Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επάγγελμα: Φαρμακοποιός

Φ.Σ.Α.: Απάντηση στις θέσεις που διατύπωσε ο βουλευτής Η. Μόσιαλος

24/3/2010
«Στο στόχαστρο ένας κλάδος που το Κράτος θα έπρεπε να ευγνωμονεί»
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Την απάντηση του στις θέσεις που διατύπωσε πρόσφατα ο βουλευτής του ΠΑ.ΣΟ.Κ. Ηλίας Μόσιαλος, περί των εσόδων των φαρμακοποιών και περί μείωσης του ποσοστού κέρδους τους, δίνει ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής (Φ.Σ.Α.) με δελτίο Τύπου της 24/03/2010:

 

«Ο Φ.Σ.Α. λαμβάνοντας γνώση των θέσεων του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ κ. Ηλία Μόσιαλου, περί αύξησης της Δημόσιας Φαρμακευτικής Δαπάνης τα τελευταία χρόνια, αποδιδομένης κυρίως στους φαρμακοποιούς τους οποίους “καταγγέλλει ως φοροφυγάδες” (αν έχουν εισόδημα 300.000 ευρώ και πληρώνουν φόρο για 11.000 ευρώ), ζητώντας μάλιστα να μειωθεί το ποσοστό κέρδους κατά 10%-15%, έχει να δηλώσει τα εξής:

 

1) Η φαρμακευτική δαπάνη στην Ελλάδα αποτελεί το 21,2% του συνόλου των δαπανών υγείας. Το υπόλοιπο 79% ,το οποίο αφήνει στο απυρόβλητο, αφορά προμήθειες και καταναλώσεις φαρμάκων από νοσοκομεία και κλινικές, νοσήλια πραγματικά και εικονικά, υπέρογκες καταναλώσεις φαρμάκων και όλα αυτά που τον τελευταίο καιρό βλέπουν το φώς της δημοσιότητας.

 

2) Οι φαρμακοποιοί διακινούν το 75% των φαρμάκων μέσω ασφαλιστικών ταμείων. Αυτό σημαίνει ότι για να εισπράξουν τα χρήματά τους, οι φαρμακοποιοί υποχρεούνται να εκδώσουν τιμολόγια, τα οποία φορολογούνται. Χωρίς την έκδοση τιμολογίων δεν εισπράττεται απολύτως τίποτα. Τώρα, το πώς κατά την άποψή του, το εισόδημά τους είναι μεν 300.000 ευρώ, αλλά φορολογούνται μόνο τα 11.000 ευρώ, αυτό μόνο εκείνος μπορεί να το εξηγήσει. Με βάση τα δικά του στοιχεία για να προκύψει εισόδημα 300.000 ευρώ θα πρέπει η φαρμακευτική δαπάνη στην Ελλάδα μέσω των ιδιωτικών φαρμακείων να ανέρχεται στο ποσό των 22 δισεκατομμυρίων ευρώ!!! Το ποσό αυτό είναι φυσικά εξωπραγματικό καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας η φαρμακευτική δαπάνη για το έτος 2007 μέσω ιδιωτικών φαρμακείων, νοσοκομείων κ.λ.π. ανήλθε στα 4,5 δισεκατομμύρια ευρώ αποτελώντας το 21,2% της δαπάνης υγείας.

 

3) Θα πρέπει να ενημερώσουμε τον κ. Μόσιαλο ότι, βάσει στοιχείων του Φεβρουαρίου 2010, η δαπάνη για τα φάρμακα για το 2010 παρουσιάζει αύξηση 4,29% ενώ η αντίστοιχη των νοσοκομείων 30%. Επί αυτών των θεμάτων όμως, ο κ. Μόσιαλος τηρεί σιγήν ιχθύος, αποφεύγοντας να προσδιορίσει και να κατονομάσει τον προφανή υπεύθυνο που είναι ο συνταγογράφων (με υποδείξεις έξωθεν εννοείται) και όχι ο εκτελών τις συνταγές.

 

4) Οι φαρμακοποιοί πληρώνουν στο Δημόσιο Φ.Π.Α, το οποίο δεν έχουν εισπράξει από αυτό, αφού το Δημόσιο, σήμερα, έχει να εξοφλήσει τις υποχρεώσεις του από το μήνα Σεπτέμβριο του 2009.

 

5) Οι φαρμακοποιοί πληρώνουν φόρους εισοδήματος για έσοδα π.χ. 2009 τα οποία θα εισπράξουν (ο Θεός ξέρει πότε) πιθανόν εντός του 2010.

 

6) Οι φαρμακοποιοί είναι αυτοί οι οποίοι κυρίως ασκούν την οικονομική πολιτική της εκάστοτε Κυβέρνησης στο χώρο της υγείας όταν με την ανοχή τους στις άπειρες καθυστερήσεις των Ασφαλιστικών Ταμείων, δανειοδοτούν άτοκα ουσιαστικά το όλο σύστημα, αλλά και παρέχουν πρωτοβάθμια περίθαλψη εκεί που το κράτος υστερεί και αδιαφορεί.

