Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επάγγελμα: Φαρμακοποιός

τελευταία νέα


Φάρμακα: 12% η μεσοσταθμική μείωση τιμών

17/10/2012
15ήμερο περιθώριο διάθεσης των αποθεμάτων
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος


Πλήρη αναδιάταξη της αγοράς φαρμάκων προμηνύει το νέο δελτίο τιμών φαρμάκων που θα ανακοινωθεί την ερχόμενη Παρασκευή και θα ισχύσει από την ερχόμενη Δευτέρα.


Η μείωση που αναμένεται να φέρει στη φαρμακευτική δαπάνη υπολογίζεται στο 12% μεσοσταθμικά, αναμένοντας να εξοικονομήσει περίπου 300 εκ. ευρώ.


Με την αναμενόμενη απόφαση για την ισχύ του νέου δελτίου τιμών, θα προβλέπεται 15θήμερο περιθώριο διάθεσης των αποθεμάτων των φαρμάκων με τις σημερινές τιμές.


Στις αποφάσεις αυτές κατέληξε αργά χθες το βράδυ η Επιτροπή Τιμών Φαρμάκων του υπουργείου Υγείας, ύστερα από την παρουσίαση των νέων τιμών από τη διοίκηση του Ε.Ο.Φ., που ανέλαβε την κοστολόγηση προ δεκαπενθημέρου.


Σύμφωνα με παράγοντες της Επιτροπής, υπάρχουν πολλά λάθη στους κωδικούς κατάταξης των φαρμάκων και σε άλλα τεχνικά ζητήματα που αναμένεται να διορθωθούν μέχρι την Παρασκευή, ενώ ξεκαθαρίστηκε ότι δεν θα περιληφθούν καινούριες θεραπείες στο νέο αυτό δελτίο τιμών.


Επίσης, στελέχη της αγοράς εκτιμούν ότι από τη μεθοδολογία που τήρησε ο Ε.Ο.Φ. είναι διαφανής ο τρόπος με τον οποίο έγινε η κοστολόγηση των προϊόντων.


Σύμφωνα με τη διοίκηση του Ε.Ο.Φ., αναζητήθηκαν οι αρχικές τιμές του κάθε φαρμάκου, από τα στοιχεία που υπάρχουν στον οργανισμό από το 1987, και οι τιμές των πρωτοτύπων μειώθηκαν κατά 50%.


Τα εκτός πατέντας φάρμακα που δεν έχουν ακόμη γενόσημο, τιμολογήθηκαν βάσει των τριών φθηνότερων τιμών της Ευρώπης, ενώ για αυτά που διαθέτουν γενόσημα, τηρήθηκε ο διαχωρισμός αδειοδότησης πριν και μετά το 2000, ώστε να μην υπάρξει ραγδαία πτώση των τιμών σε πολύ φθηνά φάρμακα, που κινδυνεύουν να αποσυρθούν από την αγορά.


Στα γενόσημα, δόθηκε η τιμή αναφοράς, εκτός αν είχαν άδεια κυκλοφορίας πριν το 1999, οπότε η μείωση ήταν 3-10% ανάλογα με την τιμή που έχουν μέχρι σήμερα.


Στην περίπτωση που η τιμή τους ήταν χαμηλότερη του 80% του πρωτοτύπου τους, δόθηκε και πάλι η τιμή αναφοράς.


Με το μέσο όρο των τριών φθηνότερων τιμών στην Ευρώπη, κοστολογήθηκαν γενόσημα που θεωρούνται μοναδικά στη χώρα μας.


Δεν ανατιμολογήθηκαν τα παρεντερικά διαλύματα (οροί), ούτε τα παράγωγα αίματος (ανοσοσφαιρίνες) τα οποία είναι σε μόνιμη έλλειψη τελευταία, λόγω της παραμονής μίας μόνο εταιρίας στην αγορά.


Πηγή: iatropedia.gr

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Γράφει ο Μανόλης Κατσαράκης, Γεν. Γραμματέας ΠΦΣ, πρόεδρος Φ.Σ. Χανίων
Με στόχο τις ταχύτερες διαδικασίες και την καλύτερη εξυπηρέτηση






Σχετικά άρθρα

Οι βασικές κατευθυντήριες οδηγίες για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας στα φαρμακεία όλης της χώρας
Γράφει ο Μανόλης Κατσαράκης, Γεν. Γραμματέας ΠΦΣ, πρόεδρος Φ.Σ. Χανίων
Οι άδειες φαρμακείων της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας ψηφιοποιήθηκαν
Με στόχο τις ταχύτερες διαδικασίες και την καλύτερη εξυπηρέτηση
Φ.Σ. Αττικής: Εκατοντάδες φάρμακα σε έλλειψη
Καλεί τον ΕΟΦ να αναλάβει δράση άμεσα
Νέα έρευνα για παρεμβάσεις τηλεϊατρικής από φαρμακοποιούς
Έδειξε θετικά αποτελέσματα για ασθενείς με υπέρταση