Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επάγγελμα: Φαρμακοποιός

τελευταία νέα


Φ.Σ.Α.: «Αναίτια επίθεση στο εισόδημα του φαρμακοποιού»

19/8/2009
Κρατικές παρεμβάσεις με δυσμενείς οικονομικές συνέπειες για τους φαρμακοποιούς
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Από την Εγκύκλιο Αυγούστου 2009, του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής (Φ.Σ.Α.):


«Αναίτια επίθεση στο εισόδημα του φαρμακοποιού

 

Είναι γνωστή η προχειρότητα με την οποία το κράτος προωθεί προς ψήφιση στη Βουλή νομοθετήματα που αφορούν άμεσα τον κλάδο μας, χωρίς να ζητήσει έστω και για τους τύπους τη γνώμη μας!

 

Σε αυτό το πλαίσιο πληροφορηθήκαμε από... τρίτους (ούτε καν από κλητήρα του Υπουργείου) ότι στις 23/07/2009 κατατέθηκε στη Βουλή τροπολογία στο νομοσχέδιο «περί σκαφών αναψυχής» που αφορά την τιμολογιακή πολιτική του φαρμάκου.

 

Σύμφωνα με διατάξεις του νόμου αυτού «για την επαλήθευση της τιμής κάθε φαρμακευτικού προϊόντος, που παρασκευάζεται ή συσκευάζεται ή εισάγεται στη χώρα, ερευνώνται οι τιμές πώλησής του στα άλλα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.), όπου κυκλοφορεί το συγκεκριμένο φαρμακευτικό προϊόν. Ειδικότερα, για την παραπάνω επαλήθευση, λαμβάνεται υπόψη η τιμή πώλησης του φαρμακευτικού προϊόντος στους χονδρεμπόρους, η οποία προκύπτει από το μέσο όρο των τριών χαμηλότερων τιμών του φαρμακευτικού προϊόντος στα κράτη-μέλη της Ε.Ε. Στην τιμή που προκύπτει στο προηγούμενο εδάφιο προστίθενται τα έξοδα εισαγωγής και οι υποχρεωτικές εκπτώσεις».

 

Τι σημαίνει αυτό; Ότι σε κάθε νέο Δελτίο Τιμών από εδώ και πέρα οι μειώσεις θα πάνε... σύννεφο, που σημαίνει μεγάλη ζημιά στα περιουσιακά στοιχεία των φαρμακείων, των συνεταιρισμών και των φαρμακαποθηκών από το στοκ των φαρμάκων. Επίσης σημαίνει αύξηση των εξαγωγών με αποτέλεσμα να εξαφανιστούν από την ελληνική αγορά πολλά φάρμακα! Ο νόμος αυτός θα γίνει η «χαρά» των εξαγωγέων, αφού καμία μέριμνα δεν έχει ληφθεί για την καταρχήν κάλυψη της ελληνικής αγοράς.

 

Σε άλλη τροπολογία στο ίδιο νομοσχέδιο αναφέρεται ότι «για τη διενέργεια των προμηθειών και την παροχή υπηρεσιών σημαντικής οικονομικής ή τεχνολογικής αξίας του Δημοσίου και των Ν.Π.Δ.Δ., που αφορούν το κοινωνικοασφαλιστικό σύστημα ως σύνολο, σε σχέση ιδίως με φάρμακα, αρμόδια είναι η Επιτροπή που αποτελείται από... κτλ. Η Επιτροπή αποφασίζει για το είδος της διαγωνιστικής διαδικασίας που θα τηρηθεί για το φορέα διενέργειάς της, την κατακύρωση, την ανάθεση ή τη ματαίωση του διαγωνισμού».

 

Τι σημαίνει αυτό; Τα ασφαλιστικά ταμεία είναι Ν.Π.Δ.Δ. και, εάν συνδυάσουμε το γεγονός αυτό με τη φράση «διαγωνιστική διαδικασία», οδηγούμαστε στο συμπέρασμα ότι οι εκπτώσεις προς τα ασφαλιστικά ταμεία είναι επί θύραις!

 

Έκτος όμως από όλα αυτά, το υπουργείο Ανάπτυξης, όπως αναφέρουν δημοσιεύματα, ανακοίνωσε την πρόθεσή του να «επικαιροποιήσει την αγορανομική διάταξη που διέπει τη διαδικασία τιμολόγησης των φαρμάκων, προβαίνοντας και σε ανακοστολογήσεις»!

 

Τι σημαίνει όμως «επικαιροποίηση»; Είναι γνωστό ότι στην αγορανομική διάταξη, μεταξύ άλλων, υπάρχει και το ποσοστό κέρδους. Αν εννοούν ότι θα επανεξετάσουν αυτή την παράμετρο (προφανώς προς τα κάτω), θα επαληθευτεί η γνωστή παροιμία: «Εκεί που μας χρωστάγανε... μας πήραν και το βόδι!» Δεν φτάνει που δεν μας πληρώνουν, σύμφωνα με το νόμο που οι ίδιοι ψήφισαν, δεν φτάνει που μας φορολογούν για εισοδήματα που δεν έχουμε εισπράξει, δεν φτάνει που πληρώνουμε τις μεγαλύτερες έκτακτες εισφορές για κακοδιαχειρίσεις άλλων, δεν φτάνει που μας χρεώνουν όλα τα λάθη και τις παραλείψεις της συνταγογράφησης, δεν φτάνει που εμείς σηκώνουμε αμισθί το βάρος της όποιας πρωτοβάθμιας φαρμακευτικής περίθαλψης, έρχονται τώρα χωρίς ντροπή και συναίσθηση ευθύνης να συζητούν (;) παρέμβαση στο εισόδημά μας, φυσικά προς τα κάτω.

 

Θα τους αφήσουμε; Ασφαλώς όχι! Έχουμε δύναμη, θέληση και αποφασιστικότητα για να αντιδράσουμε.

 

Ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής καλεί τα μέλη του, αλλά και όλους τους φαρμακευτικούς συλλόγους, πέρα και έξω από κάθε πολιτική δέσμευση και διαφορά, να συστρατευθούν ώστε να μην περάσει αυτή η αναίτια επίθεση στο εισόδημα του φαρμακοποιού».


Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Μαθητές του 2ου ΕΠΑΛ Αιγάλεω ξεναγήθηκαν στους χώρους και μίλησαν για το μέλλον του επιχειρείν
Και στην παροχή υπηρεσιών off-line serialization


Σχετικά άρθρα

Η τεχνητή νοημοσύνη φέρνει «κοντά» τον φαρμακοποιό με τον ασθενή
Νέα συστήματα που επιτρέπουν την ουσιαστική επικοινωνία
ΠΦΣ: «Τα φαρμακεία καθιερώνονται ως Κέντρα Εμβολιασμού Ενηλίκων»
Μετά την επιτυχία αυτή, ανακοινώνονται οι επόμενοι στόχοι
MSD ONCOLOGY: Ανοιχτή πρόσκληση για υποβολή προτάσεων ερευνητικών έργων
Με θέμα την πολιτική υγείας για τον καρκίνο