Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επάγγελμα: Φαρμακοποιός

τελευταία νέα


Φ. Σ. Αχαΐας: Αρνείται να υπογράψει την απόφαση για διανομή των ΦΥΚ από τα φαρμακεία

5/2/2020 5:12:59 μμ
Τα μέλη του ζητούν να δουν τη Συλλογική Σύμβαση και την Υπουργική Απόφαση
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Για πρώτη φορά θεσμοθετείται επιστημονική αμοιβή των φαρμακοποιών για έργο που παρέχουν προς τους πολίτες αναφέρει ο ΠΦΣ, με αφορμή τη διάθεση των Φαρμάκων Υψηλού Κόστους από τα φαρμακεία. Υπενθυμίζεται πως η αμοιβή των φαρμακοποιών, το ύψος της οποίας θα διαμορφωθεί το προσεχές διάστημα, θα ισχύσει μετά το πέρας της πιλοτικής εφαρμογής του μέτρου που ξεκινά.

«Με τη ρύθμιση αυτή αναγνωρίζεται και κατοχυρώνεται για πρώτη φορά επιστημονική αμοιβή για τους φαρμακοποιούς και αυτό είναι μια θεσμική κατάκτηση, κάτι που είναι θεσμοθετημένο για όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η απόφαση για την επιστροφή των ΦΥΚ στα φαρμακεία μας συμβάλλει στη βελτίωση της Δημόσιας Υγείας και στη διευκόλυνση της προσβασιμότητας των ασθενών στο φάρμακό τους με την ασφάλεια που παρέχει το φαρμακείο και η επιστημονική επάρκεια του φαρμακοποιού.
Η συμφωνία αποδεικνύει την αναγκαιότητα της συνεργασίας των επιστημονικών φορέων με την Πολιτεία προς όφελος της Δημόσιας Υγείας, του ασθενή και των επιστημόνων υγείας», σημειώνει ο πρόεδρος του ΠΦΣ, Απόστολος Βαλτάς. 

Έντονες αντιδράσεις από το Φαρμακευτικό Σύλλογο Αχαΐας

Πάντως με ανακοίνωσή του ο Φ.Σ. Αχαΐας απειλεί για μη εφαρμογή του μέτρου και ζητά:
1) Να αποσταλεί στους συλλόγους έγκαιρα η συλλογική σύμβαση καθώς και η υπουργική απόφαση, ώστε οι ΓΣ των πρωτοβάθμιων να αποφασίσουν αν εγκρίνουν ή όχι τη συγκεκριμένη δέσμευση του Διοικητικού Συμβουλίου.
2) Να αποσταλούν τα πρακτικά της ΓΣ στις 22.09.2019, όπως από καιρό έχει ζητήσει. Όπως αναφέρει ο πρόεδρος του Συλλόγου, Α. Σοφιανόπουλος, «σημαντική μερίδα του κλάδου είναι αντίθετη σε οποιοδήποτε προσδιορισμό επιστημονικής αμοιβής και όχι ποσοστού κέρδους. Κατά συνέπεια αυτό από μόνο του θα έπρεπε να αποτελέσει αφορμή να επαναλάβετε τη ΓΣ των εκλεκτόρων μιας και ούτως ή άλλως υπήρχε ένα 35% περίπου εκλεκτόρων, το οποίο απουσίαζε από την ψηφοφορία, ποσοστό αρκετά σημαντικό. Η συμμετοχή των φαρμακοποιών σε διακίνηση φαρμάκων χωρίς να αποκτούν την ιδιοκτησία τους, λειτουργώντας ως απλοί διακομιστές, αλλά αναλαμβάνοντας όλη την επιστημονική ευθύνη για τη χορήγησή τους, με ένα έτος δωρεάν και υποσχέσεις περί επιστημονικής αμοιβής αντί ποσοστού κέρδους, οδηγεί τον κλάδο σε δρόμους πρωτόγνωρους που εγκυμονούν σοβαρότατους κινδύνους».

Ο Α. Σοφιανόπουλος τονίζει στην επιστολή του προς τον ΠΦΣ πως «ως πρόεδρος του Φ.Σ. Αχαΐας δεν θα αναλάβω την ευθύνη να αποδεχθώ με απλές αποφάσεις ΔΣ τη συγκεκριμένη σύμβαση αλλά, ως έχω δικαίωμα, θα την περάσω από τη βάσανο της ΓΣ των μελών του Φ.Σ. Αχαΐας».
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Στόχος η απρόσκοπτη τροφοδοσία των κρατών μελών σε φαρμακευτικά προϊόντα
Η νέα ρύθμιση αφορά και τα φάρμακα αδυνατίσματος






Σχετικά άρθρα

Φαρμακοποιός δίνει μαθήματα γαληνικών σε μαθητές Λυκείου
Ενθουσιασμένα τα παιδιά από την εμπειρία του εργαστηρίου
Οι στρατηγικές εμβολιασμού στα φαρμακεία το θέμα Συνόδου στη Χάγη
Διοργανώνεται από τη Διεθνή Φαρμακευτική Ομοσπονδία (FIP)
Πληθαίνουν οι αποφάσεις υπέρ των θέσεων στάθμευσης μπροστά στα φαρμακεία
Το μέτρο προωθείται τώρα και σε δήμο του νομού Πέλλας
Φαρμακεία: Τσουχτερά τα πρόστιμα για τους παραβάτες των αργιών του Πάσχα
Κλειστά θα πρέπει να παραμείνουν τα φαρμακεία και στις 7 Μαΐου