοντας παράλληλα την τρέχουσα κατάσταση της αγοράς αλλά και κατονομάζοντας τις φαρμακευτικές εταιρείες που έχουν μειώσει δραστικά τις παραδόσεις κάποιων σκευασμάτων. Σύμφωνα λοιπόν με την Πρόεδρο του Συλλόγου Ειρήνη Μαρκάκη και τον Γενικό Γραμματέα Θόδωρο Σκυλακάκη:

Α. Σε ό,τι αφορά την κατάσταση σήμερα στη φαρμακευτική αγορά, αυτή σταδιακά ομαλοποιείται, κυρίως στα αντιπυρετικά (παρακεταμόλη) και αντιβηχικά φάρμακα. Συγχρόνως η λίστα που ανήρτησε ο ΕΟΦ δείχνει να αρχίζει να λειτουργεί και φαίνεται ότι οι ασθενείς στρέφονται προς τα ελληνικά γενόσημα σε αυτήν τη θεραπευτική κατηγορία. Όμως δεν φαίνεται καμία ιδιαίτερη βελτίωση στα παιδιατρικά αντιβιοτικά σιρόπια, τουλάχιστον μέχρι τώρα και εξακολουθούν να είναι σε έλλειψη.

Β. Το πρόβλημα των ελλείψεων είναι πανευρωπαϊκό λόγω των προβλημάτων στην εφοδιαστική αλυσίδα. Δεύτερη σοβαρότατη αιτία είναι ο υποεφοδιασμός της αγοράς από συγκεκριμένες εταιρείες που παρατηρείται την τελευταία 5ετία. Σε αυτήν την κατεύθυνση ο σύλλογος προέβη σε επίσημη καταγγελία 9 εταιρειών και αναμένει τα αποτελέσματα των σχετικών ελέγχων που εξήγγειλε ο υπ. Υγείας. Αυτές οι εταιρείες σύμφωνα με τα σχετικά έγγραφα που έχουν αποσταλεί στον ΕΟΦ και δόθηκαν στη δημοσιότητα από τον ΠΣΦ είναι:
Novartis, Sanofi, Merck, ΑstraZeneca, Τakeda, Meda Pharmaceuticals, Janssen Cilag Φαρμακευτική, Ferring Ελλάς Μονοπρόσωπη ΑΕ, Vianex AE.

Γ. Τεράστιας σημασίας για τις φαρμακαποθήκες ήταν και είναι η τήρηση του νόμου και παράλληλα ο έλεγχος αυτής και στους 3 κρίκους της αλυσίδας. Το προεδρείο επανέλαβε ότι η φαρμακευτική νομοθεσία προβλέπει τήρηση 3μηνου αποθέματος από τις βιομηχανίες, πώληση τουλάχιστον της συνταγογραφούμενης ποσότητας σε μηνιαία προσαυξημένη κατά 25% βάση και τέλος διαρκή ικανοποίηση των συνήθων παραγγελιών των χονδρεμπόρων.

Δ. Τέλος ζήτησαν τη θέσπιση υποχρεωτικής, ηλεκτρονικής συνταγογράφησης σε όλα τα προϊόντα του θετικού καταλόγου αποζημίωσης.

Όπως τόνισε το προεδρείο, οι Φαρμακαποθηκάριοι λειτουργούν πάντα με γνώμονα την εξυπηρέτηση των φαρμακείων και του Έλληνα ασθενή, ενώ αναφέρθηκε και στην πρόσφατη απαντητική επιστολή της Επιτρόπου Στέλλας Κυριακίδου προς τον Θ. Πλεύρη, στην οποία επισημαίνεται πως «τα κράτη-μέλη πρέπει να απέχουν από τη λήψη εθνικών μέτρων που θα μπορούσαν να επηρεάσουν την εσωτερική αγορά της Ε.Ε. και να εμποδίσουν την πρόσβαση σε φάρμακα όσων έχουν ανάγκη σε άλλα κράτη-μέλη. Από την άποψη αυτή, η Ευρ. Επιτροπή ζητά από το εν λόγω κράτος-μέλος να ανακαλέσει».
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Για να προσεγγίσουν πιο στοχευμένα τους ασθενείς
Κατά την περίοδο έξαρσης των ελλείψεων


Σχετικά άρθρα

ΦΣΑ: Οι αποφάσεις από την πρώτη συνεδρίαση του νέου Δ.Σ.
Ετοιμάζει παρεμβάσεις στο νομοσχέδιο για τους φαρμακευτικούς συλλόγους
Ερήμωσε το φαρμακείο στην αφετηρία των τρένων στη Θεσσαλονίκη
"Ζητάμε μια ανθρώπινη αντιμετώπιση" αναφέρει ο φαρμακοποιός Γ. Τσαλαμπούνης
Απ. Βαλτάς: Κάποιες ΠΕ.ΔΙ. κρατούν τις εγκυκλίους στο συρτάρι
Με αποτέλεσμα να ταλαιπωρούνται οι φαρμακοποιοί, αφού περικόπτονται συνταγές
Δ. Ευγενίδης: Τα ελληνικά φάρμακα μας «έλυσαν» τα χέρια
Κατά την περίοδο έξαρσης των ελλείψεων