Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Πολιτική φαρμάκου

τελευταία νέα


Φάρμακα που σώζουν εκατομμύρια ζωές κοστίζουν χιλιάδες ευρώ

14/9/2018 12:16:55 μμ
Διεθνείς οργανώσεις προσφεύγουν κατά του μονοπωλίου σε φάρμακο
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Πηγή: msf.gr

Το Ευρωπαϊκό Γραφείο Διπλωμάτων Ευρεσιτεχνίας επανεξετάζει αυτές τις ημέρες προηγούμενη απόφαση του για το δίπλωμα ευρεσιτεχνίας του φαρμάκου σοφοσμπουβίρη, ένα σωτήριο φάρμακο κατά της ηπατίτιδας C.


Η επανεξέταση είναι το αποτέλεσμα της προσφυγής που κατέθεσαν το Μάρτιο του 2017 οργανώσεις από 17 χώρες κατά του αδικαιολόγητου διπλώματος που επιτρέπει στην αμερικανική φαρμακευτική εταιρεία Gilead Sciences να χρεώνει υπέρογκες τιμές στην Ευρώπη για το εν λόγω φάρμακο: 43.000 ευρώ για μια θεραπεία 12 εβδομάδων με σοφοσμπουβίρη!


Παράλληλα, σε χώρες όπου το φάρμακο δεν έχει κατοχυρωθεί με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας, η τιμή για την ίδια θεραπεία με σοφοσμπουβίρη μειώθηκε σε μόλις 52 ευρώ, ενώ οι μελέτες έχουν δείξει ότι η παρασκευή του φαρμάκου κοστίζει περίπου 0,50 ευρώ ανά δισκίο κάθε ημέρας.


Οργανώσεις όπως οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα / Médecins Sans Frontières (MSF), οι Γιατροί του Κόσμου / Médecins du Monde (MdM) και η Just Treatment είναι μεταξύ των οργανώσεων (ανάμεσά τους και η Praksis για την Ελλάδα)* που αμφισβητούν την εγκυρότητα του διπλώματος ευρεσιτεχνίας της Gilead για τη σοφοσμπουβίρη, υποστηρίζοντας ότι δεν πληροί τις προϋποθέσεις για δίπλωμα ευρεσιτεχνίας από νομική ή επιστημονική άποψη.


Εάν η προσφυγή κατά του διπλώματος ευρεσιτεχνίας γίνει δεκτή, θα έχει γίνει ένα σημαντικό βήμα για την παραγωγή και εισαγωγή προσιτών γενόσημων μορφών της σοφοσμπουβίρης στην Ευρώπη, προστατεύοντας τα εθνικά συστήματα υγείας των ευρωπαϊκών χωρών από τα αδικαιολόγητα οικονομικά βάρη που δημιουργούν οι υπερβολικές τιμές που χρεώνει η εταιρεία για το φάρμακο αυτό.

Έως 90% ίαση προσφέρουν τα νέα σωτήρια φάρμακα

Να σημειωθεί ότι τα φάρμακα νέας γενιάς κατά της ηπατίτιδας C, τα αντι-ιικά απευθείας δράσης, προσφέρουν ποσοστό ίασης μεγαλύτερο του 90%, συγκριτικά με 50% των παλαιότερων φαρμάκων, ταχύτερη θεραπεία και λιγότερες παρενέργειες. Η σοφοσμπουβίρη αποτελεί το βασικό συστατικό των περισσότερων συνδυαστικών θεραπειών της ηπατίτιδας C, ωστόσο η πρόσβαση σε αυτές τις νέες θεραπείες παραμένει πολύ περιορισμένη παγκοσμίως, εξαιτίας των υψηλών τιμών, οι οποίες αναγκάζουν τις κυβερνήσεις και τα συστήματα υγείας σε πολλές χώρες να θέτουν αυστηρές προϋποθέσεις για τη χορήγησή τους, περιορίζοντας την πρόσβαση μόνο σε άτομα που βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο της νόσου.


«Ο γιατρός μου μού έλεγε ότι δεν ήμουν αρκετά άρρωστη για να δικαιούμαι να λάβω τη θεραπεία από το εθνικό σύστημα υγείας. Δεν θέλω άλλοι άνθρωποι να στερηθούν τη σοφοσμπουβίρη, εξαιτίας της υπερβολικής τιμής της, οπότε θα συνεχίσω να αγωνίζομαι για την πρόσβασή τους σε αυτή τη θεραπεία της ηπατίτιδας C», δήλωσε η Κλερ Γκρόουβς, επικεφαλής ασθενών της Just Treatment στη Βρετανία, η οποία έλαβε τη φαρμακευτική αγωγή μέσω του εθνικού συστήματος υγείας της χώρας της και θεραπεύτηκε από την ηπατίτιδα C.

Τα μονοπώλια περιορίζουν την πρόσβαση σε φάρμακα που σώζουν ζωές

«Καθημερινά, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα βλέπουν στην πράξη πώς τα μονοπώλια περιορίζουν την πρόσβαση των ανθρώπων σε φάρμακα που σώζουν ζωές» λέει η Γκαέλ Κρικοριάν, επικεφαλής πολιτικής στην Εκστρατεία των Γιατρών Χωρίς Σύνορα για την Πρόσβαση σε Βασικά Φάρμακα. «Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα μπόρεσαν να αρχίσουν να κλιμακώνουν τη θεραπεία των ασθενών με ηπατίτιδα C σε χώρες όπως η Καμπότζη και η Ινδία, μόνο μετά την εμφάνιση πιο προσιτών γενόσημων φαρμάκων διασφαλισμένης ποιότητας. Είναι καιρός το Ευρωπαϊκό Γραφείο Διπλωμάτων Ευρεσιτεχνίας και τα αντίστοιχα γραφεία σε όλο τον κόσμο να εξετάσουν πιο προσεκτικά τη χορήγηση μονοπωλίων σε φάρμακα και να αναγνωρίσουν τις αρνητικές επιπτώσεις που έχουν τα αδικαιολόγητα διπλώματα ευρεσιτεχνίας στην ανθρώπινη υγεία».

*'Αλλες οργανώσεις που συμμετείχαν στην προσφυγή είναι οι: European Public Health Alliance (σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση), Salud Por Derecho (Ισπανία), AIDES (Γαλλία) και AccesstoMedicines (Ιρλανδία).
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Γράφει ο Κώστας Μαριάκης, Γενικός Γραμματέας Συνδέσμου Επιχειρήσεων Ιατρικών και Βιοτεχνολογικών Προϊόντων
«Σε πολλές περιπτώσεις αποτελούν ένα κρίσιμο εργαλείο για την πρόσβαση των ασθενών σε θεραπείες», επισημαίνουν






Σχετικά άρθρα

Η ΕΛΕΑΝΑ συμμετέχει στο Ευρωπαϊκό Φόρουμ Ασθενών
Αφορά την εκστρατεία «Vote4Patients» για τις Ευρωεκλογές του 2024
Νέοι φόροι για τα προϊόντα φαρμακευτικής κάνναβης
Καθορίζονται στο πρόσφατο νομοσχέδιο του υπ. Υγείας
Δώδεκα νέα φάρμακα 12 έρχονται στην Ε.Ε.
Μεταξύ αυτών και ένα νέο ισχυρό αντιβιοτικό