Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επιχειρείν

Φαρμακαποθηκάριοι: «Η αξιοπιστία του ΕΟΠΥΥ βρίσκεται σε “ιστορικά χαμηλά”»

25/1/2013
Τη δυσαρέσκειά του για τις δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Υγείας Μ. Σαλμά κατά του κλάδου των φαρμακαποθηκών αλλά και των φαρμακείων, με αφορμή τις ελλείψεις φαρμάκων, εξέφρασε με επιστολή του ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φαρμακαποθηκαρίων.
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Τη δυσαρέσκειά του για τις δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Υγείας Μ. Σαλμά κατά του κλάδου των φαρμακαποθηκών αλλά και των φαρμακείων, με αφορμή τις ελλείψεις φαρμάκων, εξέφρασε με επιστολή του ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φαρμακαποθηκαρίων.

 

Ο ΠΣΦ, μεταξύ άλλων, επισημαίνει ότι το «κύκλωμα» που κατά τον υπουργό εξαφανίζει τα φάρμακα από την αγορά, ο κ. Σαλμάς το ανακάλυψε μετά από καταγγελία του Συλλόγου στον ΕΟΦ.

 

Επιπλέον, τονίζει ότι η έλλειψη φαρμάκων στην αγορά σχετίζεται με το έλλειμμα αξιοπιστίας του ΕΟΠΥΥ, σημειώνοντας ότι οι πολυεθνικές εταιρίες στρατηγικά μειώνουν την έκθεση τους στην ελληνική αγορά διότι φοβούνται πιστωτικό γεγονός του ΕΟΠΥΥ,

 

Επίσης, ιδιαίτερη έμφαση δίνει ο ΠΣΦ στην έλλειψη ρευστότητας των φαρμακαποθηκών και των φαρμακείων, επισημαίνοντας ότι παρότι ο κ. Σαλμάς θεσμοθέτησε την υποχρεωτική δίμηνη πίστωση από τη μεριά της βιομηχανίας, αυτή δεν τηρείται.

 

Αναλυτικά η ανακοίνωση του Πανελλήνιου Συλλόγου Φαρμακαποθηκαρίων

 

"Με έκπληξη παρακολουθήσαμε τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας κ. Μ. Σαλμά να επιδίδεται σε πρωινή τηλεοπτική εκπομπή σε μια πρωτοφανή και αναίτια επίθεση κατά του κλάδου των φαρμακαποθηκών, αλλά και των φαρμακείων.

 

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φαρμακαποθηκαρίων (Π.Σ.Φ.) δεν θα ακολουθήσει το δρόμο των στρεβλών κατηγοριών, αλλά απλώς θα επισημάνει κάποιες αλήθειες όσο επώδυνες κι αν είναι.

 

1. Το «κύκλωμα» το ανακάλυψε ο υπουργός μετά από καταγγελία του Συλλόγου μας στον ΕΟΦ για έλεγχο, τα αποτελέσματα του οποίου δεν μας έχουν γίνει ακόμα γνωστά.

 

2. Στα δελτία τύπου του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής (Φ.Σ.Α.) και του Ε.Ο.Φ. περί ελλείψεων, γίνεται σαφής αναφορά στην έλλειψη ρευστότητας φαρμακαποθηκών και φαρμακείων. Είναι απορίας άξιο το ότι ο κ. υπουργός, ενώ «θεσμοθέτησε» την υποχρεωτική δίμηνη πίστωση από μέρους της βιομηχανίας, δεν έχει ασχοληθεί να ελέγξει αν αυτή η υποχρέωση τηρείται, καίτοι ερωτήθη ειδικά γι? αυτό στο κοινοβούλιο. Τον ενημερώνουμε -προς διευκόλυνσή του έργου του- ότι δεν τηρείται.

 

3. Υπάρχει πρόσφατη συνέντευξη του προέδρου του Ε.Ο.Φ., στην οποία επισημαίνεται μεταξύ άλλων ότι έχει διαπιστωθεί ανεπαρκής εφοδιασμός της αγοράς από 13(!) εταιρίες (εμείς λέμε ότι είναι 113). Άραγε γιατί ο υπουργός δεν τους συμπεριέλαβε «στο κύκλωμα που εξαφανίζει τα φάρμακα».

