Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επάγγελμα: Φαρμακοποιός

τελευταία νέα

Ξεκινά η διάθεση Φαρμάκων Υψηλού Κόστους από τα ιδιωτικά φαρμακεία
Όλη η διαδικασία που πρέπει να ακολουθήσουν οι ασθενείς
20 φαρμακεία κλειστά στην Αθήνα εξαιτίας του κορονοϊού
Δηλώσεις του Κ. Λουράντου στο f.daily
Το σημαντικό μάθημα που μας έδωσε ο κορονοϊός
Από το Κέντρο Κλινικής Επιδημιολογίας και Έκβασης Νοσημάτων CLEO του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος


Φ. Σ. Αχαΐας: Αρνείται να υπογράψει την απόφαση για διανομή των ΦΥΚ από τα φαρμακεία

5/2/2020 5:12:59 μμ
Τα μέλη του ζητούν να δουν τη Συλλογική Σύμβαση και την Υπουργική Απόφαση
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Για πρώτη φορά θεσμοθετείται επιστημονική αμοιβή των φαρμακοποιών για έργο που παρέχουν προς τους πολίτες αναφέρει ο ΠΦΣ, με αφορμή τη διάθεση των Φαρμάκων Υψηλού Κόστους από τα φαρμακεία. Υπενθυμίζεται πως η αμοιβή των φαρμακοποιών, το ύψος της οποίας θα διαμορφωθεί το προσεχές διάστημα, θα ισχύσει μετά το πέρας της πιλοτικής εφαρμογής του μέτρου που ξεκινά.

«Με τη ρύθμιση αυτή αναγνωρίζεται και κατοχυρώνεται για πρώτη φορά επιστημονική αμοιβή για τους φαρμακοποιούς και αυτό είναι μια θεσμική κατάκτηση, κάτι που είναι θεσμοθετημένο για όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η απόφαση για την επιστροφή των ΦΥΚ στα φαρμακεία μας συμβάλλει στη βελτίωση της Δημόσιας Υγείας και στη διευκόλυνση της προσβασιμότητας των ασθενών στο φάρμακό τους με την ασφάλεια που παρέχει το φαρμακείο και η επιστημονική επάρκεια του φαρμακοποιού.
Η συμφωνία αποδεικνύει την αναγκαιότητα της συνεργασίας των επιστημονικών φορέων με την Πολιτεία προς όφελος της Δημόσιας Υγείας, του ασθενή και των επιστημόνων υγείας», σημειώνει ο πρόεδρος του ΠΦΣ, Απόστολος Βαλτάς. 

Έντονες αντιδράσεις από το Φαρμακευτικό Σύλλογο Αχαΐας

Πάντως με ανακοίνωσή του ο Φ.Σ. Αχαΐας απειλεί για μη εφαρμογή του μέτρου και ζητά:
1) Να αποσταλεί στους συλλόγους έγκαιρα η συλλογική σύμβαση καθώς και η υπουργική απόφαση, ώστε οι ΓΣ των πρωτοβάθμιων να αποφασίσουν αν εγκρίνουν ή όχι τη συγκεκριμένη δέσμευση του Διοικητικού Συμβουλίου.
2) Να αποσταλούν τα πρακτικά της ΓΣ στις 22.09.2019, όπως από καιρό έχει ζητήσει. Όπως αναφέρει ο πρόεδρος του Συλλόγου, Α. Σοφιανόπουλος, «σημαντική μερίδα του κλάδου είναι αντίθετη σε οποιοδήποτε προσδιορισμό επιστημονικής αμοιβής και όχι ποσοστού κέρδους. Κατά συνέπεια αυτό από μόνο του θα έπρεπε να αποτελέσει αφορμή να επαναλάβετε τη ΓΣ των εκλεκτόρων μιας και ούτως ή άλλως υπήρχε ένα 35% περίπου εκλεκτόρων, το οποίο απουσίαζε από την ψηφοφορία, ποσοστό αρκετά σημαντικό. Η συμμετοχή των φαρμακοποιών σε διακίνηση φαρμάκων χωρίς να αποκτούν την ιδιοκτησία τους, λειτουργώντας ως απλοί διακομιστές, αλλά αναλαμβάνοντας όλη την επιστημονική ευθύνη για τη χορήγησή τους, με ένα έτος δωρεάν και υποσχέσεις περί επιστημονικής αμοιβής αντί ποσοστού κέρδους, οδηγεί τον κλάδο σε δρόμους πρωτόγνωρους που εγκυμονούν σοβαρότατους κινδύνους».

Ο Α. Σοφιανόπουλος τονίζει στην επιστολή του προς τον ΠΦΣ πως «ως πρόεδρος του Φ.Σ. Αχαΐας δεν θα αναλάβω την ευθύνη να αποδεχθώ με απλές αποφάσεις ΔΣ τη συγκεκριμένη σύμβαση αλλά, ως έχω δικαίωμα, θα την περάσω από τη βάσανο της ΓΣ των μελών του Φ.Σ. Αχαΐας».
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Όλη η διαδικασία που πρέπει να ακολουθήσουν οι ασθενείς
Σύμφωνα με έρευνα σε 300 φαρμακεία


Σχετικά άρθρα

20 φαρμακεία κλειστά στην Αθήνα εξαιτίας του κορονοϊού
Δηλώσεις του Κ. Λουράντου στο f.daily
ΦΣ Θεσσαλονίκης: Τροποποίηση ωραρίου λειτουργίας φαρμακείων
Για όσο χρονικό διάστημα διαρκεί η απαγόρευση κυκλοφορίας
Μ. Βρετανία: Σε τιμή χρυσού τα δισκία παρακεταμόλης
Έφθασαν να κοστίζουν 56 ευρώ κάθε χάπι!
Φαρμακοποιοί: 1 στους 2 εξυπηρέτησε πελάτες σε κατάσταση πανικού
Σύμφωνα με έρευνα σε 300 φαρμακεία