Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επάγγελμα: Φαρμακοποιός

τελευταία νέα


Φ.Σ. Κρήτης: Καμπάνια ενημέρωσης του κοινού

3/7/2023 9:27:29 μμ
Για την προστασία από τα κουνούπια και τον Ιό του Δυτικού Νείλου
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Στο πλαίσιο της συμβολής των φαρμακοποιών στην προστασία της δημόσιας υγείας, οι Φ.Σ. Ρεθύμνου, Ηρακλείου, Λασιθίου και Χανίων ενημερώνουν το κοινό για τα μέτρα προφύλαξης από τα κουνούπια και την πιθανή εμφάνιση του Ιού του Δυτικού Νείλου, ενώ επισημαίνουν ότι «ο φαρμακοποιός σας μπορεί να σας συμβουλεύσει για το κατάλληλο εντομοαπωθητικό σώματος για εσάς και τα παιδιά σας». 

Ειδικότερα, επικαλούμενοι τις οδηγίες του ΕΟΔΥ, επισημαίνουν ότι ο ιός του Δυτικού Νείλου έχει εγκατασταθεί στη χώρα μας, όπως και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, αλλά ότι η επιδημιολογία του είναι σύνθετη, συνεπώς οι περιοχές εμφάνισης κρουσμάτων κατά την τρέχουσα περίοδο του 2023 (και σε κάθε περίοδο μετάδοσης) δεν μπορούν να προβλεφθούν με ασφάλεια. 

Σημειώνεται πως το 2022 καταγράφηκαν συνολικά 286 κρούσματα στη χώρα μας, εκ των οποίων τα 184 ήταν με προσβολή του ΚΝΣ (κυρίως εγκεφαλίτιδα ή μηνιγγίτιδα) και τα 33 περιστατικά κατέληξαν. Άτομα ηλικίας άνω των 50 ετών κινδυνεύουν περισσότερο να αρρωστήσουν σοβαρά, καθώς και άτομα με ανοσοκαταστολή και χρόνια υποκείμενα νοσήματα. 

Παράλληλα με τα υπόλοιπα μέτρα προφύλαξης (κουνουπιέρες, σίτες, φροντίδα για περιορισμό λιμνάζοντων υδάτων) συνίσταται η χρήση εντομοαπωθητικών που πρέπει να περιέχουν μια από τις παρακάτω δραστικές ουσίες με αποδεδειγμένη αποτελεσματικότητα: DEET (N,N – διεθυλοτολουαμίδη), Iκαριδίνη (icaridin), IR 3535, Citriodiol ή Eucalyptus citriodora oil, hydrated, cyclized (ec oil (h/c). Σημαντικό είναι επίσης να τηρούνται οι οδηγίες χρήσης τους ιδιαίτερα στα παιδιά.
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Στο πλαίσιο του 14ου Συνεδρίου Φαρμακευτικού Management
Διαφημίζει το φάρμακο κατά της ημικρανίας






Σχετικά άρθρα

ΤΕΑΥΦΕ: Έρχεται η δυνατότητα πληρωμής εισφορών σε όλες τις τράπεζες
Αυτό ανακοινώθηκε στην 1η συνάντηση των Δ.Σ. ΠΦΣ & του Ταμείου
Τον Ιούνιο ξεκινά το πρόγραμμα για την πρόληψη του καρκίνου παχέος εντέρου με τη συμμετοχή των φαρμακείων
Στο πλαίσιο του ολοκληρωμένου εθνικού προγράμματος «Προλαμβάνω»
Τα 2 ελληνικά φαρμακεία που πιστοποιήθηκαν διεθνώς στο πλαίσιο του «Pharmacists for the Future»
Πρόκειται για το παγκόσμιο πρόγραμμα της L'OREAL για βιώσιμη ανάπτυξη και κοινωνική ενσωμάτωση