 

4. Η αξιοπιστία του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. ως κύριου πελάτη των φαρμακείων βρίσκεται σήμερα σε «ιστορικά χαμηλά», κι αυτό είναι συνέπεια σωρευτικών λαθών που ασφαλώς δεν έκαναν οι φαρμακαποθήκες και τα φαρμακεία. Αντίθετα, οι συνεχείς μεταχρονολογήσεις των υποχρεώσεων του οργανισμού, τις οποίες ο ίδιος εξαγγέλλει, αυξάνουν το έλλειμμα αξιοπιστίας, κι αυτό μετουσιώνεται σε έλλειμμα φαρμάκων, καθώς οι πολυεθνικές εταιρίες στρατηγικά μειώνουν την έκθεση τους στην ελληνική αγορά, μειώνοντας τις πωλήσεις τους. Με απλά λόγια: Οι μεγάλες φαρμακευτικές εταιρίες δεν πουλούν όσα πουλούσαν, διότι φοβούνται πιστωτικό γεγονός του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. (σε κάποια είδη η μείωση των ποσοτήτων φτάνει το 80%!!).

 

5. Φανταζόμαστε ότι στα φαρμακεία των νοσοκομείων δεν υπάρχουν ελλείψεις αφού λείπει το «κερδοσκοπικό ένστικτο», κατά συνέπεια θεωρούμε ότι τα δημοσιεύματα που αναφέρονται σε τέτοιες είναι μέρος του «κυκλώματος» στο οποίο κατά τον κ. υπουργό συμμετέχουμε. Επίσης, θεωρούμε ότι είναι μέρος του ίδιου κυκλώματος και ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, ο οποίος διέταξε έρευνα για το θέμα των ελλείψεων και δεν ασπάστηκε το πόρισμα του κ. υπουργού που σήμερα ο ίδιος αποκάλυψε στα τηλεοπτικά παράθυρα.

 

6. Τέλος, του υπενθυμίζουμε ότι κατά των παράλογων και καταχρηστικών αποφάσεων, που κατά τον πρόεδρο του Ε.Ο.Φ. ελήφθησαν με προτροπή του κ. υπουργού, ο Σύλλογος μας έχει προσφύγει στο Σ.Τ.Ε., κι ότι φρόνιμο θα ήταν να αναμείνουμε όλοι την κρίση του δικαστηρίου. Ακόμη ενημερώνουμε ότι η αντίστοιχη προσφυγή για κατάφορη παραβίαση και της κοινοτικής νομοθεσίας θα κατατεθεί από εμάς εντός των επομένων 72 ωρών. Παρότι είναι κρίμα να διασύρεται η χώρα μας λόγω εσφαλμένων επιλογών ενός ανδρός, οφείλουμε να προστατέψουμε τις επιχειρήσεις μας, τους εργαζόμενους σ? αυτές και την αξιοπρέπεια μας με κάθε νόμιμο μέσο, και πληροφορούμεθα ότι στην ίδια κατεύθυνση κινούνται οι φαρμακευτικοί σύλλογοι προκειμένου να προστατέψουν την υπόληψη των μελών τους.

 

Αντί επιλόγου παραθέτουμε ένα διαχρονικό απόσπασμα απ? τις Γνώμες του Μενάνδρου, κορυφαίου αθηναίου κωμικού «κρείττον σιγάν ή λαλείν μάτην»”.

 

Πηγή: euro2day.gr
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Και αμφισβητεί την εξειδίκευση των φαρμακοποιών στο φάρμακο
Και ζητά να ενταχθούν τα φαρμακεία στη νέα ρύθμιση για τα POS






Σχετικά άρθρα

Αύξηση της εγχώριας αγοράς καλλυντικών αναμένεται το 2024-2025
Η κλαδική μελέτη της ICAP CRIF την υπολογίζει στο 3-4%
Pharma Center: Επιτυχημένο το σεμινάριο της Health Aid στη Θεσσαλονίκη
Η εταιρεία διοργανώνει αντίστοιχες εκδηλώσεις στην υπόλοιπη Ελλάδα και στην Αθήνα
STOP από 20 μεγάλες φαρμακευτικές εταιρείες στο ChatGPT
Φοβούνται διαρροή κρίσιμων δεδομένων στους ανταγωνιστές τους
Αnalytica 2024: Δύο ελληνικές εταιρείες στην κορυφαία Διεθνή Έκθεση
Η μεγαλύτερη και σημαντικότερη έκθεση για την εργαστηριακή τεχνολογία, ανάλυση και βιοτεχνολογία στην Ευρώπη