Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επάγγελμα: Φαρμακοποιός

τελευταία νέα


Φ.Σ. Κρήτης: Καμπάνια ενημέρωσης του κοινού

3/7/2023 9:27:29 μμ
Για την προστασία από τα κουνούπια και τον Ιό του Δυτικού Νείλου
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Στο πλαίσιο της συμβολής των φαρμακοποιών στην προστασία της δημόσιας υγείας, οι Φ.Σ. Ρεθύμνου, Ηρακλείου, Λασιθίου και Χανίων ενημερώνουν το κοινό για τα μέτρα προφύλαξης από τα κουνούπια και την πιθανή εμφάνιση του Ιού του Δυτικού Νείλου, ενώ επισημαίνουν ότι «ο φαρμακοποιός σας μπορεί να σας συμβουλεύσει για το κατάλληλο εντομοαπωθητικό σώματος για εσάς και τα παιδιά σας». 

Ειδικότερα, επικαλούμενοι τις οδηγίες του ΕΟΔΥ, επισημαίνουν ότι ο ιός του Δυτικού Νείλου έχει εγκατασταθεί στη χώρα μας, όπως και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, αλλά ότι η επιδημιολογία του είναι σύνθετη, συνεπώς οι περιοχές εμφάνισης κρουσμάτων κατά την τρέχουσα περίοδο του 2023 (και σε κάθε περίοδο μετάδοσης) δεν μπορούν να προβλεφθούν με ασφάλεια. 

Σημειώνεται πως το 2022 καταγράφηκαν συνολικά 286 κρούσματα στη χώρα μας, εκ των οποίων τα 184 ήταν με προσβολή του ΚΝΣ (κυρίως εγκεφαλίτιδα ή μηνιγγίτιδα) και τα 33 περιστατικά κατέληξαν. Άτομα ηλικίας άνω των 50 ετών κινδυνεύουν περισσότερο να αρρωστήσουν σοβαρά, καθώς και άτομα με ανοσοκαταστολή και χρόνια υποκείμενα νοσήματα. 

Παράλληλα με τα υπόλοιπα μέτρα προφύλαξης (κουνουπιέρες, σίτες, φροντίδα για περιορισμό λιμνάζοντων υδάτων) συνίσταται η χρήση εντομοαπωθητικών που πρέπει να περιέχουν μια από τις παρακάτω δραστικές ουσίες με αποδεδειγμένη αποτελεσματικότητα: DEET (N,N – διεθυλοτολουαμίδη), Iκαριδίνη (icaridin), IR 3535, Citriodiol ή Eucalyptus citriodora oil, hydrated, cyclized (ec oil (h/c). Σημαντικό είναι επίσης να τηρούνται οι οδηγίες χρήσης τους ιδιαίτερα στα παιδιά.
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Οι φαρμακοποιοί καλούνται να προωθήσουν και οι ίδιοι τα σχετικά σποτ
Ο τίτλος της καμπάνιας για την αξία των ανεξάρτητων φαρμακείων στις ΗΠΑ






Σχετικά άρθρα

Ιδιοκτησιακό φαρμακείων: Έρχονται απεργίες αν αλλάξει το Προεδρικό Διάταγμα
Το ψήφισμα της Γενικής Συνέλευσης του ΠΦΣ
Νέος Δρόμος - Συμμαχία Φαρμακοποιών: Η υγεία δεν είναι logistics
Απάντηση στις δηλώσεις του πρωθυπουργού περί κατΆ οίκον διανομής φαρμάκων
Care for Carers: Εστιάζει στην ψυχική ανθεκτικότητα των φαρμακοποιών
Νέα καινοτόμος βιωματική διοργάνωση από τον Φ.Σ. Κοζάνης
ΠΦΣ: Ετοιμάζει εκπαιδευτικό webinar για τη νέα κατηγορία ΦΥΚ στα φαρμακεία
Που περιλαμβάνει 48 φαρμακευτικά σκευάσματα και 5 δραστικές ουσίες