Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επάγγελμα: Φαρμακοποιός

τελευταία νέα


Φ.Σ. Πειραιά: Βάζει φρένο στα ιατροτεχνολογικά

19/4/2022 9:41:30 μμ
Αν επιβληθεί clawback στα φαρμακεία
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Ο Φ.Σ. Πειραιά απειλεί με κινητοποιήσεις σε πιθανή επιβολή clawback στα φαρμακεία για τα ιατροτεχνολογικά προϊόντα. Ο Σύλλογος σε ανακοίνωσή του αναφέρεται στο νομοσχέδιο του υπουργείου υγείας, το οποίο έχει τεθεί σε διαβούλευση και στο οποίο υπάρχει η παραπάνω ρύθμιση, και καλεί τους φαρμακοποιούς-μέλη του να είναι έτοιμοι να διακόψουν τη χορήγηση των προϊόντων σακχάρου προς τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ από την 1η Μαΐου, αν οι προσπάθειες του ΠΦΣ για την απόσυρση του εν λόγω άρθρου δεν έχουν αποτέλεσμα.

Χαρακτηρίζει την επιβολή clawback ως «αιτία ολοσχερούς ρήξης για τους φαρμακοποιούς», ενώ προσθέτει πως είναι «εξωφρενικό» το γεγονός ότι στο νομοσχέδιο προβλέπεται αναδρομική ισχύς της εφαρμογής του clawback από 1η Ιανουαρίου 2022.

«Συνάδελφοι, οφείλουμε να προστατεύσουμε στο ακέραιο την αποκλειστική χορήγηση των προϊόντων σακχάρου από τα φαρμακεία ως σημαντικό κομμάτι της ύλης μας, όμως η πιθανή εφαρμογή του clawback καθιστά αυτήν τη χορήγηση ασύμφορη και ανοίγει ταυτόχρονα τον ασκό του Αιόλου για την πιθανή εφαρμογή του -ακόμη και- στα φάρμακα», καταλήγει η ανακοίνωση από το Δ.Σ. του Συλλόγου.

Σχολιάζοντας στο f.daily την απόφαση αυτή η Τζένη Μαυρίδη, μέλος του Δ.Σ. του Φ.Σ. Πειραιά και εκπρόσωπος στον ΠΦΣ, διευκρίνισε ότι στον Πειραιά υπάρχει η εξής ιδιαιτερότητα: τα φαρμακεία που υπάγονται σε αυτόν χορηγούν μόνο τα ιατροτεχνολογικά προϊόντα του διαβήτη και πέραν αυτών κανένα άλλο (π.χ. οξυγόνο, ορθοπαιδικά είδη κτλ.). Επομένως, αν και δεν διακινούν ένα μεγάλο όγκο ιατροτεχνολογικών προϊόντων όπως γίνεται στα φαρμακεία άλλων περιοχών, τα αναλώσιμα του διαβήτη θεωρούνται ζωτικής σημασίας για τους ασθενείς στην ευρύτερη περιοχή του Πειραιά. 
Όπως είπε, η αναστολή χορήγησης αυτών των προϊόντων από τα φαρμακεία θα δυσκολέψει σημαντικά τους ασθενείς, όμως οι φαρμακοποιοί δεν μπορούν να υποστούν ένα ακόμη clawback που δεν προκαλούν, ενώ δεν δημιουργούν κανένα κόστος οι ίδιοι στον ΕΟΠΥΥ.

«Δεν συμμετέχουμε στις αποφάσεις για την αγορά αυτών των προϊόντων και δεν προκαλούμε τη ζήτησή τους, απλά εκτελούμε τις συνταγές. ΓιΆ αυτό το λόγο και θα αντιδράσουμε», πρόσθεσε η Τ. Μαυρίδη.

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Πρόκειται για το Epsilon Smart Ergani Advanced






Σχετικά άρθρα

Η τεχνητή νοημοσύνη φέρνει «κοντά» τον φαρμακοποιό με τον ασθενή
Νέα συστήματα που επιτρέπουν την ουσιαστική επικοινωνία
ΠΦΣ: «Τα φαρμακεία καθιερώνονται ως Κέντρα Εμβολιασμού Ενηλίκων»
Μετά την επιτυχία αυτή, ανακοινώνονται οι επόμενοι στόχοι
MSD ONCOLOGY: Ανοιχτή πρόσκληση για υποβολή προτάσεων ερευνητικών έργων
Με θέμα την πολιτική υγείας για τον καρκίνο