 

7) Οι φαρμακοποιοί περιμένουν το παρανομούν Κράτος να εφαρμόσει το νόμο που το ίδιο ψήφισε και που ορίζει ότι οι φαρμακοποιοί οφείλουν να εξοφλούνται από το Δημόσιο και τα άλλα ασφαλιστικά ταμεία εντός σαράντα πέντε ημερών. Όταν το ίδιο το κράτος παρανομεί μη εφαρμόζοντας τους δικούς του νόμους εις βάρος των φαρμακοποιών, έχει το θράσος να ομιλεί εναντίον τους;

 

8) Οι φαρμακοποιοί είναι ίσως ο μοναδικός κλάδος που μηνιαίως υποχρεούται , για να εισπράξει τα χρήματά του από τα ασφαλιστικά ταμεία, να βεβαιώνει ότι είναι ασφαλιστικά και φορολογικά ενήμερος.

 

9) Ο Βουλευτής κ. Μόσιαλος αγνοεί ηθελημένα τον επίσημο πίνακα που έχει δημοσιευτεί από το Υπουργείο Οικονομικών στις 5-11-2006. Στον πίνακα αυτό, αναφέρονται οι φόροι που κατέβαλλαν τα φυσικά πρόσωπα με μέσο εισόδημα. Από τον πίνακα αυτό προκύπτει ότι οι φαρμακοποιοί είναι πρώτοι στην καταβολή των φόρων.

 

10) Είναι γνωστό στον κ. Μόσιαλο, αλλά και σε κάθε Έλληνα πολίτη, ότι οι φαρμακοποιοί δεν συνταγογραφούν, δεν προκαλούν την ζήτηση των φαρμάκων, ούτε των ποσοτήτων τους ανά ασφαλισμένο, συνεπώς δεν συμμετέχουν σε καμία περίπτωση στην αύξηση της φαρμακευτικής δαπάνης. Είναι σε όλους γνωστό ότι το φάρμακο που θα χορηγηθεί στους ασθενείς – ασφαλισμένους, όπως επίσης και την ποσότητά του, θα το ορίσει αποκλειστικά ο γιατρός ο οποίος εξετάζει τον ασθενή και γνωρίζει την κλινική του εικόνα.

 

11) Αντί να κατηγορούνται οι φαρμακοποιοί οι οποίοι φτάνουν ακόμα και σε σημείο δανεισμού από τις τράπεζες, όχι μόνο για να είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους, αλλά και για να παρέχουν υπηρεσίες σε όλη την επικράτεια της Ελλάδας, σε κάθε ακριτικό χωριό, σε κάθε νησί, σε κάθε απρόσιτο μέρος και επί 24ώρου βάσεως, θα έπρεπε να δει ο κ. Μόσιαλος την ουσία του προβλήματος, που είναι η έλλειψη ελέγχου και μηχανογράφησης σε όλο το φάσμα της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης. Ο μόνος τομέας σε αυτή την αλυσίδα που είναι μηχανογραφημένος κατά 80%, είναι τα φαρμακεία. Και επειδή αυτό το γνωρίζει καλά, προσπαθεί μέσω των φαρμακείων, να ελεγχθεί όλη η υπόλοιπη αλυσίδα κατανάλωσης φαρμάκων. Καμία αναφορά για την μηχανογράφηση της πηγής ζήτησης των φαρμάκων που είναι οι γιατροί, τα νοσοκομεία, τα ασφαλιστικά ταμεία κ.λπ., αφού όπως ισχυρίζεται ο κ. Μόσιαλος «…η μηχανοργάνωση του συστήματος συνταγογράφησης δεν μπορεί να αποδώσει άμεσα. Σε χώρες οι οποίες είχαν βάσεις δεδομένων, απαιτήθηκαν 15 χρόνια.

 

Φυσικά η όλη προσπάθεια της επίρριψης, στις πλάτες των φαρμακοποιών, της όποιας κακοδιαχείρισης στον χώρο της υγείας, θυμίζει την παροιμία : «εκεί που μας χρωστούσαν μας πήραν και το βόδι».

 

Εύγε!

 

Θερμά συγχαρητήρια στον κ. Βουλευτή και σε όσους άλλους επιτίθενται σε ένα κλάδο που μάλλον θα έπρεπε να τον ευγνωμονούν».

 

 

Διαβάστε σχετικά θέματα:

 

19/3/2010 - Π.Φ.Σ.: «Ανακριβή τα στοιχεία για το ποσοστό κέρδους των φαρμακοποιών»

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Από τον βουλευτή Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξανδρο Μεϊκόπουλο






Σχετικά άρθρα

Ε. Αγαπηδάκη: Από τον Ιανουάριο ξεκινούν οι αποκεντρωμένες υπηρεσίες ΠΦΥ
Στόχος να υπάρχει πρόσβαση σε δομές υγείας για όλους
Μετρημένοι στα δάκτυλα οι κλινικοί φαρμακοποιοί στα ελληνικά νοσοκομεία
Σύμφωνα με τη Δέσποινα Μακριδάκη, Πρόεδρος της ΠΕΦΝΙ και μέλος ΔΣ της European Association of Hospital Pharmacists.
Υπογράφηκε η Χάρτα Προσήλωσης των Ασθενών στη Θεραπευτική Αγωγή
Σε ειδική εκδήλωση στη Γαλλική Πρεσβεία